“Kadınlar kendi gücüne sahip çıkmalı”

Güncelleme Tarihi:

“Kadınlar kendi gücüne sahip çıkmalı”
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2017 16:13

Kadınların iş dünyasında daha aktif rol almaları, yaşam standartlarını yükseltmeleri ve kadına yönelik şiddete son verilmesi için tüm iş dünyasına çağrıda bulunan Evrim Aras; Sabancı Üniversitesi tarafından başlatılan İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi’nde gönüllü olarak yer aldıklarını belirtti.

Haberin Devamı

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve Aras Kargo CEO’su Evrim Aras, Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada; kadınlara uygulanan şiddette dikkat çekerek, “Aras Kargo olarak bizim de gönüllü destekçisi olduğumuz “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı” projesi kapsamında yapılan ankete göre kadınların yüzde 75’i hayatında en az bir kere şiddete maruz kaldığını, yüzde 17’si kocalarından ekonomik şiddet gördüğünü söylüyor” dedi.

ARAS: “KADINA ŞİDDETE DUR DEMELİYİZ”

Evrim Aras sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınların iş hayatında daha aktif olmalarının, ülkelerin gelişmişlik düzeyi üzerinde çok önemli etkileri olduğu artık herkes tarafından kabul ediliyor. Biz de hem Aras Kargo hem de TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak, ülkemizdeki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Aras Kargo’da fırsat eşitliğinin ötesine geçecek uygulamalarla kadın istihdamını artırmaya, kadınların, annelerin iş yaşamlarını kolaylaştıracak önlemler almaya ve kadın girişimciliğini desteklemeye devam ediyoruz. Bunun için BM’de Kadınların Güçlenmesi prensiplerine imza atan ilk ve tek Türk kargo şirketiyiz.

Haberin Devamı

Ancak biliyoruz ki kadınlara yönelik öncelikli çözülmesi gereken konulardan biri de özellikle aile içi şiddettir. Sabancı Üniversitesi - TÜSİAD işbirliğiyle ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi’ hazırlandı. Son derece hassas olduğumuz konuların başında geldiği için Aras Kargo olarak, rehber projesinin pilot uygulamasına gönüllü olarak katıldık. Bu rehber ışığında, aile içi şiddet konusunda bir şirket politikası oluşturmak üzere çalışmalara başladık. Projeye dahil olurken en öncelikli amacımız, Türkiye’nin dört bir yanında 12bine yakın çalışanı olan bir şirket olarak, ulaşabildiğimiz hiç de sayısı yadsınamayacak 60-70 bin kişilik bir ekosisteme bu konuda farkındalık yaratmak. Toplumların daha iyi bir seviyeye gelmesi için kadınların kendi gücüne sahip çıkması lazım. Bunun için de farkındalık önemli. Erkek ve kadının ikisinin de farkli özellikleriyle tamamlayıcı olması ve birbirlerine saygı duyarak el ele ilerlemesi gerekiyor. ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitici’ eğitimlerini tamamladığımız ve uygulama rehberini oluşturduğumuz proje kapsamında ilgili politikaların oluşturulması ve çözüm mekanizmalarının belirlenmesi üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun için Türkiye Kadın Dernekleri ile protokol imzalama aşamasındayız. Bu işbirliği ile 81 ilde çalışanlarımız veya aile bireyleri aile içi şiddet gördüğünde derneğin yardım hattından destek alabilecekler. Gerekli görülen yerlerde dernek vasıtası ile psikolog desteği dahi sağlayacağız.”

Haberin Devamı

KADINLAR AYNI İŞİ YAPTIKLARI ERKEK MESLEKTAŞLARINA GÖRE YÜZDE 20.1 DAHA AZ KAZANIYOR

TÜİK’in son işsizlik rakamlarına göre her 3 genç kadından birisinin hem eğitimsiz, hem işsiz olduğunu hatırlatan Evrim Aras, kadınların daha güçlü olabilmesi için iş hayatındaki fırsat eşitliğinin önemine dikkat çekti. Aras “Özellikle son 5 yılda kadınların sahip olduğu işletme sayısında yüzde 90 artış olduğunu biliyoruz. Ancak hem yaşam standartlarının hem de çalışma motivasyonlarının yükselmesi için sunulan imkânların/kazançların da artırılması büyük önem taşıyor. OECD son verisine göre ise Türkiye’de kadınlar günde 6 saat ev işleriyle meşgul oluyorlar. Çocuk, temizlik, bulaşık, yemeğe ayrılan zamanda kadınlarımız maalesef diğer ülkelere göre birinci sırada yer alıyor. Çalışanlarda ise başka bir adaletsizlik göze çarpıyor. Yine OECD’nin araştırmasına göre kadın-erkek ücret eşitsizliğinde de Türkiye ilk sıralarda yer alıyor ve kadınlar aynı işi yaptıkları erkek meslektaşlarına göre yüzde 20.1 daha az kazanıyor. Bir başka deyişle dünyadaki var olan işin yüzde 66’sı kadınlar tarafından yapılıyor ama buna karşılık dünya gelirinin sadece yüzde 10’u kadınlara ait. Bu oranların kadınların lehine artırılması ve kadına şiddete son verilmesi için hepimizin elini taşın altına koyması lazım. Biz TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Aras Kargo olarak gereken her türlü adımı atmaya hazırız. Tüm iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarından aynı desteği bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BAKMADAN GEÇME!