Hazine, faizi frenledi

Güncelleme Tarihi:

Hazine, faizi frenledi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hazine dün düzenlediği 10 aylık ihalede yükselme eğilimindeki faizi frenledi. Hazine'nin dünkü 308 günlük (10 aylık) vadeli bono ihalesinde 229.1 trilyon liralık bono satıldı.

10 aylık ihalede stopajsız yıllık basit faiz yüzde 101.22 düzeyinde ve stopajsız yıllık bileşik faiz de yüzde 107.75 oranında gerçekleşti. Geçen hafta yapılan dokuz aylık bono ihalesine göre, oranlar yaklaşık sadece bir puan kadar artmış oldu.

Hazine'nin geçen haftaki ihalede, faizi ne olursa olsun her talebi karşılamasını dikkate alan bankalar, dünkü ihale öncesinde de oranların yüzde 110'a kadar çıkabileceği tahmin ediyordu. Hazine dünkü satışta bu kez geçen haftaki kadar cömert davranmadı ve ihaleye gelen toplam 503 trilyonluk teklifin 299 trilyon liralık kısmını karşıladı. Hazine'nin yüksek faizli teklifleri, oranları fazla ve hızla yükseltmemek için karşılamadığı konuşuluyor. Hazine'nin bugün de 105 trilyon liralık Tefe artı 6 tahvil itfası ve kupon ödemeleri var. Böylece Hazine, dünkü ihalesinde sadece bugünkü itfası kadar para toplamakla yetinmiş oluyor. Keza bankalar dünkü ihaleden aldıkları bonoların karşılığı olarak bugün Hazine'ye 113 trilyon lira ödeyecek.

REPO 80'E OTURDU

Hazine'nin bugünkü itfa kadar satış yapması, piyasalarda faizlerin seyrini de fazla değiştirmedi.

Merkez Bankası'nın denetimindeki bankalararası Türk Lirası piyasasında gecelik faiz yüzde 72 üst sınırda gerçekleşirken, ikinci elde oranlar yüzde 80 düzeyindeydi. Gecelik repo oranlarının da yüzde 78-80 düzeyinde seyretmesi, oranların ikinci elde yüzde 80'e oturduğu şeklinde değerlendiriliyor.

Oranların yüksek seyretmesi bankaların döviz satışını hızlandırdı. Bankalar, dövizden çıkarak faize yöneliyor. Merkez Bankası'nın dolar devir kurunu yüksek tutması da bankaların dövizden çıkıp TL.'ye yönelmesinde etkili oluyor. Dövizde yaz dönemine girildiği ve bu yüzden önümüzdeki aylarda kurlarda hareketliliğin daha küçük çapta olması bekleniyor. Bu beklenti de, dövizden çıkış için bir gerekçe olarak gösteriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!