“Haydi özel çocuklar spora”

Güncelleme Tarihi:

“Haydi özel çocuklar spora”
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2011 16:07

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu (TÖSSFED) Başkanı Gürdal Gümüş, “Haydi Özel Çocuklar Spora” kampanyasıyla 3 yılda 100 bin zihinsel engelli çocuğu sporla tanıştırmayı, 30 bin çocuğu da farklı branşlarda elit sporcu olarak yetiştirerek uluslararası organizasyonlarda başarı elde etmeyi hedeflediklerini bildirdi.

TÖSSFED Başkanı Gümüş, Türkiye'de yaklaşık 130 bin zihinsel engelli çocuk bulunduğunu ve federasyon bünyesinde aktif olarak 3 bin 500 civarında çocuğun lisanslı olarak sporla uğraştığını söyledi.

Zihinsel engelli çocukların sporla rehabilitasyonunu sağlamak ve performansıyla göz dolduran elit sporcular yetiştirmek için “Haydi Özel Çocuklar Spora” isimli kampanya başlatacaklarını ifade eden Gümüş, 3 yılda 30 bin zihinsel engelli çocuğu farklı branşlarda lisanslı sporcu olarak yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

81 ilde alan taraması yapılacak

Kampanya kapsamında ocak ayından itibaren 81 ilde araştırmalara başlayacaklarını anlatan Gümüş, zihinsel engellilerin eğitim gördüğü kurumlarda çocuklara spor eğitimi vereceklerini ve becerilerine göre branşlara ayıracaklarını söyledi.

Gümüş, şöyle konuştu:
“Türkiye'de yaklaşık 130 bin zihinsel engelli çocuğumuz var. Federasyon olarak bizim fiili spor yaptırdığımız çocuk sayısı ise 3 bin 500 civarında. Bu sayı çok az. Biz de sporcu sayısı ile potansiyelinin artırılmasına yönelik ve elit grupta sporcu yetiştirmek için kampanya hazırladık. Kampanya ile antrenör sayısını da artıracağız. Bu konuda çalışmalara başladık ve 90 antrenöre belge verdik. 81 ilde alan taraması yapacağız. Zihinsel engelli çocukların eğitim gördüğü kurumları araştırarak sayısal tespit yapacağız. Antrenörler tarafından çocuklara spor eğitimi verilecek. Daha sonra da belirlediğimiz çocukların hangi branşa yeteneği varsa o çocukların Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı spor salonlarında çalıştırılması ve lisanslama işlemini yapacağız. Kampanyayla 3 yılda 30 bin zihinsel engelli çocuğu farklı branşlarda lisanslı sporcu olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz.”

-Engelli çocukların sporla rehabilitasyonu-

Kampanya ile elit sporcu yetiştirmenin yanı sıra 81 ilde farklı branşlarda spor eğitimi alan çocukların lisanslı sporcu olarak ulusal ölçekte yapılan şampiyonalara katılacağını da aktaran Gümüş, sporun zihinsel engelli çocukların eğitimi ve rehabilitasyonunda önemli bir etken olduğunu vurguladı.

Gümüş, zihinsel engelli çocukların spor sayesinde sosyal hayat içinde daha fazla yer aldığını ve kendilerine duydukları güvenin artmasını sağladığını ifade etti. Gümüş, zihinsel engelli çocukların sporla elde ettiği başarı ve rehabilitasyon sürecindeki gelişimin, ailesini de olumlu yönde motive ettiğini vurguladı.

-Elit sporcu yetiştirerek uluslararası başarı sağlamak-

TÖSSFED Başkan Vekili Feridun Özdeş ise federasyona bağlı futbol, futsal, basketbol, voleybol, masa tenisi, tenis, kayak, atletizm, yüzme, cimnastik, bocce ile bowling branşlarındaki 165 spor kulübünde kayıtlı 10 bin lisanslı sporcudan yaklaşık 3 bin 500'ünün aktif olarak spora devam ettiğini söyledi.

Özdeş, kampanya ile zihinsel engelli çocukların sporla rehabilitasyonunu sağlamanın yanı sıra sporcu sayısını artırarak, performansıyla öne çıkan çocukları uluslararası ölçekte elit sporcu olarak yetiştirmeyi hedeflediklerini anlattı.
Feridun Özdeş, şöyle konuştu:
“Haydi Özel Çocuklar Spora kampanyasıyla 100 bin çocuğun spor yapmasını sağlayarak en iyi rehabilitasyon olan sporu, zihinsel engelli sporcularımızda geliştirmeyi amaçlıyoruz. Federasyonumuz elit sporcu yetiştirerek, ülkemizi uluslararası arenada en iyi şekilde temsil edebilmek için çaba sarf ederken, performansı yüksek olmayan zihinsel engelli sporcuları da geliştirerek, ülkemizdeki sportif faaliyetlere katılımını sağlamayı hedefliyor. Gerçekleştirdiğimiz farklı branşlardaki Türkiye şampiyonalarına sporcularımızın farklı kategorilerde katılmasını, böylece rehabilitasyonunu sağlıyoruz. Spor aynı zamanda çocuklarımızın öz güveninin gelişmesine yardımcı oluyor. Sporcularımız, farklı illerde düzenlenen organizasyonlara katılarak, hem ailelerinden bağımsızlaşıyorlar, hem de kendi ayaklarının üzerinde durabilmeyi öğreniyorlar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!