İhracata ‘milli takım’ ruhu

Güncelleme Tarihi:

İhracata ‘milli takım’ ruhu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'da ‘‘İhracat Koordinasyon Toplantısı’’ yapan Devlet Bakanı Işın Çelebi, ‘‘İhracatçılara ay yıldızlı formayı yeniden giydireceğiz’’ dedi. Çelebi, ‘‘ceza şeması’’ diye nitelediği ‘‘ihracatta bürokrasi şeması’’nı TİM Başkanı Oğuz'a verip, bürokrasinin azalacağı taahhüdünde bulundu.

Devlet Bakanı Işın Çelebi önümüzdeki beş yıl sonunda 50 milyar dolarlık ihracat hedeflendiğini söyleyerek, ‘‘Türk ihracatçısına ay yıldızlı formayı yeniden giydireceğiz. İhracatçının toplumdaki saygınlığını en üst düzeye çıkaracağız’’ dedi. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin İstanbul Çırağan Sarayı'nda düzenlediği İhracat Koordinasyon Toplantısı'na 20 bürokratı ile katılan Devlet Bakanı Çelebi, ihracatçılara Milli Akreditasyon Konseyi'nin yasalaşacağı ve bürokrasinin azaltılacağı müjdesini verdi.

CEZANIN ŞEMASI

Yatırımcı ve ihracatçıların karşılaştığı bürokratik işlemleri gösteren büyük bir şemayı da TİM Başkanı Okan Oğuz'a veren Çelebi, ‘‘Bu şemada ihracatçının, yatırımcının bürokratik engellerle nasıl cezalandırıldığı görülüyor. Bunu size bürokrasinin yüzde 80 azaltılacağı teminatı ile veriyorum’’ diye konuştu.

Gündemde olan 5 bin 332 projenin tasarruf amacıyla elenerek 84'e indirildiğini anlatan Çelebi buradan sağlanan tasarrufun ihracat seferberliği için alt yapıya harcanacağını söyledi.

Işın Çelebi, ihracatçılara şu mesajları verdi:

2002 yılına kadar 50 milyar dolarlık ihracat hedefi için seferberlik başlattık. Bu amaçla Laleli'yi bir serbest bölge haline getirerek, gümrüksüz satış mağazaları oluşturacağız. Serbest bölgelerden yurt dışına satılan mallardan alınan fon kaldıralacak. Rize, Menemen, Samsun, Trakya, Çatalca, Kayseri, Adana ve Tuzla Tersane Serbest Bölgeleri hizmete sokulacak.

Gümrük Birliği kapsamında AB'nin taahhüt ettiği mali yardıma işlerlik kazandırılması için siyasi girişimlerimiz sürüyor. Eylül ortasında benim başkanlığımda işadamlarının da katılacağı bir heyet Brüksel'e giderek AB ile ticari konuları müzakare edecek. Türk Akreditasyon Konseyi kuruluş kanunu Meclisten geçirilecek. TBMM gündeminde bulunan Gümrük Kanunun çıkarılması için çalışıyoruz.

İHRACATÇI EXİMBANK'TA

Polonya, Slovakya, Bulgaristan, Fas, Tunus, Mısır ile Serbest Ticaret Anlmaşması müzakareleri sürüyor. Macaristan, Romanya, Litvanya ve Estonya ile de imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmaları Meclis'e sunuldu.

Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu her 15 günde bir toplanacak ve bu toplantılara iş dünyasından katılım sağlanacak. Eximbank'ın yapısını değiştirdik. Sayın Okan Oğuz ve Önol Akalın da altı kişilik Eximbank Yönetim Kurulu'nda ihracatçıları temsilen görev alacak. Bankaya yurt dışından 300 milyon dolarlık kaynak sağlandı.

İhracattan Gümrük Beyannamesi ve Ticari fatura dışında belge aranmayacak.

Kamu yatırım programında yeralan 5 bin 332 projeyi 84'e indirdik. Buradan yapacağımız tasarrufla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Organize Sanayi Bölgelerinin yapımına öncelik vereceğiz.

Çelebi, ihracatçıdan eğitime destek istedi

Devlet Bakanı Işın Çelebi, hükümetin başlattığı eğitim seferberliği için de destek istedi. Çelebi, toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cevdet Cengiz'i getirdi. Cengiz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yarım kalan okulları tanıtarak ihracatçılardan Milli Eğitim Bakanlığı Vakfı'na bağışta bulunmalarını istedi. Çelebi de ihracatın ancak eğitim ve yetişmiş insan gücü ile artacağını anlatarak, ‘‘Doğu'da 3 bin okul kapalı, 200 bin öğrenci okulsuz. Bölgede 38 yüksek ve ilköğretim okulunun yapımı sürüyor, 13'ü de ihale aşamasında. Bunun için 8.3 trilyon liralık kaynak ayrıldı. Sizlerin de bu okullarda bir tuğla katkınız olsun’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!