Japonya'dan güzel haberler geldi: Kızakta ilk altın madalyamızı kazandık

Güncelleme Tarihi:

Japonyadan güzel haberler geldi: Kızakta ilk altın madalyamızı kazandık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2014 11:32

Japonya'da düzenlenen Asya Kupası Olimpik Kızak Yarışları'nda milli sporcu Buse Çetin şampiyon oldu. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, kızakta uluslararası alanda Türkiye'ye ilk altın madalyasını kazandıran Çetin'i özel bir mesajla kutladı.

Haberin Devamı

Japonya'da düzenlenen Asya Kupası Olimpik Kızak Yarışları'nda mili sporcu Buse Çetin, altın madalya kazanarak, bir ilke imza attı.

Gençlik ve Spor Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Nagano kentinde organize edilen yarışta Türkiye'yi temsil eden kızakçı Buse Çetin, tüm rakiplerini geçerek altın madalyaya uzandı. Milli sporcu Berlin Şefketlioğlu ise gümüş madalya kazandı.

Bu sonuçlarla kızak branşında Türkiye, ilk altın madalyasını kazanmış oldu.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, yarışta madalya kazanan sporcuları tebrik etti.

Bakan Kılıç, yayımladığı kutlama mesajında, şu ifadeleri kullandı:

“Japonya’da düzenlenen Asya Kupası Kızak Yarışları’nda mücadele eden Buse Çetin ve Berlin Şefketlioğlu tarihi bir başarıya imza atarak ülkemize önemli zafer ve madalyalarla döndüler. Kısa bir geçmişi olmasına rağmen kızak sporunda ilk kez altın madalya kazanarak şampiyonluğun heyecan ve mutluluğunu bize yaşatan kardeşlerimi tebrik ederim. Türkiye bu spor dalında da söz sahibi olduğunu dünya spor kamuoyuna göstermiştir. Japonya’dan gelen bu gurur verici başarıda başta sporcularımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

Japonyadan güzel haberler geldi: Kızakta ilk altın madalyamızı kazandık

KIZAK 1964'TEN BU YANA OLİMPİK SPOR
İlk olarak 1964 yılında olimpiyat oyunları arasına girmiştir. Tek veya çift kişilik versiyonları bulunmakla beraber Bobsleigh adında 2 veya 4 sporcuyla koşulan dalları vardır. Tek ve çift kişilik olan versiyonunda sporcu çıkışta her iki yanında bulunan bar yardımıyla ilk hareketini gerçekleştirir. Daha sonra, hızlanmak için uçları çivili eldivenleri yardımıyla kendisini iter.

Bobsleigh de bu durum değişir. Sporcular (2 veya 4 kişilik farketmez) kısa bir süre için kızaklarını buz üzerinde koşarak iterler. Bu sporda tüm sporcular aynı hattı takip ediyormuş kızağa yön vermiyormuş gibi görünebilir ancak virajlara doğru açıyla girmek hayati önem taşıdığından çok küçük müdehalelerle sporcular kızaklarına yön vermektedirler.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE KIZAK SPORUNUN TARİHÇESİ
Kanada’da yaşayan ve bu ülkede Kızak sporunun Skeleton branşını yapan, katıldığı yarışlarda başarılı sonuçlar alan Demet Erki Reindeau’ nun Türkiye adına uluslararası müsabakalara katılabilmesi için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından 2003 yılında Kayak Federasyonu bünyesine Kızak sporu dahil edilmiş ve federasyonun adı da Kayak ve Kızak Federasyonu olarak değiştirilmiştir. Daha sonra 2008 yılında Türkiye Kızak Federasyonu kurulmuştur. 2010 yılında ilk sporcu yetiştirme çalışmalarına aktif olarak başlamıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!