İsyan ettiren HGS cezası davalık oldu

Güncelleme Tarihi:

İsyan ettiren HGS cezası davalık oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2015 09:00

Nakliye firmaları, son zamanlarda kesilen para cezaları ile şaşkına dönmüş durumda. Gişelerde kaçak geçiş yapıldığı gerekçesi ile kesilen cezalar 5 bin TL’den başlayıp 20 bin TL’yi buluyor. İstanbul Esenyurt’ta faaliyet gösteren bir şirkete kesilen ceza 10 bin 447 TL. Şirket, kendilerine kesilen cezanın usulsüz olduğu gerekçesi ile dava açtı.

Haberin Devamı

İstanbul Esenyurt’ta bulunan V. Nakliyat şirketine geçtiğimiz aralık ayında peşi sıra tebligatlar yapıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir birimden gelen tebligatlarda, şirkete bağlı bazı araçların, paralı yollarda kaçak geçiş yaptığı

İsyan ettiren HGS cezası davalık oldu
belirtilerek idari para cezalarının kesildiği kaydedildi. Söz konusu cezalardan biri 9 bin 100 TL, biri 6 bin 444 TL diğeri ise 10 bin 447 TL. Şirket, kendilerine tebliğ edilen cezaların şaşkınlığı yaşarken kısa süre içinde durumdan avukatlarını haberdar etti. Geçtiğimiz 19 Aralık’ta tebliğ edilen cezaların itiraz süresi ise 15 gün ile sınırlı.

‘AYM’DE İPTAL EDİLSİN’
Şirket avukatı Zafer Tunca, kesilen idari para cezalarının iptali ve uygulamanın dayanağı olan yasadaki ilgili maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması için Büyükçekmece Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvuruda bulundu.

Haberin Devamı

ÜCRETLENDİRME EN UZUN MESAFE ÜZERİNDEN
Dava dosyasına sunulan belgelere göre, yüklü cezaların kesilmesi ilgili yasaya dayanıyor. Yasaya göre, kaçak geçişlerde, kullanılan yol mesafesi kadar değil, en uzun mesafe yol ücreti uygulanıyor. Bu ücretin bir de 10 katı bir ceza kesiliyor.

CEZA KESİLDİĞİ SIRADA HESAPTA PARA VARDI’
Av. Tunca dava başvuru dilekçesinde, müvekkili şirketin 06 HYM .. plakalı aracın HGS abonesi olduğunu, anılan aboneliğe dair etiketinin de olduğu belirildi. Av. Tunca dilekçesinde, söz konusu araca kaçak geçiş yaptığı için ceza kesildiği anda, kesilmesi gereken ücretten daha fazla bir bakiyenin hesapta olduğuna işaret etti. Av. Tunca, sistemin plakayı okuyamaması nedeni ile söz konusu aracın kaçak geçiş yapmış gibi gösterilerek, kesilen cezaların katmerlenerek artığına işaret etti.

İsyan ettiren HGS cezası davalık oldu

5 TL’LİK ÜCRET 330 TL’YE BÖYLE ÇIKIYOR
Av. Tunca, hakimliğe sunduğu dilekçede, olayı bir de örnek vererek anlattı. Buna göre örneğin bir HGS/OGS aboneliği olan bir araç sahibi hesabına 50 TL’lik bir yükleme yaptı. İstanbul Çamlıca gişelerinden geçen araç Gebze’den çıkış yaptı. Aynı araç aynı gün içinde Gebze’den gelip Çamlıca’dan çıkış yaptı. Çamlıca-Gebze arası normal geçiş ücreti 2,5 TL. Gidiş-dönüş ücreti toplam 5 TL. Ancak, Çamlıca gişede, HGS, söz konusu aracın etiketini okuyamadığı an, sistem, otomatikmen hesaba en uzun mesafe ücreti olan 15 TL’lik ücret ve bunun 10 katı ile birlikte toplam 165 TL yansıtıyor. Hesabında 50 TL olan araç sahibin hesabına 165 TL’nin yansıtılması ile birlikte bakiyesi -115 TL oluyor. Söz konusu araç Gebze gişelerinde çıkarken, bir kaçak geçiş daha yapmış sayılıyor. Böylece toplamda 5 TL’lik bir yol için kesilen ceza 330 TL’yi buluyor. Durumdan habersiz olan araç sahibi, bakiyesinde para var diye, her geçtiği yoldan kaçak geçiş yapmış göster. Böylece, fatura çok daha kabarmış oluyor.

Haberin Devamı

‘KAMYONU ALIN KURTULALIM’
Sistemin, devlet için bir kazanç kapısı hali aldığına işaret eden avukat Hüsamettin Balta ise, düzenlemenin hem Anayasa’ya hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu görüşünde. Av. Balta, “Benzer bir sorun ile çok sayıda nakliye firması ve kişi karşı karşıya. Hiçbir hukuk devleti, vatandaşı üzerinden haksız kazanç elde etmeye çabalamaz. Kullanılan yol sistemde göründüğü halde, en uzun yol ücreti yanında, bu ücretin 10 katı bir ceza kesmek, bir eyleme iki defa ceza kesmek anlamına gelir ki bu durum hukuka ve Anayasa’ya aykırıdır. Birçok firma, ‘kamyonu alsınlar kurtulalım’ noktasında” dedi.

Şehirlerarası ve uluslar arası taşımacılık yapan bir çok nakliye firmasının benzer sorunlar yaşadıkları kaydedildi.

Haberin Devamı

‘DERDİMİ ANLATMAKTAN YORULDUM’
H. S. isimli bir başka HGS kullanıcısı ise yaşadıklarını şöyle aktardı: “Birçok kişi mağdur durumdadır. Bununla ilgili forumlar açılmış durumda. Benim arabama, HGS'de para yüklü olduğu halde okumadığından dolayı kaç kere kaçak geçiş yazdığını artık bilemiyorum. Ben artık Karayolları Genel Müdürlüğü’nü aramaktan yoruldum. Çalışan personeller zaten bilgisayar kullanmaktan bihaber, sürekli itiraz peşindeler, daha arabaya binmeden yüklemiş olduğum HGS etiketi, gişede okumuyor. Aradığımda ‘HGS'nizde kredi yok’ diyor. Nakliyat şirketindeki sorundan birkaç kere benim başıma da geldi”

BİRÇOK FİRMA AYNI SORUNU YAŞIYOR
Yedek parça işi yaşan Separ Otomotiv’in ortaklarından Emrah Sezgün ise 2 araçlarına 10 bin TL civarında bir ceza geldiğini aktararak şunları kaydetti: “Biz aynı zamanda ağır vasıta araçların yedek parça satışını yapmakta olan bir firmayız ve Büyükçekmece tanıdığımız birçok firma aynı dertten mustarip. Bu konuyu haber yaptığınız için öncelikle teşekkür ederim. Hangi yola başvuru yapacağımızı inan bilmiyoruz. 2 araca 10.000 TL civarında ve 2 aracım piyasa şartlarından dolayı 1 aya yakındır yük bulamayıp park halindedir.”

KAMYONETE 8 BİN LİRA CEZA GELDİ
Ray Vending Dış Ticaret’in ortaklarından Hakan Kavaklıoğlu da benzer bir sorunu yaşadıklarını ifade etti. Kavaklıoğlu, “Aynı durumda bizim şirketimizde mağdur olmuş durumda. 8.000.-TL ceza çıktı kamyonetimizi satmak isterken. Kamyonetin değeri 25 bin TL kadar. Ortada ne bir tebligat var ne bir bildirim var. Cezayı büyütebilmek için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. Kendi şahsi arabamda aynı durumda… OGS varken böyle sorunlar yaşamıyorduk. HGS çıktığından beri köprü ve otoyol geçişlerin paranoyak vaziyete gelmiş durumdayız. Trafiği hızlandırması için yapılan sistem insanların HGS den korkarak geçmeleri yüzünden iyice yavaşlamış durumda. Acaba okudu mu okumadı mı diye korkuyla geçiyoruz artık gişelerden” dedi.

Haberin Devamı

‘2 MİLYON TL CEZA GELEN FİRMA VAR’
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tekeli ise, 2 milyon TL HGS cezası kesilen bir otobüs firmasının dahi olduğuna dikkat çekerek “Özellikle büyük otobüs filolarına 2 milyon TL'ye kadar ceza gelen de var, 240 bin TL ceza gelen de. Yazınızda belirttiğiniz gibi birçok firma HGS-OGS şoku yaşıyor. Hesapta para olduğu halde plaka okuyucuların okuyamadığına ceza gelen de var, Ankara'dan Edirne'ye giden şehirlerarası otobüse aynı gün Bolu, Harem, Esenlerde her gişe giriş çıkışında en uzak mesafeden ceza yiyende var. Konuyla ilgili olarak gerek ben gerekse de TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın'ın yaptığı görüşmelerde önünüzde bir tek yol bulunuyor. Önce gidip HGS-OGS hesabınızın bağlı olduğu banka hesap ekstresinin çıktısını alıyorsunuz. Karayollarından gelen ceza çıktısı ile eşleştirme yapıyorsunuz. Ceza gelen gün hesapta para var mı yok mu kontrol ediyorsunuz. Sonra bunu Karayollarının ilgili birimine gidip gösteriyorsunuz. Onlar da tek tek kontrol edip cezayı iptal ediyorlar. Ancak eğer o tarihte hesapta para yoksa yani ceza haklıysa ama aynı günde aynı hatta birden fazla ceza yediyseniz bunu mahkemeye başvurarak iptal ettirebilirsiniz” dedi.

dgokce@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!