Kanseri yenen bisikletçi yine rakip tanımıyor

Güncelleme Tarihi:

Kanseri yenen bisikletçi yine rakip tanımıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2002 23:25

Bisiklet sezonunun zirvesi dün Lüksemburg'daki 7 kilometrelik giriş etabıyla başladı. Bu yıl 89'uncusu koşulan turun favorisi yine ABD'li Lance Armstrong. Beş yıl önce kansere yakalanıp olağanüstü bir mücadeleyle kendini kurtaran sporcu, son üç yılın tartışmasız hakimiydi.

Dördüncü kez şampiyonluk kürsüsüne çıkmak isteyen Armstrong'la mücadele edecek derecede iddialı bir rakip gözükmüyor. Alman Jan Ullrich'in yokluğunda İspanyol bisikletçiler Pireneler'de ve Alp Dağları'nda onu zorlamaya çalışacak. 189 bisikletçinin katıldığı Fransa Turu 3282 kilometrelik 21 etap sonunda 28 Temmuz'da Paris'in Champs-Elysees bulvarında sona erecek.

Lance Armstrong üstüste dördüncü şampiyonluğu hedeflediğini bir yıl önceden ilan etmişti. Her sezon Fransa Turu'nun Alpler'de veya Pireneler'de koşulan zorlu dağ etaplarını önceden koşmayı ve bu şekilde gücünü sınamayı adet haline getirdi. Saate karşı koşulan etaplarda tüm rakiplerine üstünlük sağlayabilen Amerikalı için önemli nokta zorlu tırmanma etaplarına en iyi biçimde hazırlanabilmek. Bu amaçla takvimini yılbaşından itibaren belirledi. Mayıs ve haziranda iki tane birer haftalık iki tura katıldı. Haziran başında Fransa'nın güneyinde koşulan bir haftalık Dauphine-Libere turunda fazla zorlanmadan birinci geldi. Fransa Turu'nda da koşulacak birkaç etabın da yer aldığı bu turda Armstrong en yakın rakibi takım arkadaşı Floyd Landis'e iki dakika fark attı. US Postal takımında kendisine en çok İspanyol Roberto Heras ve Rubiera ile Kolombiyalı Pena destek sağlayacaklar.

Son üç haftayı İspanya'nın Girona kentindeki evinde ailesiyle birlikte kafa dinleyerek geçiren Armstrong kondisyon idmanlarını da ihmal etmedi. Birkaç günde İsviçre'de Moritz'de çalışmayı sürdürdü. Çarşamba akşamı özel bir uçakla Lüksemburg'a vardı, lüks oteline yerleşti. ‘‘Karımı ve çocuklarımı üç hafta boyunca çok özleyeceğim. Hiç olmazsa Fransa Turu öncesi bir süre onlarla kalmak istedim’’ diyerek çekeceği özlemi anlatıyordu.

Son üç turun şampiyonunu en çok zorlayacak isimlerin birer birer safdışı kalmasıyla ciddi bir rakip kalmadı. Alman Jan Ullrich 7 Mayıs'ta dizindeki sakatlık yüzünden Fransa Turu'na katılmayacağını açıkladı. 1998'in şampiyonu, tırmanma etaplarının en iyi ismi Marco Pantani önce doping yüzünden parkurlardan uzak kaldı. Geçen yıldan beri de takımının dünya sıralamasında gerilemesi yüzünden tura katılamıyor. İki İtalyan Gilberto Simoni ve Stefano Garzelli de doping nedeniyle yarışamıyorlar.

Armstrong'u zorlayabilecekler arasında İspanyol takımları göze çarpıyor. ONCE takımdan Joseba Beloki istikrarıyla dikkat çekiyor. 2000 ve 2001'de genel klasmanda üçüncü sırada yer aldı. Saate karşı etaplardaki performansı turdaki kaderini belirleyebilir. Takım arkadaşı Igor Gonzalez Galdeano da son iki yılın parlayan ismiydi. Dördüncü etaptaki saate karşı takım yarışında iyi bir avantaj elde edebilirse bu iki bisikletçi Paris'e kadar sarı mayo iddialarını koruyabilirler.

Bir diğer iddialı İspanyol takımı Kelme de genç İspanyol Oscar Sevilla ve Kolombiyalı Santiago Botero'yla zirveyi zorlayacak. Takımın idarecisi Vicente Belda'ya göre Armstrong geçen seneki kadar formda değil. İki aydır iyi yarışlar çıkaran Sevilla ile Botero bu fırsattan istifade edebilirler. Botero üç yıl önce turun en iyi tırmanıcısı unvanını kazanarak kırmızı benekli mayoyu giymeyi başarmıştı. Sevilla geçen yılın en iyi genç bisikletçisiydi. Sürpriz kovalayacaklar arasında üç yıl aradan sonra geri dönen Fransız Richard Virenque, Britanyalı Davd Millar ve Kazak Anderi Kivilev de var.

ULLRICH DOPİNGLİ ÇIKTI

1997 Fransa Turu'nu kazanan, dört kez de ikinci olan Alman bisikletçi Jan Ullrich'in dopingli çıkması tur öncesi bir şok etkisi yarattı. 1996'da henüz 22 yaşındayken Danimarkalı Bjarne Riis'in arkasından ikinci sırayı aldığında herkes büyük bir şampiyon doğuyor, demişti. Doğu Almanya'nın spor sistemi içinde yetişen Ullrich'in son derece rahat sürüş tekniği ve saate karşı etaplardaki üstünlüğüyle 10 yıla damgasını vuracağı düşünülüyordu. Ancak bir sezon sonra zaafları ortaya çıktı. Kışın idmanlarını aksattığı için yaza başlarken fazla kilolarından bir türlü kurtulamıyordu. Bu yüzden 1998 Fransa Turu'nda tek bir etapta en büyük rakibi İtalyan Marco Pantani'den 9 dakika fark yedi ve turu kaybetti. Ertesi yıl sakatlığı yüzünden Fransa Turu'na katılamadı. Son iki turda Armstrong'un gerisindeydi.

HEPSİNİN MAYOSU AYRI

SARI Turda genel klasman liderinin her etapta sırtında taşıdığı sarı mayo uygulaması 1919'da başladı. En iyi toplam zamana göre belirlenen genel klasman lideri değişince sarı mayo da el değiştiriyor.

YEŞİL Genel klasmanda iddiası bulunmayan sprinterlerin giymek için uğraş verdiği mayo. Düz etaplarda dereceye girenlere ve ara sprintlerde başarılı olanlara verilen puan klasmanının lideri yeşil mayoyu taşıyor.

KIRMIZI BENEKLİ Dağ etaplarındaki tırmanıcılar gözlerini bu mayoya dikiyorlar. Tırmanma etaplarında verilen puanlardan klasmanda ilk sırada yer alan bisikletçi kırmızı benekli mayoyla yarışıyor.

BEYAZ Turun en iyi genç bisikletçisinin giydiği mayo. 25 yaşında veya daha genç bisikletçilerden genel klasmanda en üst sırada bulunan beyaz mayoyla yarışıyor.

POLİS OTEL BASIP DOPİNG KONTROLU YAPIYOR

Birkaç yıldır Fransa Turu'nun ve bisiklet sporunun adı dopingle birlikte anılır oldu. 1998'de tura çok iddialı hazırlanan Festina takımını masörü Belçika-Fransa sınırını otomobiliyle geçerken doping içeren kapsüller ve haplarla yakalandı. Asıl skandal da bundan sonra patlak verdi. Fransa'nın büyük umudu Richard Virenque'in de aralarında bulunduğu dokuz bisikletçi ilk etaptan önce yarış dışı bırakıldılar. Üç hafta boyunca Fransız polisi takımların otellerinde ve araçlarında doping maddesi aramakla uğraştı. Otel baskınlarını protesto eden İspanyol takımları Fransa Turu'ndan çekildiler. Bu yıl İtalya Turu'nda iki favori Stefano Garzelli ve Gilberto Simoni de doping yüzünden yarışlardan men edildi. Son olarak da 1997 Fransa Turu şampiyonu Alman Jan Ullrich'ten antrenman sırasında alınan idrar örneğinde doping izine rastlandı.

SAYILARLA 2002 FRANSA BİSİKLET TURU

3282 Bu yılki Fransa Turu'nun kilometre cinsinden uzunluğu.

189 Fransa Turu'na 189 bisikletçi katılıyor.

176 Bireysel ve takım olarak saate karşı toplam 176 km. koşulacak.

89 Fransa Turu 89. kez düzenleniyor.

30 30 ülkeden bisikletçi katılıyor. En çok Fransa'dan: 41

21 Fransa 6, İtalya 5, İspanya 4, Belçika 2, ABD, Almanya, Danimarka ve Hollanda birer takım.

3 Lance Armstrong'un üstüste kazandığı Fransa Turu sayısı.

3 2002'de turun geçeceği ülke sayısı. Lüksemburg, Almanya, Fransa.

2 21 etabın arasında bisikletçilere tanınan dinlenme günü sayısı. 16 Temmuz ve 22 Temmuz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!