İnsan eli robotlardan daha becerikli

Güncelleme Tarihi:

İnsan eli robotlardan daha becerikli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2017 14:54

Ahmet CAN

Haberin Devamı

YENİ sanayi devrimini endüstrilerin kapısına dayandı. Yapay zekâ, öğrenen makineler ve büyük veri (big data) başta olmak üzere birçok yeni teknoloji, artık endüstrilerde kullanılıyor. Endüstrilerin bu yeni konukları arasında sadece onlar yok. En önemli konukların başında robotlar geliyor. Kas gücüyle yapılan işlerin tamamına talip olan robotlar, endüstrilerin sil baştan yeniden organize edilmesini sağlayacak. Üretim hatlarından restoranlara kadar farklı alanlardaki robot kullanımı akıllara bazı soru işaretlerini de getiriyor. Bu soruların başında ise "Robotlar insanların işini elinden alacak mı?" var. Yapılan araştırmalarda şu ana kadar iki farklı yanıt ortaya çıktı. Bunlardan biri, tahmin edilebileceği gibi robotların insan gücü yerine kullanılmaya başlandığı ve bunun da önümüzdeki dönemlerde birçok insanı işsiz bırakacağı yönünde. Yapılan araştırmalarda, önümüzdeki 10-15 yıl içinde şu anda yapılan yüzde 70 işin son bulacağı iddia ediliyor. Ancak bu yorumun bir de zıttı bulunuyor. O da robot teknolojisinin yakın gelecekte insanlar gibi bir iş kalitesi ortaya koyamayacağı ve dolayısıyla da endüstrilerin insan gücüne olan ihtiyacının süreceği.



Peki neden robotlar insanların yaptıklarını yapamasın? Bu sebeplerin başında geliştirilen teknolojiler bulunuyor. İnsanların robotlardan daha becerlikli olmasının sunduğu birçok avantaj bulunuyor. Biz de bu avantajları araştırdık.

Haberin Devamı

İnsan eli robotlardan daha becerikli


1) Çok amaçlı olarak kullanılabiliyor
Üretimde insan kullanılmasının en önemli sebeplerin başında eller geliyor. Robotlara göre çok daha fazla hassas olan insan elleri aynı zamanda tüm işlere uygun bir şekilde çalışabiliyor. Örneğin; bir vidayı sıkabiliyor, sonra bir kumandadaki pilleri değiştirebiliyor. Kısacası her ne kadar teknoloji ileri gitsede insan elleri, robotlardan çok daha gelişmiş durumda. Bu yüzden de robot üreticileri genellikle tek bir işe odaklanmış robotlar geliştirebiliyor. Tek bir robotun aynı anda farklı işlerde kullanılması imkansız. Bu yüzden de robot teknolojisinin gideceği daha çok yol olacak.

Haberin Devamı

2) Koordinasyon ve planlama eksikliği
Robotlar konusundaki diğer bir önemli nokta ise koordinasyon ve planlama. Henüz bir insanda olduğu gibi eşzamanlı hareketleri gerçekleştiremeyen robotlar, genellikle verilen tek bir görevi yerine getirebiliyor. İnsanlar iki elini kullanarak bir montajı tamamlayabiliyorken robotlarda yapılacak montaj işlemi sıraya konuluyor. Bu da insanların daha koordine bir şekilde çalıştığı ve iş üzerinde planlama yapabildiği için robotlardan üstün olduğunu kanıtlıyor.

3) Daha doğru test
Gelelim insanların robotlardan bir diğer artısına. Geliştirilen ürünlerden alınan his, şu anda robotlar tarafından tanımlanamıyor. Örneğin; bir ürünün elden kayması gibi verdiği hisler, sadece insan eli tarafından algılanabiliyor. Robotlar ise donatılan sensörler tarafından bu hislere sahip olabiliyor. Bu hissin algılanabilmesi için geliştirilen teknolojiler henüz insan eline kadar yaklaşmış durumda değil. Ancak önümüzdeki dönemde sensör teknolojilerinin geliştirilmesiyle insan eli gibi hissin algılanmasını sağlayacak. Bu da yapılan testlerin doğruluğunu arttıracak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!