Hamilton cepten arayarak sizi F1 turuna çağıracak

Güncelleme Tarihi:

Hamilton cepten arayarak sizi F1 turuna çağıracak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2008 00:00

Formula 1 Dünya Şampiyonası, 9-11 Mayıs tarihleri arasında dördüncü kez ülkemize geliyor. Dünyanın en önemli spor organizasyonlarından birisi ülkemize geliyor ama ilk yılın etkisi dördüncü yılda iyice azalmış görünüyor. Fakat buna rağmen bazı firmaların düzenlediği kampanyalarla Türk Formula 1 tutkunlarını unutulmaz anlar bekliyor.

Hızlanan Formula 1 kampanyalarında şu ana kadar en çok dikkat çekeni Vodafone tarafından düzenlenen "Hamilton seni yanında istiyor" kampanyası. Yazımızda da okuyacağınız şartları yerine getiren 1 Formula tutkununu McLaren Mercedes pilotu Lewis Hamilton cep telefonundan arayarak İstanbul Park Pisti’nde kendisi ile bir tur atmaya davet edecek.

Formula 1 Dünya Şampiyonası heyecanı bir kez daha ülkemize geliyor. İlk olarak 2005 yılında düzenlenen ve McLaren Mercedes Takımı ile yarıştığı dönemlerde yarışı kazanan Kimi Raikkonen’in ardından, Ferrari pilotu Felipe Massa 2006 ve 2007 yılında düzenlenen yarışları kazanmıştı. Bu yıl yeni uygulanan kurallar, favori sayısının artması ve yarışın ilk kez Ağustos ayı yerine mayıs ayında düzenlenecek olması nedeniyle rekabetin üst düzeye çıkması bekleniyor. Öyle ki yarışı kazanabilecek pilotlar listesinde, Ferrari, McLaren Mercedes, BMW Sauber ve Renault pilotlarının ismi geçiyor. Elbette bu takımların dışında da Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix’sinde farklı bir sürprizin olması da mümkün.

İLK YIL GİBİ DEĞİL

Söylediğimiz gibi bu yıl Formula 1 dördüncü kez ülkemize geliyor. İlk yılında yarışa aylar kala ülkemizde esmeye başlayan Formula 1 rüzgarları ikinci yılında biraz azalmış, üçüncü yılında ise yerini meltem rüzgarlarına bırakmıştı. Dördüncü kez ev sahipliği yapacağımız organizasyona sayılı günler kalmış olmasına rağmen Formula 1 ile ilgili çok önemli haberlerle karşılaşmıyoruz . Fakat bazı firmalar tarafından düzenlenen etkinlikler de gözümüze çarpmıyor değil. Bunlar arasında en ilginç olanlarından birisi Vodafone tarafından düzenleniyor. McLaren Mercedes Takımı’nın sponsoru olan Vodafone takım pilotları ile dikkat çekici projelere imza atıyor.

HAMILTON CEPTEN ARAYACAK

Geçtiğimiz yıl Formula 1 kariyerinin startını alan fakat 10 yıldır McLaren Mercedes Takımı tarafından desteklenen F1’in ilk siyahi pilotu Lewis Hamilton bilindiği gibi ilk sezonunda şampiyonluğu kıl payı kaçırmıştı. Bu sezona iyi bir başlangıç yapamamış olmasına rağmen şampiyonluğun en güçlü adaylarında biri olan Hamilton, Vodafone tarafından düzenlenen kampanyanın baş aktörü olmuş durumda. Vodafone, 9-11 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Türkiye Grand Prix’si kapsamında Formula 1 tutkunlarına Lewis Hamilton’la tur atma şansı veriyor. Kampanyaya göre 2008 Türkiye Grand Prix’si için Vodafone web sitesi veya Vodafone Store’lardan bilet alanlar arasından yapılacak çekilişle belirlenecek bir şanslı kişi, Hamilton’un kendisine bizzat açacağı telefona yanıt vererek 10 Mayıs’ta efsane pilotla Formula 1 pistinde özel aracıyla birlikte tur atma şansını kazanacak.

SON TARİH 6 MAYIS

6 Mayıs’a kadar www.vodafone.com.tr adresinden "Hamilton Seni Yanında İstiyor" sloganına tıklayarak 2008 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix Organizasyonu için bilet satın alan herkes, kampanyaya katılmaya hak kazanacak. Vodafone Store’ları ziyaret eden tüketiciler de bu noktalardaki bilgisayarlardan www.vodafone.com.tr adresine tıklayarak bilet satın alarak kampanyaya katılabilecek. 10 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00’da İstanbul Park’taki Formula 1 etkinlik alanında noter huzurunda yapılacak çekilişin şanslısı, aynı gün 12.00’de Formula 1 alanında Lewis Hamilton’la özel araç içinde tur atma hakkı kazanacak. Hamilton, ayrıca talihliye bir cep telefonu da armağan edecek. Çekilişe katılmaya hak kazanan herkesin, ödülü kazanmak için çekiliş sırasında İstanbul Park’ta bulunması ve ödülü kazandığı takdirde kimliği ve referans numarasıyla birlikte etkinlik alanına 1 saat içinde gelmesi gerekiyor.

Gençlere özel kampanya

Vodafone aynı zamanda, Formula 1 etkinlikleri kapsamında Biletix’ten Formula 1 bileti alan öğrencileri sevindirecek "öğrenci paketi" hazırladı. Gençlere özel paket kapsamında 7 Mayıs’a kadar Biletix’ten 3. tribün için 2 bronz Formula 1 bileti alan tüm Vodafone’lu öğrenciler, bedava bir bilet kazanacak. Formula 1 heyecanını arkadaşlarıyla yaşamak isteyen Vodafone hat sahibi gençlerin, "GENC" yazıp 3134’e SMS yollamaları ve gönderilecek kod numarası ve öğrenci kimlikleriyle birlikte yarış günleri İstanbul Park’taki Biletix gişesine başvurmaları gerekiyor. Kampanyaya katılmak için öğrenci olma ve 3. tribünden 2 bronz bilet alma şartı aranıyor.

Kovalainen önce meydan okudu sonra bariyerlere bindirdi
/images/100/0x0/55eb080ef018fbb8f8a68a74

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın yeni yeteneklerinden birisi olan Fin pilot Heikki Kovalainen çarpıcı açıklamalar yaptı. Genç ve gelecek vaad eden pilotlar arasında yer alan Kovalainen, McLaren Mercedes Takımı ile sezona iyi bir başlangıç yaparak dikkatleri üzerine çekmesinin ardından beklenen açıklamaları yapmaya başladı. Renault’nun teknik patronu Flavio Briatore tarafından keşfedilen ve Şampiyonlar Şampiyonu olması ile birlikte tüm dikkatleri üzerine çeken Kovalainen, Formula 1’de kimseden korkusu olmadığını açık yüreklilikle ifade ediyor. Ülkesi Finlandiya’da ismini Kimi Raikkonen ile birlikte manşetlere taşımayı bilen Heikki Kovalainen, takımının bile 9 ya da 10’un yarışta kendisini gösterir derken, beklenmedik bir anda flaş isimlerden biri oldu.

ÖNCELİĞİM HAMİLTON DEĞİL

Heikki Kovalainen geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda kendisine güvenin tam olduğunu da açıkça belli etti. Kovalainen yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: "Lewis’i geçmek benim için o kadar büyük bir olay değil. Önceliğim bu değil. Mesela biz üçüncü ve dördüncü gelsek ve öndeki ben olsam, ’Vaaaaay, Lewis’i geçtim’ diye düşünmem, önümdeki diğer iki pilotu da geçmeyi düşünürüm. Bence Lewis Hamilton’da aynısını düşünür. İkimiz de yarış kazanıp takımın derecesini yükseltmek ve takımı Formula 1’in en iyisi yapmak isteriz. Bunu yapamıyorsak birbirimizin ha ilerisinde olmuşuz, ha gerisinde, fark etmez. Araç yarış kazanmıyorsa Lewis’i geçmek benim güvenimi arttırmaz. İşler yolunda giderse onu geçeceğime inanıyorum. Kendime güvenim var. Kimseden korkmuyorum. Lewis’i geçmek kolay değil. Eğer onu geçebiliyorsanız, en tepelerde bir yerdesiniz demektir. Fakat yarıştayken ’Lewis ne tarafımda?’ sorusu aklımın ucundan geçmez. Pistteki kendi durumuma bakarım. Brezilya’da damalı bayrak bu sezon son kez sallandığında en baştaki Finlinin ben olacağını ümit ediyorum. Kimi’yi yenmek hep zordur. Hem kendisi çok iyi bir pilot, hem de takımı çok iyi. Geçen sene şampiyon oydu ama dediğim gibi benim kimseden korkum yok. Onunla yarışmakta kimseden geri kalmayacağımı ve onu geçmek için ne lazımsa yapacağımı Avustralya’da gösterdim sanırım. Fakat bu dediğimi sürekli olarak yapabilmek için biraz daha çalışmam gerekiyor. İyi bir takımda iyi bir araçla bunları yapabileceğimi hep biliyordum. Finlandiya’da manşetleri şimdiden abartmışlar: ’Şampiyonluğa gidiyor’... Hele kötü bir yarış çıkarayım da bakalım o zaman ne diyecekler."

GEÇEN YIL HATALAR YAPTIM

Bu sezona yaptığı başlangıçtan memnun olduğunu dile getiren Kovalainen bu konuda ise şunları söylüyor: "Yaptığım başlangıçtan memnunum. Takım açısından en sevindirici olan, pistte kalmamız ve iyi bir tempo çıkartmamız. Sonuçlar daha iyi olabilirdi ama çok daha kötü de olabilirdi. Geçen sene aracı çok fazla zorladım, bazı hatalar da yaptım. Bunları bu sene tekrarlamak istemiyorum. Acele etmiyorum. Bir gün gelecek, hem araç hem de ben yüzde yüz formda olacağız. İşte o zaman her şey mükemmel olacak ve yapacağımı yapacağım. Avustralya’da yarışta iyi gittiğimi düşünüyordum. Kapasitemin tümünü kullanmamıştım. Daha fazla da bastırabilirdim. Yılın ortasına doğru daha güçlü olacağımdan eminim. Fakat olaylar benim tahminimden daha çabuk gelişti. Kendimi podyum için, pole pozisyon için bu kadar erken mücadele eder vaziyette görmeyi ummuyordum. Bu biraz sürpriz oldu. Yine de, hafta sonu gelmeden kafamı pole pozisyonlarıyla, yarış kazanmakla meşgul edip kendimi strese sokmuyorum. Bir hafta sonu olmazsa, bakarsınız bir başkasında olur. Ben sadece pistte kalmaya, önemli şeylere odaklanmaya ve durumu kontrol altında tutmaya çalışıyorum."

Kovalainen bu açıklamalarının ardından çıktıı İspanya Grand Prix’inin 22’nci turunda çok ciddi bir kaza yaptı. Otomobilinin jantında problem yaşayan Kovalainen büyük bir süratle lastik bariyerlere çarptı. Olay sonrasında hastaneye kaldırılan Kovalainen’in durumunun iyi olduğu ve bundan sonraki yarış olan Türkiye GP’sinde de yarışabileceği açıklandı.

Ferrari Avrupa’da da duble yaptı, cebine 18 puan daha koydu

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda dördüncü yarışla birlikte ekiplerin Avrupa kapışması da başladı. Avrupa yarışlarının açılışına ise dünyanın en önemli pistlerinden biri olan Katalunya’ya sahip olan İspanya’da yapıldı. İspanya Grand Prix’sinin boğanın boynuzunu anımsatan pist tasarımında sahne alan Formula 1 pilotlarının ilk kapışması sıralama turlarında yaşandı. Aslında sıralama turlarının en sürpriz sonucu Renault pilotu Fernando Alonso’dan geldi bile diyebiliriz. Takımın patronu Flavio Briatore bu yarış öncesinde kendileri için dönüm ayağının olacağını açıklıkla dile getirmişti. Sıralama turlarında elde edilen sonuçta bunu resmen ortaya koymuş oldu. Yarışı kimin ilk sırada başlayacağının belli olacağı sıralama turlarının son anlarında Renault takımı ile iki kez şampiyonluk yaşayan Fernando Alonso en iyi zamana imza attı. Kendi seyircisi önünde yarışan Alonso elde ettiği bu sonuçta bir anda İspanyol seyircilerin ayağa kalkmasını sağladı. Fakat bu sevinç yalnızca birkaç saniye sürdü. Son turunu atan Ferrari pilotu Kimi Raikkonen, Fernando Alonso’dan daha iyi bir zaman yaparak ilk sırayı ele geçirdi. Fakat sonuç ne olursa olsun Fernando Alonso elde ettiği bu sonuçla kendi seyircisi önünde ilk start çizgisinde yer alarak çok önemli bir başarı elde etti.

Yarışta start verildiğinde ise Fernando Alonso iyi başladığı işi kötü tamamlayan isimlerden biri oldu. Startta rakiplerine geçilen Alonso sonrasında ise motor problemine yenilerek kendi seyircisi ile birlikte diğer pilotların mücadelesini tribünden izlemek zorunda kaldı. Sıralama turlarında en iyi zamanı yapan Kimi Raikkonen ise diğer takım yöneticilerinin bile övgüsünü almaya devam etti. Pilotajı ve otomobiliyle bu sezonun yine en önemli şampiyonluk adaylarından biri olarak ön plana çıkan Kimi Raikkonen zorlu yarışta beklediğinden daha kolay bir galibiyet elde etti. Bu sonuçla genel klasmandaki yerini de korumayı başaran Kimi Raikkonen ilk sırada başladığı yarışta sırasını hiç kaybetmeden birinciliği elde etti.

Takımın eleştirilen ismi olan fakat son iki yarışta gösterdiği performansla yeniden güven kazanan Felipe Massa ise yarışı ikinci sırada tamamladı. Sezonun bundan önceki yarışı olan Bahreyn Grand Prix’sinde de ilk iki sırada finiş gören Ferrari takımı böylelikle Avrupa yarışlarının ilkine de aynı sonuçla başlamış oldu. Ferrari kazandığı bir 18 puanla daha Markalar Şampiyonası’nda da liderlik koltuğuna yeniden oturdu. McLaren Mercedes pilotu Lewis Hamilton yarışı üçüncü sırada tamamlayarak podyuma çıkarken, geçtiğimiz yıldan daha kötü bir performans sergilemeye ise devam etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!