İnsanın uzay oyunu

Güncelleme Tarihi:

İnsanın uzay oyunu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2004 21:37

Özel roket şirketlerinin görece olarak daha ucuz araçlar yarattığı, girişimcilerin de uzaya turist götürme fikrini pazarlamaya çalıştığı bugünlerdeyse geniş vizyona, gerçekleşebilecek bir plana ve bankada çok paraya sahip herhangi biri uzak diyarlara gidip bir göz atabilir.

İşte size ‘Yeni Cesur Dünya’nın bir haritası. Rekabet, Güneş’e olan uzaklıkla ölçülüyor; ne kadar yakınsanız o denli önemlisiniz.

Güneş: Güneş Sistemi’nin merkezinde bulunan Güneş, verdiği ışıkla hepimize umut dağıtıyor ve uzay keşiflerinin geleceğini temsil ediyor.

NASA: Son dönemlerde yaşadığı zorluklara karşın NASA, hem insan hem de robotlu çalışmalarda hala uzayın hákimi konumunda. Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yeni modüller taşıyacak kadar büyük tek taşıt mekiktir ve insansız uzay araçları yapımını başarıyla karşılayabilecek tek kurum da hálá NASA’dır. NASA’nın Ay’a geri dönme kararı, gelecek on yıl içindeki gelişmeleri de beraberinde getirecektir.

Uzay girişimcileri: Lockheed Martin, Boeing ve diğer şirketler, NASA’nın etrafında pervane olarak büyük kár getiren yazılım ve donanım anlaşmaları imzalıyorlar.

ABD Savunma Bakanlığı: İletişim ve uyduları dışında Pentagon’un en büyük gereksinimi, uzaya dayanan silahlı bir güç.

Rus Uzay Ajansı: Rusya hálá uzay konusunda olağanüstü güce sahip, ancak bir eksiği var: para. ABD, ISS’e astronot ve mühimmatların taşınmasında Soyuz ve Progress araçlarına güveniyor. Ama, mali kaynak olmadan Rusya çok ilerleyemeyecektir.

Çin Uzay Ajansı: Çin, geçen yıl, o bilindik sırlarla dolu uzay programı çerçevesinde uzaya insan gönderen 3. ülke oldu. Daha başka uçuşların ve Ay’a üs kurma gibi planların olduğu sanılıyor.

Diğer uzay ajansları: Avrupa, Hindistan, Brezilya, Japonya ve Kanada’daki uzay merkezleri, yeni roketler, uzay araçları geliştiriyor ve uzay bilimi inisiyatiflerini genişletiyorlar. Ancak Avrupa Uzay Ajansı (ESA) dışında, birçoğu şimdilik uzaya tek başlarına gidemeyecek durumda. Çalışmaları hızlandıran ESA ise, 2033’te Mars’a insan göndermeyi planladığını açıkladı.

Tier One: Burt Rutan’ın roketi, büyük olasılıkla bu yılın sonlarına doğru uzaya bir insan göndererek bu işi başaran ilk özel girişim olacak. Milyarlarca dolarlık yatırımı yapan Microsoft’un kurucularından Paul Allen’dı. 5 yıl içinde, bir ‘uzay turizm şirketi’, roketlerle dünya çevresinde tam dönüş yapmadan gerçekleştirilecek haftalık uzay seyahatlerine başlayacak.

X Ödülü: Uzaya 2 hafta içinde iki kez 3 kişi taşıyacak ilk kuruma 10 milyon dolar ödül verileceği yönündeki bir açıklama arıların bala üşüşmesine neden oldu. Burt Rutan hala en favori isim olarak gösterilse de, en az 26 rakip daha var.

Örgütler: Planetary Science ve Space Frontier Foundation (Uzay Cephesi Vakfı) gibi örgütler, keşiflere devam edilmesini ve kimi durumlarda da uzayın koloniler haline getirilmesini savunuyorlar.

Özel girişimciler: Bu şirketler, roketler yaparak veya insanları uzaya götürerek para kazanmayı umuyorlar.

Uzay Seyahat Acenteleri: Dünya’da artık yalnızca Dennis Titos şanslı değil. Bu acenteler, sıradan insanlara uzayı bir nebze de olsa görme şansı sunuyor. Team Encounter adlı şirket, DNA’nızı Güneş Sistemi dışına taşımayı önerirken Space Adventures da Rusya’da kozmonot eğitim pazarlıyor.

Uzay otelcileri: Uzaya seyahatlerimizde ne yapacağız? Tabii ki bir tatil köyünde kalacağız. Bigelow Aerospace, şişirilebilir bir uzay oteli inşa etmeyi, diğerleri ise ISS’i bir günlüğüne uzayın Hilton’una dönüştürmeyi planlıyor.

Kaçıklar: Bu son grup, kendilerini, yine kendi yaptıkları bir rokete bağlayıp uzaya fırlatmayı planlayan kişilerden oluşuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!