Kenya’da kurulan Afro Trabzonspor

Güncelleme Tarihi:

Kenya’da kurulan Afro Trabzonspor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2011 00:00

Trabzon deyince insanın aklına, kahkahalara yarenlik eden Karadeniz fıkraları gelir. İşte yine fıkra gibi bir haber Karadeniz’den: Aslında haber Kenya’dan ama haberi haber yapan özellik yine bir Trabzonlu’nun başının altından çıkıyor.

Haberin Devamı

Bir mobilya şirketinin genel müdür yardımcısı Ercan Şen, Kenya’da Gladyatör ismiyle ortalıkta çıplak ayakla top koşturan Kenyalı bir futbol takımını görünce, “Bunları en iyisi Afro Trabzonspor takımı yapayım” diyor ve kolları sıvıyor

Kenya, dünyanın en fakir ülkelerinden biri. Böyle olunca, ülkenin yatırım için niş bir alan olduğunu düşünen işadamları, yatırım yapmaktan çekinmiyor. O işadamlarından biri, 2007’nin sonunda Kenya’da mobilya şirketi kuran Erdoğan Akbaş. Şirketin imalat müdürüyse, bu haberin müsebbibi Ercan Şen. Trabzon’un hocasıyla, fıkralarıyla ünlü ilçesi Of’tan. Hani Ofluların tabiriyle “Direkt Allah’a bağlı” olanlardan.
Şen’e “Neden?” diye soruyor ve “Kenya’daki futbolcuları da Trabzonsporlu yapmayıverseydiniz” diyorum. Ama Trabzonspor aşkı o kadar damarlarlarında akıyor ki, “Olmazdı” diye cevaplıyor. “Trabzonspor aşığı biriyim. Mahalle aralarında koşturan yetenekli çocuklar görüyordum. Zaten Kenya öyle fakir bir ülke ki, mutlaka oradaki çocuklar için bir şeyler yapmak istiyorsunuz. Terlikle, bazen de çıplak ayakla futbol oynuyorlardı. Çocukları videoya çektim ve Türkiye’ye geldiğimde Trabzonspor’a sevdalı başka arkadaşlarıma videoyu seyrettirip durumu anlattım. Hepsi aralarında para topladı ve başta Trabzonspor forması olmak üzere çeşitli malzemeler aldık.”

Haberin Devamı

KOŞARAK İŞE GİDİP KOŞARAK DÖNÜYORLAR

12 kişiyle başlayan Afro Trabzonspor takımının şimdi minikler, yıldızlar, gençler ve büyükler olmak üzere 100 kadar futbolcusu olmuş. Ercan Şen’e, “İyi de Kenya futbola çok meraklı bir ülke değil. Onlardan genellikle atlet çıkıyor” diye soruyorum. “Ceplerinde işe giderken minibüse binecek paraları bile olmadığı için sabahın beşinde evden işlerine koşarak gidiyor, akşam da yine koşarak dönüyorlar. Atlet çıkması normal. Ama aslında futbola meraklılar fakat futbol için ayıracak paraları yok” diyor.

YATTARA’LI CD’LERLE GERÇEK TS TANITIMI

Takım büyüdükçe, kendi halinde futbol oynayan bir takım halinden çıkarılıp, amatör lige kaydettirilerek daha ciddi bir statüye kavuşmuş Afro Trabzonspor. Ercan Şen, zaten büyücülükle fazla haşır neşir Kenya’da, “Afro Trabzonspor’a, Trabzonspor ruhu üfledik” diyor. Takıma 2008’den bu yana ancak iki kez malzeme desteği verebilmişler. Takımın teknik direktörü yine Kenyalı Peter Muteria Kuria.
Teknik olarak fazla yardımcı olamadıklarını, “Biz futbol adamı değiliz ki” diye açıklıyor Ercan Şen. Ama buna rağmen, Trabzonspor’un oynadığı maçlardan, özellikle Yattara’nın da olduğu kısımlardan hazırlanan bir CD’yi Kenya’ya götürmüş. Kenya futbolla çok ilgili bir ülke olmasa da, Galatasaray oralarda da biliniyormuş. Hatta, Kenyalıların Matatu adını verdiği ve üzerlerinde çeşitli isimlerin yazıldığı dolmuşlardan birinin adı da Galatasaray’mış.

Haberin Devamı

GENÇLERBİRLİĞİ MODELİ

Şirketin sahibi Erdoğan Akbaş, “Böyle bir girişimi Arjantin gibi futbolda çok gelişmiş bir ülkede yapacak halimiz yoktu” diyor: “Türkiye’de siyah futbolcu merakı var. Bu takıma biraz daha fazla yatırım yapılabilse, tıpkı Gençlerbirliği’nin yıllarca yurtdışından getirip Türkiye’yle sattığı gibi bir model geliştirilebilir.” Afro Trabzonspor, şimdi Trabzonspor’la bağlantıya geçmek istiyor. En azından eski formaları, malzeme desteği sağlanabilmesinin önünü açmak için. Ne diyordu Trabzonsporlular? “Bize her yer Trabzon.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!