İşte bağra basılacak ideal hakem

Güncelleme Tarihi:

İşte bağra basılacak ideal hakem
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2004 01:10

Kuşkusuz haftanın en çok konuşulan konusuydu hakem meselesi. Bir hafta önce Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanan Galatasaray-Beşiktaş maçında hakem Ali Aydın siyah-beyazlılar lehine iki penaltı çalınca, tüm Türkiye hafta boyunca onunla yatıp onunla kalktı.

Düdüğünü asmalıydı, dinlenmeliydi, iyi hakemdi, derken bir basın toplantısı ile hakemliğe veda ettiğini açıkladı. Geçmişinde birçok övgüler almış başarılı bir hakemin istifası aslında çok ciddi bir konu ama bu iş bir yandan oldukça komik bir hal almaya başladı. Nasıl olacak da bu topraklardan herkesin memnun kalacağı bir hakem çıkacak? Baktık kimse bu sorunun yanıtını bilmiyor en iyisi meseleyi mizahçılara danışalım dedik. ‘İdeal hakem nasıl olur?’ diye onlara sorduk

OĞUZ ARAL

Harbi hakem böyle olur

1. Bizim takım hücuma kalktığı zaman zırt-pırt ofsayt çalmamalı.

2. Daha birinci devrede rakip takımdan en az iki oyuncuyu atmalı.

3. Bizim çocuklar hálá gol atamıyorlarsa, penaltı ne güne duruyor? Derhal birkaç penaltı vermeli. Top dışarı çıkarsa penaltıyı mutlaka tekrarlatmalı. Çünkü kaleci önceden kımıldamıştır.

GANİ MÜJDE

Vereceksin eline meşe odununu

İdeal hakem erkek olmalı, delikanlı olmalı. Ben hakemlerin düdük çalmalarına, yani üflemeli bir alet çalmalarına da karşıyım. Kardeşim birinin cezası mı var, hakem yetişip arkasından ‘Eşşek niye tekme atıyorsun’ demeli. Hakem dediğin yanlışı gördü mü çakacak orada. Niye atış hakkı veriyor ki, çaksın iki tane bitsin. O yüzden uzun boylu olacak. Bir kere futbolcudan uzun olacak, daha iyi koşacak, çenesi kuvvetli olacak, argoyu bilecek mesela. Hakemi itiyorlar, futbolcular yüzünün damarları ortaya çıkarak bir şeyler söylüyor, herhalde ‘Ne kadar doğru bir karar verdiniz’ demiyorlardır. Ben o suratı görsem basarım kırmızı kartı. Futbolcuların yaptığını evde karına yap bakalım, yuvan yıkılır, futbol sahasında ise hiçbir şey olmuyor. Bu işte dişe diş kana kandır. Hakemlerin silahlanması lazım. Çizgi hakeminin eline bayrak değil meşe odunu vereceksin. Futbolcu itiraz mı etti indirecek kafasına bir tane, bak bir daha oluyor mu!

CENK - ERDEM

Cepten arkadaşlarını arasın sorsun

Cenk: Ben cevap vermem.

Erdem: Gizli bilgi olduğundan ben de cevap vermek istemiyorum.

Cenk: Ben vazgeçtim cevap vereceğim. İdeal hakem karar vermeden önce maçı durdurup iyice düşünmelidir. Gerekirse arkadaşlarına telefon açarak onlardan yardım almalıdır.

Erdem: Bence de iyi hakem karar vermeden önce, akşam eve gidip pozisyonların tekrarını izlemelidir.

Cenk: Hakem dediğin seyircinin isteklerine kulak asmalıdır. Seyircinin dediği olsun ki, seyirci bir sonraki hafta da maçı izlemeye gelsin. Taraftarı küstürmemek lazım.

VEDAT ÖZDEMİROĞLU

Hakem dediğin siyah giyer

Askerdeyken ordu milli maçına götürmüşlerdi bizi, Pierreluigi Collina’nın ilk uluslararası maçıymış. Adamı canlı izleme fırsatı buldum yani. Bence ideal hakem Collina gibi adil olmalı. Aynı zamanda Markus Merk gibi yakışıklı olmalı. Kadınları tribüne çekebilmeli. Adil dedim ama, haksız karar verecekse de Beşiktaş’ın lehine vermeli. Aynı zamanda hakem dediğin simsiyah giyinmeli. Öyle formadaki sarı çizgiler falan, hakemi bozuyor. Hep diyorlar, bu hakemlerle bu lig bitmez, ben bitmeyen bir lig görmedim. İdeal hakem ligi bitirebilmeli yani.

KEMAL GÖKHAN GÜRSES

En hızlı istifa eden hakemdir

İdeal hakem hakimiyetin kayıtsız şartsız üç büyüklerde olduğunu bilen hakemdir. Kural hatası yapmaz. Oyunu kuralına göre oynar!

Eli sürekli vicdanındadır. Koyar elini vicdanına öyle koşar. Bu arada vicdan cüzdan cebinde bulunur! Federasyon uyur, ideal hakem uyumaz. Ayrıca ideal hakem en hızlı istifa edebilen hakemdir.

CİHAN DEMİRCİ

Her konuda standartlara tabi olmalıdır

İdeal hakem için standartlar oluşturulmalı, bunların dışına çıkmasına engel olunmalıdır. Örneğin herhangi bir maçta verecekleri yanlış kararların standart bir sayısı olmalıdır. Mesela bir orta hakem ve iki yan hakemin bir maçta en fazla 9 yanlış karar vermesi standardı getirilebilir. Bir maç sırasında hakeme edilecek küfürlere de acilen standart getirilmelidir. Aile fertlerine küfür yasağı getirilmelidir. Maçtan önce hakemin bu konuda görüşü alınmalı ve; ‘Kimlere küfür edilmesi gerektiği’ kendisine sorulmalıdır. Böylece hem seyirci rahatlamış olur, hem de hakem arkadaşın rencide edilmesi engellenmiş olur. Bir maçta hakemin kafasına atılacak maddelere de bir standart getirmek artık şart olmuştur. Daha yumuşak maddeler atılması için seyirci teşvik edilmelidir. Örneğin stat girişlerinde hakeme atmak için ‘yastık’ satılabilir. Hakeme atılacak yastıklar havalı da olabilir. Hakeme atmak için plastik oyuncak gözlükler de anlamlı olabilir.

METİN ÜSTÜNDAĞ

Var mı yok mu belli olmamalıdır

Ahmet Çakar’ın göbeksiz hali veya Collina benim için ideal hakemin tasviridir. Oyunu durdurmayan, zamanı çalmayan, daha çok futbol oynansın diye uğraşan bir hakem olmalıdır. Hakemin verdiği kararlar saha içinde pek anlaşılmamalıdır. Kendisi seyirci gibi olmalıdır daha çok. Bir yandan bütün olayları görebilmeli, bir yandan da sahanın tek hakimi benim deyip, oyunculara göz dağı vererek işi yapmamalıdır.

ERDİL YAŞAROĞLU

Liv Tyler gibi olmalı

saha da tabii ki jakuzi

İdealimdeki hakem Liv Tyler gibi olursa gerçekten çok mutlu olurum. Ama sahayı ben belirleyeyim, kendi sahamda oynamak isterim. Hakem Liv Tyler olsun, su topu maçı yapalım, maç da jakuzide olsun. Hata yaparsam istediği cezayı verebilir. Yalnız rakip oyuncu istemem.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!