Havuzda İsyan

Güncelleme Tarihi:

Havuzda İsyan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanpool'99'da yarışan sporcularımız Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Haluk Toygarlı'nın demeçlerine tepki gösterip, kendilerine ilgi gösterilmediğini söyledi.

Toygarlı: ‘‘Bir yüzücü benim ve seyircinin demeçlerinden etkileniyorsa, formda değildir.’’

Sporcular: ‘‘Bize yardım etmeyen federasyondan bundan sonra da bir şey beklemiyoruz.’’

Türkiye Yüzme, Atlama ve Sutopu Federasyonu Başkanı Haluk Toygarlı'nın İstanpool'99'u değerlendirdiği basın toplantısında, federasyon ile şampiyonadaki sporcularımız arasındaki gerginlik su yüzüne çıktı. Şampiyonanın başarıyla gerçekleştirildiğini belirten Toygarlı, ‘‘Sporcularımızdan beklediğimiz derecelerini yükseltmekti, bazıları bunu yaptı’’ dedi.

Şampiyonada sporcularımızın hedefledikleri yere hemen hemen geldiğini belirten Toygarlı, konu daha önce eleştiri oklarını yönelttiği Derya Büyükuncu'ya gelince, ‘‘Derya bir Türk yüzücüye devlet imkanlarıyla yapılan en büyük destekten yararlanmıştır. 50 m sırtüstünde daha iyi yüzmesini umuyordum. Hakiki dereceleri bu değil’’ dedi.

Türkiye Yüzme, Atlama ve Sutopu Federasyonu Başkanı Haluk Toygarlı'nın federasyon genel sekreteri Fikret Bulutçu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında gergin anlar yaşandı. (İlyas NAMOĞLU)

Toygarlı, ‘‘Bir yüzücü benim ve seyircinin demeçlerinden etkileniyorsa forma değildir’’ diyince şampiyonada yarışan milli sporcumuz Çetin Oğuz söz almak istedi. Ancak Toygarlı, ‘‘Ben gazetecilerle konuşuyorum’’ diyerek Çetin'e söz hakkı vermedi. Çetin daha sonra Toygarlı'nın Derya için ‘‘Ya yüzecek, ya bitecek’’ sözünün kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Çetin, ‘‘Biz ‘demekki hiçbir şey değiliz' diye düşünmeye başladık. Herşey Derya'nın üzerinde konuşuluyor, oysa diğer arkadaşlarımız da iyi dereceler yaptı’’ dedi. Yüzücü Orel Oral da ‘‘Spor yaşamımda ailem ve kulübüm dışında kimsenin bana katkısı olmadı. Bugünü kadar bize yardım etmeyen federasyondan bundan sonra da birşey beklemiyorum’’ yorumunu yaptı.

Elemeleri yine geçemedik

ENİ 24. Avnupa Yüzme Şampiyonası'nda dün havuza giren 4 sporcumuz da elemeleri geçemedi. Bayanlar 50 metre sırtüstünde Derya Erke 31.98 ile, 25 sporcu içinde 24., bayanlar 200 metre kelebekte Ayşe Tuğçe Diker 2:25.79 ile 20 sporcu arasında sonuncu, Çetin Oğuz, 37 sporcunun yarıştığı erkekler 50 metre serbestte 24.72 ile 36'ncı ve bayanlar 50 metre serbestte Selin Bülbül 28.07'lik derecesiyle 35. ve sonuncu sırada yer alarak elendi.

Rekor avcısı

Bayanlar 100 metre kelebekte şampiyona rekorlarına imza atan Hollandalı yüzücü, 50 metre serbestte de 25.15'le şampiyona rekoru kırdı.

Eni 24. Avrupa Yüzme Şampiyonası'nda Hollandalı sporcular Inge de Bruijn ile Pieter van der Hoogenband fırtınası sürüyor. Bayanlar 100 metre kelebekte önce elemelerde, ardından da önceki gün finalde Avrupa rekoru kıran De Bruijn, dün sabah 50 metre serbest yarışında da şampiyona rekoruna adını yazdırdı.

De Bruijn, 25.15'lik derecesiyle, Alman Sandra Völker'in 1997 yılında Sevilla'da elde ettiği 25.30'luk şampiyona rekorunu eline geçirdi. Şampiyonada ilk kez yüzülen 50 metre bayanlar sırtüstünde ise elemelerde İspanyol Nina Jivanevskaia 29.47 ile 25 sporcu içinde ilk sırayı aldı.

İspanyol yüzücünün bu derecesi, 50 metre sırtüstü şampiyonada ilk kez yüzüldüğü için en iyi şampiyona derecesi olarak kabul edildi. Eski şampiyona rekortmeni Völker, 29.49'la ikinci en iyi dereceyi yaparak bu dalda yarı finale kaldı. Günün 3. en iyi derecesi 29.56'yla Sloven Metka Sparavec'ten geldi.

38 sporcunun yarıştığı erkekler 50 metre serbest elemelerinde, İstanpool'99'un 4 altın madalyalı yıldız ismi Van der Hoogenband, 22.46 ile İtalyan Lorenzo Vismara'nın (22.45) ardından en iyi ikinci, Ruslar'ın rekortmen yüzücüsü Alexander Popov ise 22.63 ile en iyi dördüncü dereceyi elde ederek yarı finale yükseldi.

İstanpool'99'da sona eriyor

İSTANBUL'un 11 gün boyunca evsahipliğini yaptığı Eni 24. Avrupa Yüzme, Atlama ve Senkronize Yüzme Şampiyonası (İstanpool'99) bugün yapılacak yarışmalarla sona erecek. 25. Avrupa Yüzme Şampiyonası ise 29 Haziran-9 Temmuz 2000 yılında Finlandiya'nın Helsinki kentinde yapılacak.

Şampiyonada son 10 altın

İSTANPOOL'99'un son gününde 10 altın madalya sahibini bulacak. Günün yarışmaları şöyle: 10 m senkronize atlama, erkekler 3 m tramplen atlama, bayanlar 50 m sırtüstü, bayanlar 200 m kelebek, erkekler ve bayanlar 50 m serbest, erkekler 400 m karışık, bayanlar 400 m serbest ile bayanlar ve erkekler 4x100 karışık.

Sporcularımız son sınavda

24. Avrupa Yüzme Şampiyonası'nın son gününde sporcularımız 3 kategoride mücadele edecek. Sabah seansında sporcumuz Süha Akman, erkekler 400 metre karışık elemelerinde yarışacak. Ayrıca 4x100 karışıkta da bayan ve erkeklerde iki Türk Takımı finale kalmak için yarışacak.

Dopinge 72 numune alındı

İSTANPOOL'99'da uygulanan doping kontrolünde bugüne kadar 72 sporcudan numune alındı. Doktor Kaya Livanelioğlu, ‘‘72 sporcuyu doping testine tabi tuttuk ve alınan numuneler Lozan'a gönderildi. 14, eskort ve 9 gönüllüden oluşan bir ekiple çalışıyoruz. Zaman zaman kısıtlı personelle çalışmanın sıkıntısını yaşadık’’ dedi.

Hoogenband en hızlı olmak istiyor

İSTANPOOL'99'da dört altın madalya kazanan Hollandalı Pieter van der Hoogenband, ‘‘Dünyanın en hızlı yüzücüsü olmaya çalışacağım’’ dedi. Hoogenband, ‘‘200 metre serbestte rekor kırmak istiyordum. Ancak yorgunluğum nedeniyle bunu gerçekleştiremedim. 100 metre rekorunu da Popov'un elinden alıp, dünyanın en hızlısı olmaya çalışacağım’’ diye konuştu.

ALTIN ZHUPİNA'NIN

Bayanlar 10 m kule atlama finalinde altın madalyayı 338.28 puanla Ukraynalı Elena Zhupina kazandı. İspanyol Dolares Saez De Ibarra gümüş, Rus Svetlana Timoshinina de bronz madalyayı aldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!