İbrahim Bölükbaşı tarihe geçecek

Güncelleme Tarihi:

İbrahim Bölükbaşı tarihe geçecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2016 15:33

Son iki olimpiyatta görme engeline rağmen mindere çıkan milli güreşçi İbrahim Bölükbaşı, bu kez 2016 Paralimpik Oyunları’nda judoda madalya mücadelesi vererek dünya spor tarihine geçecek.

Haberin Devamı

Güreşte yeteneğiyle kısa sürede milli takıma yükselen ve 2012 Londra Olimpiyatları’nda 5. olarak dikkat çeken İbrahim Bölükbaşı, 2016 Rio’da ikinci kez olimpiyat minderine çıktıktan sadece 2.5 hafta sonra bu kez judoda Paralimpik Oyunları’nda ülkemizi temsil ederek spor tarihine geçecek.

Erzurum’un Pasinler ilçesinde yaşayan ailesinde kalıtsal olarak bulunan bir göz hastalığı nedeniyle 8 yıl önce görme kaybı yaşamaya başlayan Bölükbaşı, Avrupa yıldızlar şampiyonu olduğu 7 yıl önce dönemin Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak tarafından tedavi ettirilmek istendi.

İbrahim Bölükbaşı tarihe geçecek


Ancak doktorlar kalıtsal bir hastalık olduğunu ve göz arkasına yapılacak ameliyatın da risk taşıdığını belirtince, milli güreşçi bu engele rağmen güreşmeye devam etti, gençlerde dünya ve Avrupa ikincisi oldu. Henüz 22 yaşında 2012 Londra’ya giden milli takıma seçildi ve olimpiyat 5.’liğini elde etti. Ancak halk arasında ‘tavuk karası’ denilen gözündeki rahatsızlık giderek ilerliyordu. 3 yıl önce bir antrenörünün teşvikiyle güreşe yakın bir spor olan judoya başladı.

Haberin Devamı

LİSTEDE 13 KİŞİ VARDI
Minderden gelen avantajını iyi kullanan Bölükbaşı, iki yıl önce ABD’de yapılan IBSA Görme Engelliler Dünya Judo Şampiyonası’nda, açık sıklette dünya üçüncüsü olarak 2016 Paralimpik Oyunları’na katılmaya hak kazandı.

İbrahim Bölükbaşı tarihe geçecek


Rio’da 2.5 hafta önce güreş minderine çıkan milli sporcu, 10 Eylül’de aynı tesisteki judo minderinde bu kez B3 ‘az görenler’ kategorisinde madalya arayacak. Bölükbaşı, böylece dünya spor tarihine de geçecek. Zira bugüne kadar sadece 13 sporcu hem olimpiyat, hem de Paralimpik Oyunları’nda yarışabildi. Bu listeye şimdi bir Türk sporcu da dahil olacak.

Bu listedeki sadece iki sporcu -engelli atlet Oscar Pistorius ve engelli yüzücü Natalie du Toit- aynı yıl yapılan olimpiyat ve paralimpik oyunlarında yer alabilmişti. İbrahim Bölükbaşı bu listeye üçüncü sporcu olarak girecek. Fakat milli sporcumuzu diğer 13 sporcudan ayıran bir özelliği var. Bugüne kadar hiçbir sporcu aynı yıl yapılan olimpiyat ve paralimpikte iki ayrı spor dalında yarışmadı. İşte bu özellik de Bölükbaşı’nı, ‘tarihte bir ilki’ başaran sporcu yapacak. Sıkletinde madalya adayı olarak gösterilen 26 yaşındaki sporcumuz, bir de kürsüye çıkarsa spor tarihinde yeni bir sayfa daha açmış olacak. (Murat AĞCA / Habertürk)

BAKMADAN GEÇME!