Hazine’den, şirketlere acil fiyat indirin çağrısı geldi

Güncelleme Tarihi:

Hazine’den, şirketlere acil fiyat indirin çağrısı geldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2016 16:23

Başbakan Binali Yıldırım’ın da talimatıyla Hazine, sigorta şirketlerinden, trafik sigortası fiyatlarında indirim sözü istedi. Beklenen indirim olmazsa, devlet müdahalesi gelecek. Sigortacılar ise, fiyatların düşmeye başladığını belirterek, ilave indirim sözü verdi.

Haberin Devamı

KAMUOYUNDA beklenti şu: Nisan ayında yapılan yasıl düzenleme ile trafik sigortasının fiyatı düşecek. Düştü mü? Yüzde 3 ila 5 arasında bir indirim oldu ama bu, beklentileri karşılamadı. Karşılamayınca da son günlerde sivil toplum kuruluşlarından, ‘yasaya rağmen sigortacılar primleri indirmiyor, devlet müdahale etsin, fiyatı devlet belirlesin’ söylemleri gelmeye başladı. Bu istek, siyasi iradeye de iletilmiş olacak ki, geçen hafta Hazine, trafik sigortasında pazar payı yüksek 10 şirketi acil toplantıya çağırdı.

Anlaşılan, bu konuda Hazine’nin üzerinde ciddi bir baskı var. Öyle ki, öğrendiğime göre, Başbakan Binali Yıldırım bile fiyatların indirilmesi için talimat vermiş. Nitekim o toplantıda, Hazine, ‘yasa da çıktı daha ne bekliyorsunuz, düşürün artık şu fiyatları, yoksa sıkıntı yaşanacak’ diyerek; şirket yöneticilerinden, indirim sözü istedi. Peki, kim, ne indirim sözü verdi? Ona geçmeden önce, trafik sigortasında fiyatlar hangi seviyede, kısaca değineyim.

Haberin Devamı

HAZİNE’DEN ACİL TOPLANTI

Nisan ve mayıs aylarında, tüm araçlarda ortalama prim, 750 lira seviyelerindeyken, temmuz ayında bu rakam 670 liralara düştü. Yani, trafik fiyatında, son 4 ayda ortalama yüzde 10’lar seviyesinde bir indirim oldu. Şunu da belirteyim, bu dönemde tüm şirketler fiyatları düşürdü diye bir şey söz konusu değil. Kimileri yüzde 5, kimileri yüzde 3 indirirken; kimileri ise, ‘biraz daha bekleyip, bakalım’ diyerek, indirime gitmedi.

Gelelim, Hazine ile yapılan toplantıda, konuşulanlara. Öğrendiğime göre, Hazine’nin tavrı; önümüzdeki günlerde fiyatların mutlaka indirilmesi gerektiği ve indirim yapmayan şirketlerin takibe alınacağı yönünde. Ayrıca trafik sigortası satmamak için yüksek fiyat çeken şirketler için de farklı bir yaptırım uygulanacak.

Peki, sonuç? Son dönemde trafik fiyatlarının inme trendine girdiğini ifade eden şirketler, önümüzdeki aydan itibaren ilave indirim yapma sözünü de verdi. Anlaşılan o ki, trafik fiyatları konusunda kamuda bıçak kemiğe dayanmış ve tüm kesimleri rahatlatacak beklenen indirim gelmezse, kısa sürede fiyatları devletin belirleyeceği bir sisteme geçilecek.

Haberin Devamı

İNDİRİM ZATEN BAŞLADI

Birkaç şirket yöneticisi ile de konuştum. Nisan ayında çıkan yasanın özellikle yargı aşamasında etkisinin henüz görülmediğini, bu nedenle birçok şirketin önünü göremediğini söylüyorlar. Kimi yöneticiler ise, geçen aydan itibaren fiyatlarda başlayan düşüşün devam edeceğini savunuyor.

Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, devletin müdahalesine gerek kalmayacağını belirterek, “Şirket olarak önümüzdeki aydan itibaren fiyatta yüzde 5 indirim sözü verdik. Geçen ay da bu oranda bir indirim yapmıştık, böylece bizim fiyatlarımızda toplamda yüzde 10 düşüş olacak” diyor ve ekliyor: “Diğer şirketlerin de bu oranlarda indirime gitmesi gerekiyor. Bizim gibi sadece birkaç şirket indirirse, bu sefer poliçe sayımız artar, buna paralel risk de yükselir, yeniden fiyatları artırmak zorunda kalırız.”

Haberin Devamı

 noyandogan@hurriyet.com.tr

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!