Kaynak Holding'de 22 şirkette arama

Güncelleme Tarihi:

Kaynak Holdingde 22 şirkette arama
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2015 07:58

Anadolu 9. Sulh Ceza Hakimliği'nin, Kaynak Holding'e bağlı 22 şirkette "terör örgütüne finansal destek sağlamak" suçunun işlendiğine ilişkin makul şüphenin varolduğu gerekçesiyle arama kararı verdiği bildirildi.

Haberin Devamı

Hakimliğin kararında, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında 26 Mart 2014'te Kaynak Holding'in 7 şirketinde "Vergi Usul Kanunu'na muhalefet" suçunun işlendiği iddiasıyla arama yapıldığı hatırlatıldı.

Ancak Kaynak Holding'in avukatları tarafından arama kararına itiraz edildiği belirtilen kararda, Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nin arama ve el koyma işleminin kaldırılmasına karar verdiği kaydedildi.

Kararda, soruşturmayı yürüten savcılığın başvurusu üzerine, Yargıtay 19. Ceza Dairesi'nin, yerel mahkemenin kararını bozduğu anımsatıldı.

Şirketler hakkında önceden "Vergi Usul Kanunu'na muhalefet" suçundan arama ve el koyma kararı çıkarılsa da söz konusu şirketlerin yasa dışı Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) mali finansmanını sağlayan şirketler olduğunun iddia edildiği ifade edilen kararda, bu nedenle savcılığın soruşturmanın genişletilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdiği aktarıldı.

Kararda, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce, Kaynak Holding'e bağlı şirket sayısının 22 olduğunun tespit edildiği bildirilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Yapılan ihbari ve istihbari araştırmalarda, tüm şirketlerin Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde tavsiye olarak Paralel Devlet Yapılanması (PYD/Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) olarak kabul edilmiş, bu tavsiye üzerine Bakanlar Kurulu Kararıyla da bu yapılanmalar terör örgütü olarak kabul ve ilan edilen terör örgütüne finansal destek sağladıkları, himmet parası olarak gayri resmi toplanan paraların bu şirketlerden elde edilmiş gibi legal hale çevirdikten sonra yurt dışına transferleri yapılarak kara paranın aklanması yoluna gidildiği, buna ilişkin çok sayıda ihbarın yapıldığı gibi, gerek basın yayın organlarında, gerekse de sosyal medyada görüşlerin ortaya konduğu belirlenmiştir."

Sulh Ceza Hakimliği'nin kararında, holdinge bağlı 22 şirkette terör örgütüne finansal destek sağlandığına dair kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu ve delillerin kaybedilme ihtimalinin mevcut olduğunun belirlendiğinden, arama ve el koyma kararı verilmesi talep edildiği vurgulandı.

Bu gerekçelerle "terör örgütüne finansman sağlamak" suçunun işlendiğine ilişkin makul şüphenin varolduğu aktarılan kararda, yapılması talep edilen aramanın suçun, iz, eser ve emarelerini elde etmek bakımından zorunlu olduğu vurgulandı.

Kararda, talebin kabulünün uygun görüldüğü belirtilerek, söz konusu şirketlerde arama yapılmasına, suç delili olabilecek tüm ticari defterler, belgeler ve dijital verilere el konulmasına ve bu delillerde tüm incelemelerin yapılmasına hükmedildiği kaydedildi."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!