İstanbul'un gece hayatı Ibiza kadar renkli

Güncelleme Tarihi:

İstanbulun gece hayatı Ibiza kadar renkli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2003 00:00

Etkinlikleri dünyanın dört bir yanında takip edilen Paris'teki efsanevi Buddha Bar'ın iÅŸletmecisi Türkiye'de. ÅžiÅŸli Elit Residence'daki Dada Bar'ı iÅŸletmek için Ä°stanbul'a gelen Thierry Bernardini'yle Paris ve Ä°stanbul'un gece hayatını, Türkiye'yi ve gece hayatında baÅŸarının sırlarını konuÅŸtuk.Gastronomi iÅŸine nasıl girdiniz?-Amcam Club Med'de yönetici olduÄŸu için on yaşından beri yazlarım Med ailesi içinde geçti. Barmenlik, bar ÅŸefliÄŸi ve diÄŸer iÅŸlerde çalıştım. Salon müdürlüğü gibi görevler yaptım. 1995'te Buddha Bar'ın iÅŸletmesini üstlendim. 1996'da yine Fransa'da Barfly'ı iÅŸlettim. Paris'te, Lines adlı sandviç zincirinde müdürlük yaptım. Bir otel iÅŸi için bir yıllığına Fas'a gittim. Daha sonra Marsilya'daydım ve ÅŸimdi Türkiye'deyim.Bu Türkiye'ye ilk geliÅŸiniz mi?-Hayır, Dada Bar'ın Ortaköy'deki yeri için gelmiÅŸtim. O zaman da Ä°stanbul'u büyüleyici bulmuÅŸtum. Bu ÅŸehir çok ÅŸaşırtıcı.PARÄ°SLÄ°LER EÄžLENMEYÄ° UNUTTUÄ°stanbul'da neleri ÅŸaşırtıcı buldunuz?-Gece hayatının renkliliÄŸi Ibiza'yı aratmayacak halde. Laila, Reina gibi yerlerin oradakilerden hiçbir farkı yok. Ama en çok Kapalıçarşı'yı gezdiÄŸimde ÅŸaşırmıştım. Hem bu kadar doÄŸulu hem bu kadar batılı bir yer olabileceÄŸini hiç düşünmemiÅŸtim.Dada Bar'da Aksel Goldenberg'in ortağı Club Med'in sahiplerinden Jeremi Triango. Kendisiyle tanışıyor musunuz? Türkiye'ye gelmenizde rolü oldu mu?-Çocukluk arkadaşıyız. Buraya tabii ki onun baÄŸlantısıyla geldim.Carlo Bernardini adlı bir Ä°talyan ÅŸu sıralar Ä°stanbul'un en gözde aşçıları arasında. Soyadlarınız aynı, bir ilginiz var mı?-Adını duydum ama hiçbir ilgimiz yok.Türk mutfağını tatma fırsatınız oldu mu?-Evet, ÅŸu yoÄŸurtla yapılan hamurlu yemeÄŸe (mantı) bayılıyorum.Sürekli Ä°stanbul'da mı kalıyorsunuz? Nerede yaşıyorsunuz?-Hayır sürekli Ä°stanbul'da deÄŸilim. Paris'e gidip geliyorum. Ä°stanbul'da olduÄŸum zamanlar Ä°stinye'de kalıyorum.Paris'le Ä°stanbul'un gece hayatını karşılaÅŸtırdığınızda ne gibi benzerlikler ve farklılıklar görüyorsunuz?-Bir kere Parisliler artık eÄŸlenmiyor. Sadece bir yerde görünmek için orada oluyorlar. Oysa Türkler hálá eÄŸlence duygularını kaybetmemiÅŸ. Bunun yanında Parisli'yi memnun etmek daha zor. Özellikle de yemek konusunda, çünkü Fransa'da iyi yemek yenir. Türkiye'de ÅŸansınız, yerli lezzetlerle yeni ÅŸeyler deneme imkanınızın olması.BAÅžARININ YOLU MUTFAKTürkiye'de iÅŸletmelerin genel tercihi müşteri portföyünü fiyatlarla oluÅŸturmaktır. Fiyatları yüksek tutarsınız, bunu ödeyebilecek parası olanlarda da kaliteli müşteri oluverir. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?-Evet bu benim de fark ettiÄŸim bir ÅŸey. Gece mekanlarının müşterilerine baktığınızda belli bir sosyal sınıfın ağırlığını görüyorsunuz. Paris'te durum biraz daha farklı. Ä°nsanlar daha ‘‘karışım’’ olarak eÄŸlenebiliyor. Bizim Dada olarak bir hedef kitlemiz yok. Bunun için mönümüzü de mümkün olduÄŸu kadar geniÅŸ tuttuk. Elit Residence'taki spor salonu için bile zengin bir salata mönüsü oluÅŸturmaya özen gösterdik.Buddha Bar'daki etkinliklerin CD'leri bile seriler halinde dünyanın dört bir tarafında takip ediliyor. Ä°stanbul'da bu tür bir dünya markası oluÅŸturmak ne kadar mümkün? Ya da benzer bir hedefiniz var mı?-Evet tabii ki mümkün. Ama böyle birden gelip ‘‘merhaba ben Fransızım’’ diyerek iÅŸe baÅŸlamak zor. Tanımak, uyum saÄŸlamak lazım. Akılda kalacak Bob Sanclar gibi organizasyonlar yapmak istiyorum. Ama bunu yaparken dikkat ettiÄŸimiz tek ÅŸey var: Dada'ya gelip sakin kafayla konyak içmek isteyenleri rahatsız etmemek. Çünkü biz burada kulüpten ziyade yemek ağırlıklı bir servis hedefliyoruz.Bir mekan konsepti oluÅŸtururken nereden baÅŸlıyorsunuz? Dekor mu önce gelir, müzik mi, mönü mü?-Dekor elbetteki önemlidir ama ÅŸunu unutmamak gerekir. Bir yere dekoru için en fazla bir kez gidilir. Ä°nsanları çekebilmek için baÅŸka artılarınız olmalı. Ben bunun mutfaktan geçtiÄŸine inananlardanım.Kaç kiÅŸilik bir ekibiniz var ve ekibinizi nasıl kuruyorsunuz?-30 kiÅŸilik bir ekiple çalışıyorum. Geç geldiÄŸim için ekibin oluÅŸma aÅŸamasında yoktum. Oysa bulaşıktan servise kadar, ekip çok önemli. O yüzden sürekli ekibimle birlikteyim. Onlarla iyi anlaşıyorum ve mutluyum.PARÄ°S'Ä°N EN TANINMIÅž BARIParis'te Concorde Meydanı'ndaki Buddha Bar Fransa'nın en bilinen ve en turistik mekanlarının başında yer alıyor. Restoran ve bar olarak hizmet veren mekan buradaki etkinliklerden derlenmiÅŸ CD'leriyle dünyanın dört bir yanında tanınıyor. Paris'i ziyaret eden turistlerin de çok raÄŸbet ettiÄŸi Buddha Bar'da yer bulabilmek için çok önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Mekanın açılışından beri hiç deÄŸiÅŸmeyen kendine özgü dekorasyonunu dev bir Buda heykeli tamamlıyor. Yemek fiyatları kiÅŸi başı 60 Euro civarında.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!