İhracat Zirvesi'nde kaynak kavgası çıktı

Güncelleme Tarihi:

İhracat Zirvesinde kaynak kavgası çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'daki İhracat Zirvesi'nde Devlet Bakanı Işın Çelebi ile işadamları arasında ‘Kaynak Kullanımı Fonu’ tartışması çıktı. Çelebi, ‘‘İç talep canlı, ithalat artıyor. Bu fonu kaldıramıyoruz’’ deyince, işadamlarından, ‘‘İç talep geriliyor. Sizdeki bilgiler yanlış’’ yanıtı geldi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği 8. İhracat Koordinasyon Toplantısı'ında işadamları ile Devlet Bakanı Işın Çelebi arasında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisi yüzünden tartışma çıktı. Devlet Bakanı Çelebi'nin, ‘‘İç talepte canlanma artarak sürüyor. Türkiye'nin dinamizmi iç talepteki canlılığı istediğimiz noktaya çekmeye engel oluyor, bu bizim için eksi puandır. Ama yüzde 50 enflasyon hedefimizi revize etmeyeceğiz’’ sözleri de, işadamlarının tepkisine neden oldu.

Çelebi'nin bu sözlerine İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Hüsametin Kavi, ‘‘Sizdeki bu bilgi doğru değil Sayın Bakanım. Tam tersine, şubat ayından beri iç pazarda gerileme var. Talebi kısmaya yönelik modelin yolu ihracatı artırmaktır’’ yanıtını verdi. Çelebi'nin iç taleple ilgili sözlerine bir yanıt da, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Parlamento Komisyonu üyesi Mehmut Şuhubi'den geldi. Şuhubi, şunları söyledi: ‘‘Enflasyonla evlendik, torunumuz oldu. Dengeler kurulmazsa, iç talebi kısarak ihracatı artırmak mümkün değil.’’

EVDE KALMIŞ KIZ DEĞİLİZ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım ve Mehmut Şuhubi ile diğer işadamları, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu nedeniyle yapılan yüzde 6'lık fon kesintisinin Başbakan Mesut Yılmaz'ın vaadine rağmen kaldırılmamasını eleştirdiler. İşadamlarının ihracat zirve toplantılarından somut sonuç çıkmadığı yolundaki eleştiriler de Bakanı Çelebi'yi kızdırdı. Çelebi, ‘‘Evde kalmış kızlar gibi bu toplantılardan çıkıp Ankara'ya gidince sorunları çözmemezlik yapmıyoruz’’ diye işadamlarına çıkıştı. Çelebi şöyle konuştu: ‘‘Fon kesintisinin kaldırılmasını ben de destekliyorum. Fakat, ithalat artıyor. Bu durumda akıl gereği fonun kaldırılmasına karşı çıkan Bakan arkadaşlarımızın bu düşüncesine hak vermemek mümkün değil.’’

İhracat tıkandı

İhracatın 30 milyar dolarda tıkandığını belirten Devlet Bakanı Işın Çelebi, 2002 yılındaki 50 milyar dolarlık ihracat hedefi için yeni bir atılım gerektiğini söyledi. Türkiye'nin ihracatını artırmak için mutlaka teknoloji yenilemeye ağırlık vermesi gerektiğini vurgulayan Çelebi, ‘‘İhracatta nisan ayında görülen gerilemenin, ciddi bir alarm olduğunun bilincindeyim. Bu bir uyarıdır, ders çıkarmamız gerekiyor’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!