İyi bir liderin 8 önemli özelliği

Güncelleme Tarihi:

İyi bir liderin 8 önemli özelliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2018 10:00

Lider olmak için sadece çok zeki olmak yetmiyor. İşte iyi bir liderin özellikleri...

Haberin Devamı

İyi bir lider olmanın sırrı hiç kuşkusuz çok zeki olmakta değil, onları diğerlerinden farklı yapan sahip oldukları birtakım özelliklerde saklıdır. Peki iyi liderlerin sahip olduğu 8 önemli özellik nelerdir?

Vizyon

İyi liderlerin ilk sırada yer alan ortak özellikleri geniş vizyon sahibi olmalarıdır. Sahip oldukları geniş vizyon ile diğerlerinden her zaman ayrılırlar.

Esneklik

Esneklik, başarılı liderlerin yeni durumlara uyum sağlayabilmelerini ve şartlara uygun yeni stratejiler geliştirme yönlerini ifade eder. Esnek olmamaları şartlar tarafından daha çabuk yenilgiye uğratılmaları anlamına geldiğinden esneklik, iyi bir liderin değişmez özelliklerinden biridir.

Başarı Odaklı

İyi liderler geniş bir vizyona sahip olmakla birlikte başarı yolunda ilerlemek için nelere odaklanmaları gerektiğini bilirler ve başarının gerçekleşmesi için en ince ayrıntıya dahi tüm dikkatlerini verirler.

Haberin Devamı

Kararlılık ve Tutku

Yaptıkları işi sevmeleri ve tutkuyla bağlı olmaları iyi ve başarılı liderlerin önemli ortak özelliklerindendir. Başarılı girişimlerde bulunmuş bütün liderlerin hayatları incelendiğinde daha çok kazanç getiren bir işe sahip olmaktansa sevdikleri bir işe sahip olmayı tercih ettikleri görülebilir. Sevdikleri işi yaparken aldıkları kararlarda her zaman net ve sağlıklı bir görüşe sahiptirler. Kararsız olmaktansa verdikleri kararların yanlış yönlerini tespit edip ona göre yeni kararlar almak ve tekrar deneyerek pes etmemek en önemli özelliklerindendir.

Güven

Güven sahibi olmak liderlerin olmazsa olmaz özelliklerindendir. Kendilerine ve çevrelerinde birlikte iş yürüttükleri insanlara karşı doğal bir güven sahibidirler. ‘Ben’ değil ‘biz’ demeyi tercih ederler. Kendi vizyonlarının geniş ve uzun vadeli olması ve kararlılıkları güven duygularından beslenir.

Gerçekçi

Güven sahibi olmaları gerçekçi olmalarının önünde engel teşkil etmez. Hemen her konuda gerçekçidirler. Her durumun ve kendilerinin eksik ve olumsuz yönlerini iyi analiz edebilme özelliğine sahiptirler. Bu durum, onların güven ile gerçekçilik arasında ilerlemeye neden olan bir denge kurduklarının göstergesidir.

Haberin Devamı

Samimiyet ve Sorumluluk

İyi liderler iç seslerini dinleyerek doğal ve samimi davranırlar. Gelenekselleşmiş davranışlar onlara göre değildir. Samimi ve içten davranışlarının yanı sıra davranışlarından sorumluluk alıp kimseyi suçlamazlar.

Pratik

Sorunları en kısa süreden çözmeye yönelik hareket ederler. Kendi görüşlerini dikte etmektense sorunu  iyi anlamaya yönelik sorular sorarlar. Bu nedenle herkesi dinlemek ve anlamak ister.

BAKMADAN GEÇME!