Kadın çalışırsa yoksul kalmaz!

Güncelleme Tarihi:

Kadın çalışırsa yoksul kalmaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2017 21:08

‘Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu’nda (WVEF) Uluslararası Ticaret Merkezi Direktörü Arancha Gonzalez, 2030’a kadar aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmak için kadınların daha fazla işgücüne katılmasını sağlamaları gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) ve Dünya Ticaret Örgütü’nün ortak kuruluşu Uluslararası Ticaret Merkezi’nin (ITC) her yıl düzenlediği ‘Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu WVEF’ (Women Vendors Exhibition and Forum) dün İstanbul’da başladı. Ev sahipliğini KAGİDER’in yaptığı toplantıya 50 ülkeden 300 iş kadını katıldı. Çin’den Meksika’ya kadar farklı ülkelerden kadın katılımcıların olduğu toplantının açılış konuşmasını KAGİDER Başkanı Sanem Oktar yaptı.

ŞAMPİYON ÇIKACAK

Dünyada 392 milyon kadının iş sahibi olduğunu, her 100 erkek girişimci için 69 kadın girişimci olduğunu söyleyen Oktar, “Araştırmalara göre şayet cinsiyet eşitliği sağlansaydı küresel gayrisafi hasılada 28 trilyon dolarlık artış olacaktı. Burada katılımcılarımızın 500 milyon dolarlık bir büyüklüğü var. Bu iki günlük toplantıdan 10 milyon dolarlık bir iş hacmi beklentimiz var” dedi. Kamunun ve özel sektörün kadın girişimcilerin ürünlerini almasını sağlamak gerektiğini kaydeden Oktar, “Biz diyoruz ki; kadından almalı, memleket kazanmalı. İster özel sektörde, ister kamuda olsun kadın üreticilerden alım yapmak, öncü olmak ve şampiyonlar çıkarabilmek ana hedefimizdir. Aramızdan böyle kadınlar çıkacak. Daha fazla inovasyon yapmalıyız ve daha fazla ihracat yapar hale gelmeliyiz. Daha müreffeh, daha fazla kalkınmış, sürdürülebilir bir dünya için daha fazla bir arada olmaya ihtiyacımız var” diye konuştu.

Haberin Devamı

ITC Direktörü Arancha Gonzalez de Türkiye’nin 100 yıldır kadın haklarını ilerletmek ve cinsiyet eşitliğini güçlendirmek için çalıştığını, bunu da izlediklerini söyleyerek, “Kadınların ekonomik potansiyelini ortaya koymak gerçekten bir ülkenin ekonomisini çok ciddi katkı sağlar. Bütün dünya ekonomik anlamda sıkıntı yaşıyor. Hızlı büyüyemiyor. Aynı zamanda iş dünyasına girenler gençleri yeterince istihdam edemiyorlar. Bu nedenle küresel büyüme için mutlaka kadınların iş gücüne katılmasını sağlamalıyız” dedi.  Kadınların erkeklerden farklı para harcadıklarını söyleyen Gonzalez, şunları söyledi:

1 MİLYAR KADIN

“Dünya Bankası’nın araştırması bunu ortaya koyuyor. Şu bir gerçekten ki bütün dünyada kadın kendi ailesi, kendi toplumu ve kendi grupları için para harcıyor. O nedenle 2030 yılına kadar aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmak için mutlaka kadınların daha fazla işgücüne katılmasını sağlamalıyız. Bu nedenle de zaten ITC olarak kadınların ekonomide güçlendirilmesi için çalışıyoruz. Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi için iki nokta var. Bunlardan birincisi mutlaka hükümetlerin özel sektörün ve STK’ların iş birliği içerisinde olması gerekiyor. 2020 yılına kadar 1 milyon kadını pazara sokmak istiyoruz. Mütevazi bir hedef bu. Şu anda pazara girememiş kadın sayısı 1 milyar. Biz bu rakamın sadece 1 milyonluk kısmını aktif hale getirmek istiyoruz. Bütün dünyada taahhüdümüz bu. Şu ana kadar da 800 bin rakamına ulaştık” dedi.

 

Haberin Devamı

ESNEK ÇALIŞMAYI DESTEKLİYORUZ

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya toplantıdaki konuşmasında şunları söyledi: “Bizim medeniyet birikimimizin merkezinde kadın var. Kadın olmadan aile, aile olmadan da bir toplum olunması mümkün değil. Güçlü ve müreffeh toplumlar inşa etmek, sosyal adaleti tesis etmek istiyorsak, kadının statüsünü de güçlendirmek zorundayız. Ekonomik, kültürel ve siyasi gelişmelere baktığımızda kadınların her alandaki varlığı bizleri mutlu etmekte ve umutlandırmakta. Çalışma hayatının her alanında kadınlarımızın daha aktif bir şekilde yer almalarını önemsiyoruz. Bu amaçla kadın iş yaşamına uyumunu desteklemek ve kadın istihdamını artırmak düzenlemeler gerçekleştirdik. Çalışma hayatı ve aile hayatını bir bütün olarak görüyoruz. Bunun için de hamilelik, doğum, süt izni ve esnek çalışma gibi önemli adımlar attık. Daha çok kadın girişimciyi iş hayatında görmek istiyoruz. Eğitim düzeyi yükseldikçe kadın istihdamında da artışlar oluyor. Bu gayreti de önemli ve değerli görüyoruz. Kadınlarımızın potansiyelini ortaya çıkarmamız lazım. Burada her kadın girişimci birer örnek rol model.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!