Kırkpınar Yağlı Güreşleri başladı

Güncelleme Tarihi:

Kırkpınar Yağlı Güreşleri başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2001 00:00


640. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Sarayiçi Er Meydanı’nda başladı.

Güreşçilerin, Sarayiçi Er Meydanı’nda toplanmaya başlamasıyla birlikte Mehter Takımı’nın konseriyle yağlı güreşlerinin açılışı yapıldı. Bugüne kadar Kırkpınar güreşlerinde emeği geçenler ve merhum pehlivanlar için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, 2000 yılı Kırkpınar Başpehlivanı Ahmet Taşçı tarafından göndere bayrak çekildi.

640. Kırkpınar Yağlı güreş müsabakalarının başlaması dolayısıyla bir konuşma yapan Edirne Valisi Fanri Yücel, dünyanın en eski ata sporu güreşin, Edirne’de gerçekleştirilmesinden gurur duyduklarını söyledi. İnsanların ata sporu güreşe saygı ve sevgi hisleri taşıdığını belirten Yücel, güreşlerin 640’ncısını yaşamaktan mutlu olduklarını söyledi.

Yücel, şunları kaydetti:

„Kırkpınar güreşleri bir bayraktır. Dünyanın en eski ata sporu güreşin Edirne’de yapılmasından gurur duyuyoruz. Güreşler bize (Türk gibi kuvvetli) sözünün ne kadar doğru olduğunun bir kanıtıdır. Bu sözü göğsümüz kabararak söylüyoruz. Türk ulusunu ve bu güreşleri yaşatan güreşçilerimize başarılar diliyoruz.“

Edirne Belediye Başkanı Cengiz Varnatopu da, belediye olarak yağlı güreşlerin organizatörlüğünü yaptıklarını ifade ederek, „Yerel yönetim olarak 640. Kırkpınar Güreşleri’ne layık olmaya çalışıyoruz“ dedi.

Kırkpınar Güreşleri’nin cefasını Edirne Belediyesi’nin çektiğine işaret eden Varnatopu, „Biz Kırkpınar’a sahip bir belediyeyiz. Türklüğün ve yiğitliğin şanına yakışır bir şekilde geçmesini ve güreşçilerin birbirleriyle kıran kırana mücadele vermesini bekliyoruz. Tüm güreşçilere başarılar diliyorum“ diye konuştu.

Kırkpınar Vekil Ağası Murat Saruhan da, Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nde, pehlivanların birbirleriyle mertçe kapışacaklarına inandığını söyledi.

Kırkpınar’ın Türk kültürünün en önemli unsuru olduğunu vurgulayan Saruhan, şunları kaydetti:

“640. gerçekleşecek Ata sporumuz Kırkpınar güreşlerinin şanlı tarihine, güreşler sonunda bir sayfa daha yazılacak. Yeni gelecek ağaların Edirne’yi ve Kırkpınar’ı en iyi şekilde temesil etmesini bekliyoruz. Edebiyete intikal etmiş pehlivanların ruhlarının şad olmasını diliyoruz. Mertlik duyguların en temel ögesidir. Bu doğrultuda güreşlerin pehlivanlara hayırlı olmasını diliyorum.“

911 BAŞVURU OLDU

Bu arada bu yıl Kırkpınar güreşlerine 12 boyda, 911 pehlivan katılıyor. Kırkpınar güreşlerinde kule başhakemliğini Mehmet Güçlü, yardımcılığını Hamza Dalkın ve Sabri Geçer yapıyor.

Konuşmaların ardından Sarayiçi Er Meydanı’nda minik-2, teşvik, tozkoparan, deste küçük boy ve deste orta boyda güreş müsabakaları yapıldı.

Birinci tur minik-2 boy güreşlerinde 32, birinci tur teşvik güreşlerinde 34 pehlivan rakiplerini yenerek galip geldi. Birinci tur teşvik boy güreşlerinde Hamza Dege tur atladı.

Tozkoparan’da 57 kişi galip geldi. Deste küçük boyda 58 pehlivan galip gelirken Salih Erinç tur atladı. Deste orta boy da ise 47 pehlivan galip geldi.

Yarın ise küçük orta küçük boy, minik-2, teşvik, tozkoparan, deste küçük boy, deste orta boy ve deste büyük boy güreşleri yapılacak.

Öte yandan, Güney Kore’nin MBC adlı TV kanalı kendilerine özgü, “Şirım Güreşi“ ile ilgili hazırladığı belgesel amacıyla geldiği Kırkpınar’da güreşseverlerin ilgisini çekti. Televizyon kanalının 21 yaşındaki 160 kilo ve 2 metre 16 santimetrelik temsilcisi olan üniversite öğrencisi Coi Homman, yaptığı gösteri ile büyük alkış aldı.




(aa)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!