İşçi-işveren ‘kerhen’ uzlaştı asgari ücret 701 liraya yükseldi

Güncelleme Tarihi:

İşçi-işveren ‘kerhen’ uzlaştı asgari ücret 701 liraya yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2011 00:00

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yaklaşık 5 milyon kişinin dört gözle beklediği asgari ücret zammını açıkladı.

Haberin Devamı

Halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için yaklaşık brüt 837, net 659 lira, 16 yaşından küçükler için brüt 715, net 572 lira olarak uygulanan asgari ücret, 2012’nin ilk altı ayında 16 yaşını dolduranlar için net 701.1 lira, ikinci altı ay için de net 739 liraya çıkarıldı. Buna göre, ilk altı ay için aylık 42 lira, günlük de 1.41 lira zam yapılmış oldu. Yapılan zamdan işçi de işveren de memnun kalmazken, toplantı sonrası açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Böylelikle asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 5.91, ikinci 6 ay için yüzde 6.09 artmış, 2012 yılındaki yıllık artış oranı ise yüzde 12.37 olmuştur” dedi.

Bakan Çelik başkanlığında, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar ve bakanlık bürokratlarının katılımıyla toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu gelecek yıl geçerli olacak yeni asgari ücret zam oranını belirledi.

16 yaşından büyükler için aylık brüt ücret ilk 6 ay için 886.50 lira, ikinci 6 ay için 940.50 TL olarak belirlendi. Bekar bir işçi için aylık net ücret ilk 6 ay için 701.14 lira, ikinci 6 ay için 739.80 TL olacak.

16 yaşını doldurmamış işçiler için aylık brüt ilk 6 ay için 760.50 lira, ikinci 6 ay için 805.50 lira olarak tespit edildi. Bu kesim için de aylık net  ücret ilk 6 ay için 610.94 lira, ikinci 6 ay için ise 643.15 lira olarak  uygulanacak.

Haberin Devamı

Çelik, Anayasa’nın 55. maddesine göre, asgari ücretin belirlenmesinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumunun göz önünde bulundurulduğunu ifade etti. Çelik, bu doğrultuda Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 1 Aralık’ta çalışmalarına başladığını, komisyonun 4 kez bir araya geldiğini, toplantılarda Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve TÜİK gibi kuruluşların Türkiye’nin 2011 yılında gerçekleşen ve 2012 yılı için hedeflenen ekonomik durumuyla ilgili hazırladığı ayrıntılı raporların değerlendirildiğini anlattı. 2012’de hedeflenen enflasyon oranının yüzde 5, büyümenin de yüzde 4 olduğuna işaret eden Çelik, şöyle konuştu: “2002 yılında brüt 250.9 lira olan asgari ücret, bugün itibariyle yüzde 233.6 artışla brüt 837 liraya yükseltilmiştir. Net asgari ücretteki artış ise yüzde 257.6 olmuştur. 9 yıllık iktidar döneminde enflasyondaki artışın yüzde 120 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, asgari ücrete yapılan artışın enflasyonun üzerinde olduğu açıkça görülecektir.”

Haberin Devamı

Kerhen uzlaşma sağlandı

Çelik, “Bu kararımız, iki konfederasyonu-muzla, biraz da kerhen de olsa birlikte müştereken aldığımız bir karardır” dedi. Bir gazetecinin “Kararı açıklarken kerhen ifadesini kullandınız. Sıkıntı nerede?” diye sorması üzerine Çelik, “İşverenlerimiz bu konuda biraz daha düşük bir belirlemeden yanaydı. İşçi konfederasyonumuz daha yüksek bir beklenti içindeydi. Netice itibariyle uzlaşılan bir nokta oldu” yanıtını verdi. Çelik, görüşmelerin sona erdiğini, herhangi bir muhalefet şerhinin olmadığını da kaydetti.

Protesto yapan 30 işçi gözaltına alındı

DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası üyesi bir grup, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde protesto gösterisi düzenledi. Grup, “Asgari ücret ölüm demektir”, “Sefalete teslim olmayacağız” sloganları attı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bahçesine girmek isteyen gruptakilerin bariyerli kapıyı yerinden sökmesi üzerine, kısa süreli arbede yaşandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısını protesto etmek isteyen 30’u aşkın DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası üyesi işçi gözaltına alındı.

Türk-İş: İşverenin önerisi ikiye katlandı

KOMİSYONDA işçi heyeti başkanı olan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, asgari ücret görüşmelerinde işverenin ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için de yüzde 2.2 zam istediğini ifade eden Ağar, “Bu varılan rakam çok iyi bir rakam değil ama oranlarda yüzde 100 artış var. Biz bu artışı mücadele vererek sağladık. Sonuç oy birliğiyle imzalandı. Türk-İş muhalefet şerhi koysaydı bu artış olmazdı” dedi.

TİSK: Bakan bastırdı, biz de ‘evet’ dedik

TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk “Bakan Faruk Çelik, bu artışı tarafları uzlaştırarak yapmak için bir yerde baskı uygulayarak, ısrarcı tutumunu sürdürünce ‘evet’ demek zorunda kaldık. Bir yerde rızamızla ‘evet’ dedik ama düşündüğümüz rakam bu değildi. İnşallah açıklanan asgari ücret, Türkiye’de asgari ücretle ve üstündeki bir ücretle çalışan insanların işlerini korumada yarar sağlar” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!