Yunanistan’da ‘Türkiye fark atıyor’ korkusu

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’da ‘Türkiye fark atıyor’ korkusu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2005 00:00

Türk ekonomisindeki hızlı gelişme, Yunanistan’da yeni bir tartışma yarattı. Türkiye ekonomisindeki iyileşmeyi ‘tehdit’ olarak nitelendiren ve Türkiye’nin özellikle elektronik ve otomotiv üretimindeki gelişmesine dikkat çeken Yunan basını Yunan hükümetine, ‘Türkiye’ye artık siyasi ve askeri açıdan değil, ekonomik açıdan da bakmalıyız’ uyarısında bulundu.

TÜRKİYE ile Yunanistan arasındaki siyasi gerginlik geride kalırken, Yunan basını Türkiye’nin ekonomik olarak Yunanistan’ın çok önünde gitmeye başladığına dikkat çeken haberler yapıyor. Yunanistan’da yayınlanan Elefteros Tipos gazetesi önceki gün yayınlanan başyazısını Türk ekonomisine ayırdı. Gazete, Yunan hükümetinin bugüne kadar siyasi ve askeri açıdan baktığı ilişkilere yeni bir yön vererek Türk ekonomisinin bugününe ve yarınına eğilmesi zamanı geldiğini vurguladı.

TÜRKİYE ŞAHA KALKTI:

‘Türk ekonomisinin tehdidi’ başlıklı yazıda, Türkiye’de kişi başına düşen gelirin Yunanistan’ın çok gerisinde bulunmasına rağmen kalkınma hızının sadece Yunanistan’dan yüksek olmadığını adeta Türkiye’nin şaha kalktığı belirtildi. ‘Türkiye’nin sanayileşmede, özelleştirmede ve ihracattaki hızı bizi endişelere sürüklemesi gerekir. Türkiye konusuna baktığımızda ekonominin durumuna da eğilmeliyiz’ denilen yazıda ‘Türkiye otomobil sektöründe Avrupa’ya rakip. Bizim Volos şehrinde tek bir fabrikamız vardı (Nissan marka) onu da kapattık. Avrupa’da her üç televizyondan
/images/100/0x0/55eafb07f018fbb8f8a32f53
birisi Türk malı. Beko’nun, Vestel’in buzodolapları, çamaşır makinaları Avrupa pazarlarını altüst etmiş durumda’ ifadesi kullanıldı.

ÖZELLEŞTİRME:

Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin geniş çaplı özelleştirme programı sayesinde devlet sektörünün özellikle sanayi üretimindeki payını azaltığını aynı zamanda bürokrasiyi de küçülttüğü kaydedilerek, bu politikanın sonucu Türkiye’de ekonomik kriz dönemlerinde bile yeni şirketler açıldığı belirtildi. Türkiye’de ihracatın üç yılda iki katına çıktığı ve toplam ihracatın yüzde 55’inin AB ülkelerine yapıldığına da değinilen yazıda ‘Bütün bunları bilmemiz ve ona göre hareket etmemiz gerek’ denildi.

EKONOMİDE TÜRKİYE ÖNDE:

Türkiye ile Yunanistan ekonomisinde rakamsal büyüklükler açısından Türkiye lehine önemli farklar bulunuyor. Türkiye, dış ticaret, milli gelir gibi temel ekonomik göstergelerde Yunanistan’ın çok üzerinde değerlere ulaşırken, Türkiye ekonomisinin ekonomik göstergelerindeki gelişme hızı da yine komşusunun önende seyrediyor. 2004 yılı rakamlarına göre Yunanistan ekonomisi 184 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip. Buna karşılık Türkiye ekonomisi yine 2004 yılı değerleri ile 269 milyar dolar büyüklüğünde. 2004 yılında Yunanistan’ın 14.7 milyar dolarlık ihracatına karşılık, Türkiye aynı yıl 67 milyar dolarlık ihracat yapmayı başardı. 2004 yılında Yunanistan’ın 53 milyar dolarlık ithalatına karşılık, Türkiye’nin ithalatı 97.5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

YUNANLI DAHA ZENGİN:

Ekonomik büyüklüklerde Yunanistan’a fark atan türkiye, kişi başına refah düzeyi göstergelerinde komşusunun çok gerisinde kalıyor. 11.1 milyon nüfuslu Yunanistan’da 2004 yılı rakamları ile kişi başına düşen milli gelir 16.610 dolar düzeyinde. 2004 yılında 71.3 milyon nüfusu bulunan Türkiye’de ise kişi başına düşen milli gelir 3.770 dolar. Diğer bir anlatımla, Yunanlı, Türk’ten ortalam a4.4 kat daha fazla yıllık gelire sahip.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!