İran'dan Katar'a hergün 1000 tonluk sebze meyve ihracatı

Güncelleme Tarihi:

İrandan Katara hergün 1000 tonluk sebze meyve ihracatı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2017 16:46

Suudi Arabistan önderliğinde bir dizi ülkenin abluka uyguladığı Katar'a, İran'dan her gün 1000 tonu aşkın sebze meye ihraç ediliyor.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in de aralarında bulunduğu birkaç ülke 5 Haziranda Katar’la olan ilişkilerini kesmişti. Buna sebep olarak da Katar’ın radikal gruplara olan desteği ve İran’la olan yakın ilişkilerini göstermişti. Katar iddiaları ret ediyor.

Eşi görülmemiş ve beklenmeyen bu krizden sonra Katar yiyecek ithalatı için kullanılan karadaki tüm bağlantılarını kaybetti ve Suudi Arabistan’ın ezeli düşmanı İran günler sonra Katar’a yiyecek naklini başlattı.

Fars Haber Ajansı'nın haberine göre İran’ın Boushehr bölgesindeki limanların müdürü Muhammed Mehdi Bonchari Tahran’ın her gün 1.100 ton yiyeceği Katar’a gönderdiğini söyledi. Bunlara ek olarak uçakla da gönderimin yapıldığını ekledi.

5 UÇAK DOLUSU SEBZE

11 Haziran da İran’ın ulusal hava şirketinin AFP’ye yaptığı açıklamada Katar’a 5 uçak sebze gönderildiğini belirtildi.

Haberin Devamı

Aynı gün Fars’ın geçtiği habere göre İran et üreticileri derneği başkanının yaptığı açıklamaya göre Katar’a 66 ton et gönderildiği ve buna ek olarak 90 ton etin daha gönderileceği belirtildi.

Katar hava yolları Suudi Arabistan, Yemen ve Bahreyn’in yasaklı hava sahalarından geçmemek için İran üzerinden yeni rotalar oluşturmaya zorlandı.
Yerel haber ajanslarının bildirdiğine göre bu durum İran hava sahasında yüzde 17’lik bir artış yoğunluğuna sebep olacak.

İran yaşanan bu krizin çözümü için Katar ve Körfez ülkelerini diyalog kurmaya çağırdı.

Katar dışişleri bakanı Muhammed Javad Zarif ise Körfez’de yaşanılan, Katar’a uygulanan ambargo gibi, sorunlara kalıcı bir çözüm için çağrıda bulundu.

 

BAKMADAN GEÇME!