Güzel bir haberim var!

Güncelleme Tarihi:

Güzel bir haberim var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2016 16:58

Güzel haberler okuyamayalı uzun zaman olmuştur tahminimce, malum Türkiye kara günlerden geçiyor. Kalabalıklardan ve insanlardan korkar olduk…Bu buhranlı havaya rağmen kıvançla, insana insan olduğu için hizmet veren, hayatını güzelliğe adayan, canla başla çalışan bir grup insan var İstanbul’da. Umut bitmedi. Güzel bir haber okumaya hazır olun.

Haberin Devamı

Ankara’dan İstanbul Maltepe’ye, iyinin güzelin enerjisi ve heyecanıyla yola çıktım. Azimle çalışan bu ekibi görmeye, biraz ilham almaya, açıkçası biraz da bu güzel enerjiden kendime katmaya gittim: Temel İhtiyaç Derneği(Tider) ile tanışmak ve Destek Market üzerine konuşmak üzere... Peki pek çok projeden farklı olarak bu kadar yol katetmeye değen nedir? İstanbul Maltepe’de insana insan onuruna yakışır biçimde yardım eden, yardım ettiği kişilerin ekonomik sürdürülebilirliğini dert edinmiş ayrıca bunları yaparken de israfı önleyen ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayan koca yürekli, çalışkan bir grup insan var!

Destek Market Projesi temelde bir gıda bankası, yani temel ihtiyaçların sahiplerine ulaştırıldığı sistemli bir sosyal destek. Dışarıdan sıradan bir market gibi görünüyor ama buradan yalnızca kaymakamlık tarafından belirlenmiş ihtiyaç sahipleri alışveriş yapabiliyor. Türkiye’de yüz civarı gıda bankası var, bu bankalar satın alma ve ürün bağışı ile etkinliklerini yürütüyorlar. 

Haberin Devamı

Ancak Destek Market’teki ürünlerin tamamı kurtarılmış ürünler ve Destek Market bu özelliği ile şu anda tek. Son kullanma tarihi yaklaşmış, ambalaj problemi olan ancak tüketilebilir durumda olan ürünler anlaşmalı kurumlardan toplanıyor ve Destek Market’e aktarılıyor. Bu fonksiyonu ile çöp olmaya aday ürünü ihtiyaç sahipleri ile buluşturuyor, israfı önlüyor ve ekolojik sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor.

Bu çok yönlü bir sosyal girişim! Tider’in asıl misyonu ihtiyaç sahiplerinin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak,onlara meslek edindirmek, istihdama kazandırmak. Tider ekibi Destek Market’i kalıcı bir yardım değil, kişilerin istihdama kazandıralacağı süreçte aileleri koruma, acil ihtiyaçları karşılama aracı olarak görüyor. Ayrıca dernekte meslek edindirme amacı ile Destek İK ekibi bulunuyor. Bu ekip halihazırda Destek Market’ten yararlanan yaklaşık 2000 aileyi tek tek ziyaret ediyor veya ofislerinde ağırlıyor ve ailenin içinde mavi yaka istihdama kazandırılabilecek kişileri belirliyor. Uygun adayları işçi arayan kurumlara yönlendiriyor

Haberin Devamı

Derneğin ileride farklı yerlerde Destek Marketler açmak, bu sosyal girişim için bir akreditasyon yaratmak ve bu modeli bütün Türkiye’ye yaymak ve de Destek Marketleri toplum merkezi haline getirmek gibi bir hedefi var. Dernek başkanı Serhan Süzer üzerinde özellikle durduğı gibi Tider dürüstlük ve şeffaflık ilkelerine uyan bir dernek ve hiçbir siyasi bağlantısı bulunmuyor. Bu ilkelere uyan kurumlarla da işbirliği yapmak istiyorlar.Ayrıca destek markete gıda, giysi ve ayni bağışta bulunan firmalar bağışlarını vergiden düşebiliyorlar.

Bu güzel proje meslek edindirme misyonu ile birlikte kalkınmaya ülke çapında katkıda bulunmayı, ekolojik sürdürülebilirliğe israfı önleme çabası ile dikkat çekmeyi ve katkı sağlamayı amaç haline getirmiş bir proje. Hem beşeri hem de ekolojik sürdürülebilirliği kendine dert edinmiş örnek bir sosyal girişim!

Haberin Devamı

Tüm ekiple yapılan söyleşinin ardından hep beraber Destek Market’e iniyoruz. Çıkarken kapıda anlaşmalı bir kurum tarafından gönderilen kasa kasa çileği görüyorum. Bir markette normalde önceki günden kalıp atılan, şimdiyse buraya aktarılmış kasalardaki meyvelerin çürükleri ayıklanıyor. Destek Market kurulmadan önce o gün ekmeği nasıl bulacağını düşünen bir annenin bebeği bu gece çilek yiyecek... Meyve kokusuyla doldurdum ciğerlerimi, oh be!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!