Kırkpınar'da "Altın kemer" Vedat Ergin'in

Güncelleme Tarihi:

Kırkpınarda Altın kemer Vedat Erginin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2001 00:00


640. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde, başpehlivanlığı Ankaralı Vedat Ergin kazandı. Final güreşinde normal sürede yenişemeyen iki pehlivan, uzamada da birbirine üstünlük kuramadı. Taşçı, uzatmanın sonlarında Ergin’in elini havaya kaldırarak güreşi bıraktı.
Haberin Devamı

Başpehlivanlık final güreşinde, normal süre olan 40 dakikada yenişemeyen Karamüselli (Karamürsel Belediyesi Pehlivanı) Ahmet Taşçı ile Ankaralı (Ankara Büyükşehir Belediyesi Pehlivanı) Vedat Ergin, uzatmada da birbirine üstünlük sağlayamadı. Uzatmanın sonlarına doğru Taşçı, rakibi Ergin’in elini kaldırarak, final güreşini bıraktığını gösterdi.

Ergin, 640. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivanlığı kazandıktan sonra, omuzlara alınarak sahada dolaştırıldı ve seyirciyi selamladı.

Güreş sonrası bir açıklama yapan Ergin, "Altın kemeri Ankara’ya taşıdığım için çok mutluyum. Kulüp Başkanı Ayhan Yılmaz’a çok teşekkür ediyorum. Beni desteklediği için kendisine teşekkülerimi sunuyorum. Hedefimize ulaştık. Ekip işiydi. Ekibimle kemeri Ankara’ya taşıdım. Allah razı olsun. Çok mutluyum" dedi.

Finalde güreşi bırakarak, 3. altın kemeri alma hakkını kaybeden Taşçı ise kendisini bu alanlardan zorla koparmak isteyenlerin başarılı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Maç içinde dirseğime aldığım darbeyle sakatlandım. Bu darbe sonucunda kolum kasnaktan çalışamadığı için devam etmemin de anlamı yoktu. Çünkü rakibimi çekemiyordum. Paçayı alamıyordum. Tabii şanssız kuralar da çektim. Bugün çeyrek ve yarı finalde karşılaştığım Kadir Ergin ve Hasan Tuna ile gerçekten en az Vedat Ergin kadar zorlu maçlar yaptım. Bunlar, piyasada Vedat Ergin’i yenmiş kişilerdir. Allah izin verirse ben hiçbir işimi yarım bırakmam. İlerde göreceksiniz 60 yaşıma da gelsem bu üçüncü kemerimi alacağım. Kimse buradan sevinmesin. Spordur... Ben, bu sahada ilk defa yenilmiyorum. Daha önce de yenilmiştim. Önemli olan bu sahalara dönerek, centilmence güreşmemdi. Çok iyi maçlar yaparak finale geldim. Sakatlık sonucunda puan bile vermeden bu maçı kendimiz bıraktık. Bunun rövanşını Kurtdere’de düzenlenecek güreşlerde almaya çalışacağım."

ALTIN KEMERİ İÇİŞLERİ BAKANI YÜCELEN TAKTI

640. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivan olan Vedat Ergin’in altın kemeri, İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen tarafından takıldı.

Sarayiçi Er Meydanı’nda, tüm boylarda güreşlerin tamamlanması ile ilk üç dereceye giren güreşçilere, Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından toplam 316 Cumhuriyet altını, Edirne Belediyesi tarafından 15 milyar 425 milyon lira, 14 Cumhuriyet altını, 13 gümüş ve 13 bronz madalya, Güreş Federasyonu tarafından 41 madalya, 3 kupa, Kırkpınar ağası Mustafa Saruhan tarafından 95 çeyrek Cumhuriyet altını, 2 yarım altın ve 41 madalya, Kırkpınar eski ağası Ayhan Sezer tarafından da 16 tam Cumhuriyet altını, 18 yarım Cumhuriyet altını, 17 çeyrek Cumhuriyet altını verildi.

Ayrıca, Ticaret Borsası ve Trakya Birlik tarafından da sporculara çeşitli ödüller takdim edildi.

Boylara göre dereceye giren güreşçilerin ödülleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Edirne Valisi Fahri Yücel, Edirne Belediye Başkanı Cengiz Varnatopu, DSP Edirne milletvekilleri Şadan Şimşek, Ahmet Ertürk, Mustafa İlimen, ANAP Edirne Milletvekili Evren Bulut, Güreş Federasyonu Başkanı Osman Şansal tarafından verildi.

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Başpehlivan Vedat Ergin’e altın kemeri takarken, ikinci Ahmet Taşçı ve üçüncü Kenan Şimşek’e de ödül ve kupalarını vererek, tebrik etti.

ÖDÜL ALAN GÜREŞÇİLER

Boylara göre, ilk üç dereceye giren güreşçiler ise şöyle:

BAŞALTI:

1.Ümit Balta
2.Enver Erişti
3.Mahmut Kavakçı

BÜYÜK ORTA:

1.Mustafa Başdemir
2.Ercan Demir
3.Alparslan Altan

KÜÇÜK ORTA BÜYÜK BOY:

1.Kemal Yılmaz
2.Osman Aynur
3.Engin Öztürk

KÜÇÜK ORTA KÜÇÜK BOY:

1.M.Kemal Karaboğa
2.İbrahim Coraman
3.Okan Aksoy

DESTE BÜYÜK BOY:

1.Fatih Koyuncu
2.Mesut Kıral
3.Salih Dorun

DESTE ORTA BOY:

1.M. Ali Sarıcalar
2.Recep Çakır
3.Özer Karabunar

DESTE KÜÇÜK BOY:

1.Hakan Çalışır
2.Faruk Akkuyon
3.Ebubekir Kesen

DOZKOPARAN:

1-Kadir Tuna
2.Mehmet Yeşilyeşil
3.Halil Aydın

TEŞVİK:

1.İsa Sarı
2.Ramazan Böcü
3.Burak Kaya

MİNİK-2:

1.Yavuz Kocaer
2.Orhan Okulu
3.M.Akif Seyhan

MİNİK-1:

1.Uğur Taştan
2.Ahmet Değer
3.Sertaç Soyaltın

Bu arada, en teknik güreşçi Ziya Ünlü, en centilmen Ahmet Yavuz seçildi. En iyi peşrevde ise Dündar Şen birinci, Ayhan Çelik ikinci ve Abdülhadi Akçay üçüncü oldular.

Öte yandan, başpehlivanlığı alan Vedat Ergin’in başarısı, Er Meydanı’ndaki seyirciler tarafından sevinç gösterisi ile karşılandı.

Ergin, Er Meydanı’nda göndere çekilen Türk Bayrağı’nı İstiklal Marşı eşliğinde indirdikten sonra, Merkez Bankası önünde otomobilden inerek, şehri yürüyürek geçti. Ergin, yol kenarına toplanan vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

AĞALIK AÇIK ARTIRMASI

2002 yılı için yapılan ve Ali Göksel, Mustafa Kutlu, Ekrem Ergüven, İbrahim Aydın, Mustafa Saruhan ve Mehmet Sait Yavuz katıldı.

Yavuz, ağalık için sembolik olarak konulan koça 40 milyar lira ödeyerek ağalığı kazandı. Yavuz, daha sonra Er Meydanı’nda gezerek, izleyicileri selamladı.

Daha sonra, izleyicilere bir konuşma yapan Yavuz, "Önümüzdeki yıl Kırkpınar’ı uluslararası bir statüye getireceğiz. Kırkpınar yağlı güreşlerin olimpiyatı olacak" dedi.

ŞAHİN: EŞİM KIRKPINAR'A ÇOK ŞEYLER VERDİ

Öte yandan, merhum eski Kırkpınar Ağası Hüseyin’in Şahin’in eşi Münire Şahin, eşi Şahin ’in Kırkpınar’a çok şeyler verdiğini belirtti.

Eşinin Kırkpınar’da adını unutturmamak için her yıl Kırkpınar’a geleceğini kaydeden Şahin, "Hüseyin Şahin, yağlı güreşi çok severdi. Kırkpınar yağlı güreşini tanıtmak için ağalık yaptığı süre içerisinde değişik ülkelere gidarek, devlet büyüklerini Kırkpınar’a davet etti. Böylece dünyanın en eski organizasyonunun tanıtımına önemli katkı sağladı" dedi.

Münire Şahin, başpehlivanlıkta ilk 3’e girecek güreşçilere 1’er Cumhuriyet altını vereceğini de söyledi.

Haberin Devamı
Kırkpınar yağlı güreşlerini Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Filibe Başkonsolosu Uğur Arıner ile Bulgaristan’ın Türk milletvekilleri Remzi Osman, Ahmet Hüseyin’in yanı sıra, Başmüftü Selim Mehmet de izledi.

Bu arada, güreşlere halkın ilgisinin az olduğu gözlendi.
(aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!