Karateci kızlar göründükleri gibi değil

Güncelleme Tarihi:

Karateci kızlar göründükleri gibi değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2010 14:45

37. Avrupa Ümitler ve Gençler Karate Şampiyonası, geçtiğimiz hafta İzmir’de yapıldı. Şampiyonaya 46 ülkeden yaklaşık bin sporcu, 105 antrenör ve 152 hakem katıldı.

Haberin Devamı

Hakan GENCE

Türk Milli Takımı, 15’i kız olmak üzere 32 sporcuyla yeraldı.Yaşları 15-20 arasında değişen karateci genç kızlar, şampiyonada büyük bir başarıya imza attı. Altın ve bronz madalyaları kaparak Avrupa Şampiyonu oldular. Ödüllü karateci kızlar, bizim için karate gi’lerini çıkarıp topukluları giydi. Fotoğraflara birer genç kız olarak yansıdılar.

Tuğba Yenen Yaş:19 Boy:1.63
Avrupa Şampiyonası Altın Madalya (21 Yaş Altı 53 Kg) - Siyah Kuşak 1. Dan

SADECE BİR KEZ ADAM DÖVDÜM

Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ikinci sınıf öğrencisiyim. Karateye sekiz yıl önce, teyzemin kızlarından görerek başladım. 2007, 2008, 2010’da Avrupa Şampiyonu oldum, 2009’da Avrupa ikinciliğini kazandım. Son şampiyonada dudağım yarıldı, iki dikiş attılar. Annem bu yüzden önceleri bu sporu yapmamı istemedi. Ardından dereceler gelince ailemde beni desteklemeye başladı. Karatenin sert bir spor olduğuna dair düşünceleri değişti. Kendimi geliştirmek için sürekli çalışıyorum. Günde dört saat karate antremanı yapıyorum. Bazen çevremdekiler bu sporu yaptığım için benden çekiniyor. Bir gün kardeşimle idmandan dönüyordum. Peşimize iki kişi takıldı, laf attı. Sadece o zaman kaba kuvvet kullandım. Baktım erkek çocukları koşarak kaçıyor! Aslında sanıldığı gibi erkeksi bir tip değilim. Makyaj yapmayı seviyorum. Özel günlerde topuklu ayakkabı giyiyorum.

Haberin Devamı

Büşra Tosun Yaş:16 Boy:1.61
Avrupa Şampiyonası Altın Madalya (Ümit Bayan 54 Kg.) - Siyah Kuşak 1. Dan

DARBE ALDIM, BURNUM YAMULDU

Sakarya Hendek Lisesi’nde okuyorum. 10 senedir karate yapıyorum. Kavga çıkarsa iyi karşılık verebilmek için başladım. Sonradan anladım ki, bu sporun kavgayla bir alakası yok. Hafta içi her gün, iki saat çalışıyorum. Beslenmeme dikkat ediyorum. Sık sık meyve yiyorum. Daha önce 2009’da Avrupa üçüncüsü oldum. Tabii arada darbe yediğim de oluyor. Mesela bir kere burnuma aldığım darbe yüzünden burnumun şekli değişti. Ama bu sporu seviyorum. Özel hayatımda da spor giyinmeyi seviyorum. Bu çekim için ilk kez böyle giyindim.

Haberin Devamı

Neslihan Çalışkan Yaş: 16 Boy: 1.52
Altın Madalya (Ümit Bayan 48 Kilo) - Siyah Kuşak 2. Dan

ASLINDA KOKOŞUM

Lüleburgaz Babaeski Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisiyim. Bundan sonrada Beden Eğitimi Öğretmenliği okumak istiyorum. 10 senedir karate yapıyorum. Ufak tefek olduğum için en alt kiloda dövüşüyorum. Daha önceleri 2009 Dünya Şampiyonası’nda altın madalya aldım. Ben, karateci pek çok kızın aksine kokoşum. Yerine göre her türlü kıyafeti giyiyorum. Şık olmayı seviyorum. Saç ve makyajıma özen gösteriyorum.

Esra Uçar Yaş: 17 Boy: 1.62
Altın Madalya (Genç Bayan 48 Kilo) - Siyah Kuşak 1. Dan

BALE YAPMAYI ÇOK İSTERDİM

Giresunluyum, İstanbul İbrahim Turan Lisesi son sınıf öğrencisiyim. Yedi yıl önce bir gün, babam gelip aniden beni karateye yazdırmak istediğini söyledi. Bazen, başka bir spor da yapsaydım diye düşünüyorum. Hatta bale yapmayı çok isterdim. Üniversitede spor değil psikoloji eğitimi almayı düşünüyorum. Çünkü karatede derece almayı zamanla hırs yapıyorsunuz ve sosyal hayatınızdan kısıyorsunuz.
Daha önce de 2009 Avrupa üçüncüsü oldum. Bir çalışma sırasında iki yerinden kolumu kırdım. Tabii insan bunları yaşayınca bırakmayı düşünüyor. Ama sonra beş yılımı boşuna mı harcadım diyerek devam ediyor. Özel hayatımda aslında süslüyüm. Tıpkı bu çekimde olduğu gibi etek ve elbise giymeyi, makyaj yapıp saçlarımı yaptırmayı seviyorum. Beni tanıyanlar bu sporu yaptığıma, bir de derece aldığıma inanamıyor.

Haberin Devamı

Şeyda Burucu Yaş: 20 Boy: 1.73
Altın Madalya (21 Yaş Altı 60 kilo üzeri) 1. Dan

SAYESİNDE VÜCUDUM DÜZGÜN OLDU

Üniversite sınavlarına hazırlanıyorum. Karateyle 11 yaşında tanıştım. Ablam kiloluydu, ailem kilo vermesi için onu karateye yazdırdı. Ben de onun yanında karate yapmaya başladım. Sonra o bıraktı ama ben devam ettim. 2009 Fas Dünya Şampiyonası’nda ikinci oldum. Bazen keşke yüzücü olsaydım diyorum ama bu spor sayesinde vücudum düzgün şekil aldı. Bir çok arkadaş edindim.
Günlük hayatta asla eşofman giymiyorum. Feminen gözükmek hoşuma gidiyor. Şık ve makyajlı olmayı tercih ediyorum. Kamplarda eşofmanları zorla giyiyorum.

Gülşah Cengiz Yaş: 15 Boy: 1.68
Bronz Madalya (Ümit Bayan + 54 Kg.) 1. Dan

Haberin Devamı

ERKEKLER YANIMA YAKLAŞAMIYOR

Lüleburgaz Anadolu Lisesi dokuzuncu sınıf öğrencisiyim. Karateye altı yıl önce erkek kuzenimle başladık. Ama o bir yerden sonra bıraktı ben devam ettim. Bazen özel hayatımda bu spordan dolayı sert tavırlarım olduğu oluyor. Özellikle sınıfta erkek arkadaşlar yanıma pek yaklaşamıyor. Ben spor ve klasik giyinmeyi seviyorum. Kıyafetlerimi yerine göre seçiyorum.

19 BİN LİSANSLI KARATECİMİZ VAR

Bu sene İzmir’de düzenlenen Avrupa Ümitler ve Gençler Karate Şampiyonası’na 15 kız 17 erkek sporcuyla katıldık. Şampiyonadan 7 altın, 2 gümüş, 7 bronz madalya kazandık. Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, ilk kez bir şampiyonada bu kadar madalya aldığımızı söylüyor: “Karatede lisanslı sporcu sayımız bu sene 19 bin’e çıktı. Çoğunluk tabii erkek ama kızlarla aralarında büyük bir uçurum yok. Kızların da başarı oranı oldukça yüksek. Kızların çoğu bu spora kendilerini savunmak amacıyla başlıyor. Sonrasında başarılar geldikçe ve ekonomik getirileri olunca işe dört elle sarılıyorlar. Meslek olarak görmeye başlıyorlar. Reflekslerin çok hızlı hareket ettiği bir spor dalı, bu yüzden yaş ortalamasının genç olması onlara artı başarı kazandırıyor.”
 
 
 
 

 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!