Kayıt dışılık zararı 60 milyar

Güncelleme Tarihi:

Kayıt dışılık zararı 60 milyar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2017 22:20

Son yıllarda kayıt dışılık ile mücadelenin ivme kaybettiğini söyleyen Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yüzde 32 olan kayıt dışılık oranının devlete uğrattığı kaybın yıllık 60 milyar lira olduğunu vurguladı. Müezzinoğlu, sıkı takibe başlayacaklarını duyurdu.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 180 günlük eylem planının önemli başlıklarından birinin kayıt dışılıkla mücadele olduğunu söyledi. Son üç yıl içerisinde kayıt dışılıkla mücadelede duraklama yaşandığını itiraf eden Müezzinoğlu, “Sıkı takip için yeni bir otomasyon hazırladıklarını” açıkladı. Müezzinoğlu, “Kayıt dışılıktaki bir puanlık artışın, SGK’ya ve yani devlete maliyeti 2 milyar lira, bu oranı bir puan düşürdüğümüz durumda ise devletin kazancı 2 milyar lira. Dolayısıyla 2002’de yüzde 52’lerde olan kayıt dışılığın oranının yüzde 32’yle inmesi, yıllık 40 milyar liralık bir kazanım sağladı. Bu büyük bir başarı. Ama öbür taraftan baktığımızda yüzde 32’lik bir kayıt dışılık nedeniyle 60 milyar liralık bir kaybı var devletin” diye konuştu.

Haberin Devamı

Müezzinoğlu, bir grup gazeteciyle sohbetinde, ilk hedeflerinin yüzde 32 olan kayıt dışılığı, yüzde 25’lere indirmek olduğunu söyledi. Bunun için eylem planı hazırladıklarını kaydeden Müezzinoğlu, yeni takip sistemiyle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

TEŞVİK PLANLARI HAZIRLAYACAĞIZ

Kayıt dışılıkla mücadelede en önemli sistem, bunun takibidir. Bir yandan cezai müeyyidiler ve yaptırımlar uygulayacağız, diğer yandan, kayıt içini cazip hale getirmek için teşvik planları hazırlayacağız. Kayıt dışında kalmanın cazibesini azaltacak tedbirler söz konusu olacak. Cezaları artırmak da çare değil, önemli olan bunları uygulamaktır.

SON YILLARDA DURAKSADI

Son yıllarda, 2014, 2015 ve 2016’nın koşullarında kayıt dışı ile mücadelede biraz duraklama var. Yeni bir takip sistemi kuruyoruz. Şu anda otomasyonunu hazırlıyoruz. Neticede biz, iş hayatında olan bütün sektörleri biliyoruz. Bu sektörleri yakından takip edecek, yeni otomosyan hazırlanıyor. Birbirini görmeyen bir yapı var şu anda İş-Kur ile SGK arasında. Şimdi yeni otomosyon sistemi ile daha bütüncül bir yapı olacak.

EN ÇOK KÜÇÜK ESNAFTA

Bütün sektörlerde kayıt dışılık var. Küçük esnafta daha çok mesela. 10 kişinin altında çalışanın bulunduğu yerlerde kayıt dışılık daha çok. Maaşların bankaya yatırılmasına rağmen parayı çekip, bir kısmının işverene verildiği iddialarını ortadan kaldırabilmek için şikayet gerekiyor. Kişi kendi hakkına sahip çıkmıyor ve mağduriyetini bize iletmiyorsa, bunu bulabilme şansımız yok.

Haberin Devamı

İŞÇİLER ŞİKÂYET ETSİN

BAKAN Müezzinoğlu, “Devlet çalışını destekledikçe, onlar da özgüven kazandıkça, sorun çözülür. Şikayetini yapsın çalışan. ‘İşsiz kalacağım’ diye korkmaması lazım. Hakkını korusun. Korkarak bir yere varılmaz. Yoksa ben müneccim miyim, nereden biliceğim? Çalışan hakkına sahip çıkacak, şikayetini yapacak, devlet de onun yanında duracak. İşsiz kalırsa da biz ona iş buluruz. 1.5 milyon istihdam hedefini niye koyduk? Gerçekten iş buluruz. Mobil İş-Kur’lar oluşturduk. İşsizlerin ayağına gideceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!