İtalya’nın ’yemek ırkçılığı’ kebaba yarar pizzaya yasak koymayız

10 Şubat 2009 - 00:00Son Güncelleme : 10 Şubat 2009 - 01:31

Etnik restoran açma yasağı getirerek Türk kebapçıların önünü kesen İtalya’nın Lucca Belediye Başkanı Mauro Favilla, Türkiye’deki meslektaşlarından tepki aldı. Urfa, Antep ve Adanalı yöneticiler, "Bu yasak kebaba yarar" dedi.

ETNİK restoran açma yasağı getirerek son iki yılda sayısı hızla artan Türk kebap restoranlarının önünü kesen İtalya’nın Lucca Belediye Başkanı Mauro Favilla, Türkiye’deki meslektaşlarından büyük tepki aldı. Türkiye’de kebap deyince akla ilk gelen şehirler olan Urfa, Gaziantep ve Adanalı yerel yöneticiler Favilla’yı antidemokratik olmak ve yemek ırkçılığı yapmakla suçladı. İtalya’dan gelen bu engellemeye karşın Türkiye’de benzer bir tavır takınmanın doğru olmayacağını belirten Belediye ve Ticaret Odası Başkanları, "Biz de burada bir daha makarnacı veya pizzacı açılmayacak diyebiliriz. Ama yanlışa yanlışla cevap verilmez" dedi.

Boykot bizde ters teper

İtalyan Belediye Başkanı’nın gösterdiği bu tavrın Türk kebabının dünyada büyük beğeni toplamasından kaynaklandığını dile getiren Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey, şöyle konuştu: "Kebap artık İngiltere’den İtalya’ya kadar birçok ülkede çok fazla tüketilmeye başlandı. Bu da mutfağıyla iddialı olan İtalyanları rahatsız etti. İtalya’da alınan kararda ekonomik kaygıların etkili olduğunu düşünüyorum. Ancak, benzer bir yasağı ben Gaziantep’te getirsem ve ’Ey ahali pizzayı boykot edin’ desem, hem ters teper. Hem de yanlış olur."

Yeni belediye başkanı kaldırır

Damak tadının globalleştiğini, bunu engellemenin ise demokrasi ile bağdaşmadığını ifade eden Urfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise, "Ben bir hekimim. Eğer önümüze sağlık yönünden gerekçelerle çıkmış olsalardı, bunu anlayabilirdim. Ancak, yasağın böyle bir temeli de yok. Bence Lucca’ya yeni bir belediye başkanı gelirse bu yasak kararını kaldıracaktır. Yasağın kaldırılmasıyla birlikte de kebaba olan ilgi de katlanarak artacaktır" diye konuştu. Urfa Ticaret Odası Başkanı İsmail Demirkol da "Demokrasi varsa, isteyen istediğini yer. Ben makarna yiyorsam, onlar da kebap yiyebilmeli" diyerek karara tepki gösterdi.

Tadına bakan yasağa aldırmaz

Yeni kebapçı açılmasına yasak getirilmesi yönündeki eğilimin İtalya’nın en çok tüketilen yiyeceği olarak bilinen pizzanın Adana Kebabı karşısında sıkıntıya düşmüş olmasından kaynaklandığını dile getiren Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş da şunları söyledi: "Yasaklamanın, kebabı bir kez tadanlar için pek yeterli olacağını düşünmüyorum. Bu yasak, geri plana düşen pizza tüketimini daha da sıkıntıya sokar. Bunun en somut göstergesi, Avrupa, Asya, Amerika, hatta Afrika’nın bir çok ülkesindeki kebap satış noktalarının sayılarının çığ gibi büyüyor olması. Pizza veya başka bir İtalyan damak tadına karşı kampanya başlatılması fikrine katılmıyorum. Yasaklama ticaretin mantığına ters olan bir terimdir."

Türk kebabı olmazsa, Türk pizzası satarız

ULUSLARARASI bir yiyecek olan pizzanın sadece İtalya ile bağdaştırılmaması gerektiğini söyleyen Pizza Pizza Genel Müdürü Tolga Türker "Amerika da bu işin kompetanıdır" diyor. Ancak, İtalya’daki pizza yasağına karşı Türkiye’de bir boykot başlatılmasını beklemedeğini de söylüyor. Pizza Pizza Lucca’nın kebap yasağına nasıl cevap vereceklerini de şöyle anlatıyor. "Bu sene İtalya pazarına girerek İtalyanlara Türk usulü pizza yedirmeye başlayacağız. İlk şehir Roma olacak. Lucca için bir ön araştırma yaptırmadık. Ama talep olursa oraya da gideriz."

Etiketler:
Okuyucu Yorumları { Toplam 16 Yorum }
  • Mehmet Fikret Cokuslu 10.2.2009 17:23:59
    Kebabı lahmacunu etekmegi beyti döneri varken dandik pizza yememem hem peyniri ve çok agır vede coook sağlıksız acıgır sosuda cekilmez
  • hakan g 10.2.2009 14:42:36
    Türk Mutfağını korumak derken yaşasın kebapçılar yazdım ama aslında Kebap Türk yemeği değil hernekadar Güneydoğu iddia etsede.Kebap bize Araplardan (özellikle Suriye)gelme,hoş Osmanlı toprağıydı orasıda aslında.Biz Türkleştirmişiz,geliştirmişiz kendimizce.Böyle bakınca iş biraz karışıyor aslında.
  • Emre Basaran 10.2.2009 12:17:06
    Italyaya her gittigimde pizza ve makarna yemekten telef oluyorum. Hergün yemek birsey degil de her ögünde ya pizza ya makarna secenegi ile karsilasinca insan cildiriyor. O makarna ve pizzaya bir de domuz eti karistiriyorlar ya. Iste o zaman ah bir mercimek corbasi olsa da yesem diyorum.
  • hakan g 10.2.2009 12:08:45
    1-adamlar haklı,kendi kültürlerini korumak istiyorlar,biz ise pizzacılara el açıyor,orjinal Türk mutfağını,Türk lezzetlerini giderek kaybediyoruz,yaşasın kebapçılar!<br>2-Lucca'da kaç tane kebapçı olabilir?Urfanın yarısı pizzacı olursa o tehlikedir ama Lucca'da 2 tane kebapçı için abartmışlar.
  • Avrupa Birligine HAYIR 10.2.2009 12:04:15
    Sağlık yönünden karşı çıksalar Urfalı hekim bey onu anlarmış.Demekki kebabın sağlık yönünden son derece zararlı olduğunu,yağ, kolestrol,ve ateşten gelen karbonmonoksit nedeniyle kanserojen madde deposu olduğunu kendisi de kabul ediyor.
  • bozkurt turk 10.2.2009 11:49:21
    ben pizayı kebaba tercih ederim. kebap çok ağır ve sağlıksız.
Sayfa Başı
Haberlerliverpool lezzet duraklarıliverpool gezi rehberiDünya turuAhmet TürkoğluCouchsurfinghunza türkleriBilim