Kazak BTA'nın Şekerbank'taki 9,4'lük hissesi satışa konuldu

Güncelleme Tarihi:

Kazak BTAnın Şekerbanktaki 9,4lük hissesi satışa konuldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2016 01:54

VAKIFBANK, 9 yıl önce kullandırdığı yüklü bir kredi için Kazak Bank Turan Alem (BTA) ile karşı karşıya geldi. 60 milyon dolarlık kredi ödenmeyince Vakıfbank, teminat mektubu veren BTA’ya karşı dava açtı. Dava Vakıfbank lehine sonuçlandı. Mahkeme kararını icra müdürlüğü nezdinde işleme koyan Vakıfbank, Şekerbank'ın eski ortağı olan BTA'nın sahip olduğu 9,4’lük hissesini satışı istedi. Söz konusu hissenin bedeli 178 milyon lira olarak kayıtlara geçti. BTA Bank'ı satın alan Kazkommertsbank'tan yapılan açıklamada ise konuya ilişkin hukuki sürecin devam ettiği belirtilerek, satış işleminin bankanın ana hissedarlık yapısına bir etkisi ve faaliyetleri ile bir ilgisi olmadığı vurgulandı.

Haberin Devamı

Bankacılık piyasasında kulisleri hareketlendiren sürecin başında Aralık 2007 yılında kullandırılan yüklü bir kredi yatıyor. Kredi talep eden şirket ELT Lojistik

Kazak BTAnın Şekerbanktaki 9,4lük hissesi satışa konuldu

Limited Şirketi oldu. Ağustos 2007 yılında İstanbul’da kurulan 100 bin TL sermayeli şirketin eşit hisseye sahip iki ortağı vardı. Bunlardan biri Türk vatandaşı Engin Çolpan diğeri ise Kırgız asıllı Tatiana Alekseevna Filippova’ydı. Her iki isim de yüzde 50-50 hisse sahibiydi. Şirketin kuruluş amacı, açık kapalı lojistik merkezleri kurma olarak açıklandı.

TEMİNAT MEKTUBU VERDİ
ELT Lojistik’in kuruluşundan kısa bir süre sonra Vakıfbank’a kredi başvurusu yapıldı. Ancak, dikkat çekici bir şekilde, kredi başvurusu İstanbul yerine, bankanın Ankara Hava Kuvvetleri Şubesi’ne yapıldı. Kredi başvurusunda ise ciddi bir sorun bulunmuyordu. Başvuru yapan şirketin elinde Kazak BTA’nın teminat mektubu bulunuyordu. Öte yandan, kredi başvurusu yapan şirketin yüzde 50 ortağı olan Filippova da Şekerbank’ın da yönetim kurulunda yer alıyordu.

Haberin Devamı

60 MİLYON DOLARLIK KREDİ
Aralık 2007’de ELT Lojistik’e 60 milyon dolar kredi kullandırıldı. Şirket, kredinin faiz ödemelerini her altı ayda bir yapacak, üçüncü yılın sonunda ise ana paranın tamamını ödeyecekti. Ancak, kredinin kullandırılmasından birkaç ay sonra şirketin hisse sahipleri değişmeye başladı. Mayıs 2008’de, Engin Çolpan sahip olduğu hisseyi Rusya vatandaşı Pavel Okhotnikov’a devretti. Şirketin yeni sahipleri Filippova ve Okhotnikov oldu.

TAMAMINI DEVRETTİLER
Bu hisse devrinden 5 ay sonra şirketin tamamı el değiştirdi. Şirketin iki ortağı, hisselerinin tamamını, Karayip Denizi’nde bulunan British Virgin Adaları’nda kurulu Voreda Investment Limited ve Prestona Holdings Limited şirketine devretti.

İHTARNAME ÇEKTİ
Şirket ortaklarının değişmesi banka yetkililerini şüphelendirse de, ELT Lojistik faiz ödemelerini yaptığı için kayda değer bir tedbir geliştirilmedi. Ancak ne olduysa, Aralık 2009’da ödenmesi gereken faiz ödemesinin yapılmaması sonrası oldu. Şirket ödemesini yapmayınca banka ihtarname çekti. Ancak olumlu bir yanıt alamadı.

Haberin Devamı

KAZAK BANKADAN OLUMSUZ YANIT
Alacaklı banka bu kez, zaman kaybetmeden, Ocak 2010’da BTA Bank’ın Kazakistan’daki merkezine bildirimde bulundu; ödemenin yapılmasını istedi. BTA’dan yanıt gelmeyince Vakıfbank şubat ayında bir kez daha başvuruda bulundu. BTA’dan yanıt Ekim 2010’da geldi. Gelen yanıtta, BTA Bank’a 2008’deki kriz nedeni ile devletin el koyduğu ödemenin yapılmayacağı belirtildi.

178 MİLYON LİRA ALACAKLI
Vakıfbank, yürüttüğü görüşmelerden sonuç alamayacağını gördükten sonra yargı yoluna gitti. 2012 yılında İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde alacak davası açtı. Dava, BTA Bank Joint Stock Company ile bağlı şirketi BTA Securities Joint Stock Company’e karşı açıldı. Mahkemenin talep ettiği bilirkişi raporu Vakıfbank lehine çıktı. Mahkeme kararını geçtiğimiz yıl sonunda verdi. Karar 2015/696 numarası ile kayıtlara girdi. Mahkeme kararına göre, bankanın alacak tutarı 178 milyon 15 bin TL olarak hesapladı.

Haberin Devamı

İCRA MÜDÜRLÜĞÜ SATIŞ KARARI ALDI
Vakıfbank avukatları kazandıkları davanın uygulanması için İstanbul 14. İcra Müdürlüğü’ne başvurdu. İcra Müdürlüğü, mahkeme kararını BTA’nın İstanbul’daki avukatlarına tebliğ etti. Ancak, avukatlar BTA’nın kendilerini azlettiğini dosya ile ilgililerinin kalmadığını bildirdi. İcra Müdürlüğü dosyaya ilişkin işlemlerini tamamladıktan sonra kararını verdi. Müdürlük, anılan işlemi 2016/5236 sayılı dosya üzerinden yürütüyor. BTA Bank ve bağlı şirketinin Şekerbank’taki hisselerin icradan satış için gün belirlendi.

Buna göre ilk icradan satış 29 Nisan günü yapılacak. Anılan gün alıcının çıkmaması durumunda ihale 17 Mayıs günü yenilenecek. İcraburada.com sitesinde de yer alan şartnameye göre, satışa konulan hisse adedi 109 milyon 211 bin 666 olarak tespit edildi. Satışa konulan hissenin bankanın toplam hissesi içindeki payı 9,4 seviyesine denk geliyor. Bu hisselerin TL karşılığı 178 milyon 15 bin TL olarak belirlendi.

Haberin Devamı

İKİ ŞARTLA DÜŞER
KONUYA yakın bir kaynak, icra müdürlüğünün düzenleyeceği icra ihalesinin iki şartla düşebileceğini söyledi: Ya Kazak BTA, mahkemenin belirlediği 178 milyon TL’lik tutarı öder. Ya da, icra müdürlüğünün satış kararına karşı, İcra Hukuk Mahkemesi nezdinde yeni bir dava açılır. Anılan kaynak, BTA’nın yeni bir dava açmasını olası görmediklerini söyledi.

Konu ile ilgili görüşünü almak istediğimiz BTA Bank'ın İstanbul'daki avukatları ise, kısa süre önce azledildiklerini belirterek, açıklama yapmaya yetkili olmadıklarını kaydetti.

HUKUKİ SÜREÇ TAMAMLANMADI
Konuya ilişkin BTA Bank'ı satın alan Kazkommertsbank JSC’den Hürriyet Dünyası'na yapılan açıklamada, hukuki itiraz sürecinin devam ettiğine işaret edilerek  "Habere konu olan süreç, Şekerbank A.Ş.’nin eski hissedarlarından BTA Bank’ın önceki ortaklarının bir şirketinin Vakıfbank ile olan ihtilaflı kredi ilişkisinden doğan borca istinaden, BTA Bank iştiraki BTA Securities JSC’nin Şekerbank’ın dolaylı ortağı olması ilişkisine dayanılarak açılan bir dava ile ilgilidir.  BTA Bank’ın aleyhine sonuçlanan ancak hukuki itiraz süreci devam eden davaya konu olan Şekerbank’ın yüzde 9,4’lük hissesi önceden konan hacze dayalı satış durumuna gelmiş olmakla birlikte söz konusu karar Yargıtay aşamasında olup, konuya ilişkin hukuki süreç devam etmektedir. Dolayısıyla habere konu olan işlem, henüz tamamlanmamış hukuki bir sürecin teknik bir adımına işaret etmektedir. Konunun ve hukuki sürecin sonucunun, Şekerbank’ın ana hissedarlık yapısına bir etkisi olmadığı gibi bankanın faaliyetleri ile de bir ilgisi bulunmamaktadır" denildi.  

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!