İhracatçı yeni kimlik istiyor

Güncelleme Tarihi:

İhracatçı yeni kimlik istiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

İhracatçılar hükümete, Türkiye'deki 52 İhracatçı Birliği'nin statüsünün Dış Ticaret Birlikleri haline dönüştürülmesi önerisini götürmeye hazırlanıyor. Birlikler'in hem ihracat hem de ithalatı kapsayacak şekilde dış ticareti yönlendirmesini hedefleyen bu öneri için Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz, bir yasa tasarısı hazırlığı başlattı.

Okan Oğuz, ekonomi yönetiminin başına geçen Devlet Bakanları Güneş Taner ve Işın Çelebi'yi yapacakları ilk görüşmede bu öneriyi götüreceklerini söyledi. Hazırlayacakları taslağı, bütün İhracatçı Birlikleri ile görüşerek sonuçlandıracaklarını belirten Oğuz, ‘‘Bu çalışmayı tek bir kişi, tek bir Yönetim Kurulu yapmayacak. 18 ihracatçı sektörün oluşturduğu, 52 İhracatçı Birliği ile beraber son şekli vereceğiz'' diye konuştu.

Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın ayrılması ile dış ticaretin bir müsteşara kavuştuğunu söyleyen Oğuz şu bilgiyi verdi:

Bu Dış Ticaret Bakanlığı'na giden yolda ilk adımdı. Dış ticarette ihracat ve ithalatı birbirinden ayıramazsınız. Biz dış ticaretin bir bütün olarak yönlendidirilmesi için bir kanun ile Dış Ticaret Birlikleri'nin kurulmasını öneriyoruz. Böylece hem ihracatı hem de ithalatı yönlendirmek, verilere hakim olmak ve denetleyip, standart getirmek mümkün olacak. Daha yakın zamana kadar aldığınız bir ithal elektronik eşyanın broşüründe Türkçe bilgi yeralmıyordu. Oysa Türkiye 65 milyonluk bir pazar. Bu pazara mal satan yabancı firma bu işin standardına da uymalı.

Dış Ticaret Birlikleri yine Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bağlı olarak faaliyet gösterecek. Ancak kuruluşu bir kanunla olacak. Böylece ileride kurulacak Dış Ticaret Bakanlığı'nın alt yapısı oluşacak. Bu konuda Dış Ticaret Müsteşarlığı ile yaptığımız görüşmeler de olumlu.

İthalat, ihracat ve bavul ticaretini düşündüğünüz de Türkiye'nin kabaca 80 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi mevcut. Burada amaç, dış ticaret hacminde ithalat ve ihracatın dengeli bir şekilde artması. AB üyesi ülkelerine baktığımızda da, dış ticaretin buna benzer yapılanmalarla yürütüldüğünü görüyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!