Gurur yılımız

Güncelleme Tarihi:

Gurur yılımız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2001 01:35

Basketbol ve futbolda tarihi başarılara imza attık. 12 Dev Adam, Avrupa Şampiyonası'nda gümüş madalyayı boynuna taktı. A Milli Futbol Takımımız 47 yıl sonra Dünya Kupası finallerinin vizesini aldı.

KRİZ ETKİLEMEDİ

2001 yılında Türk sporu madalya ve rekor sayısında rekora vurup, 1379 madalya ile tarihinin en çok madalyasına ulaştı. Kriz yılında sporcularımız katıldıkları şampiyona ve turnuvalarda 463 altın, 423 gümüş, 493 bronz olmak üzere toplam 1379 madalya kazandılar. Bu madalyaların şampiyonalara göre dağılımları ise şöyle oldu:

10 TRİLYON ÖDÜL

Dünya Şampiyonası (40 altın, 35 gümüş, 42 bronz) 117 madalya, Avrupa Şampiyonası (46 altın, 55 gümüş, 42 bronz) 147 madalya, Balkan Şampiyonası (109 altın, 97 gümüş, 141 bronz) 347 madalya, Akdeniz Oyunları (33 altın, 15 gümüş, 12 bronz) 60 madalya, turnuvalar (235 altın, 221 gümüş, 252 bronz) 708 madalya. Başarılı sporculara 10 trilyon 167 milyar lira ödül dağıtıldı.

REKORLU YIL

Sporcularımız yıl içinde 2 Dünya, 12 Avrupa ve 211 Türkiye rekorunun da sahibi oldular. 2008 Olimpiyat Oyunları'nın organizasyonu Pekin'e verilirken, İstanbul seçimde ikinci turda elendi. Türkiye Doping Kontrol Merkezi Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nce resmen akredite edildi.

POTADAKİ GURUR

Basketbol ve Futbol Milli Takımlarımız tarihi başarılara imza attı. Evsahipliği yaptığımız 32. Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası'nda ilk kez final oynayan millilerimiz Yugoslavya'ya 78-69 yenilerek gümüş madalyanın sahibi oldu. 12 Dev Adam'ın yanı sıra Efes Pilsen Supro Lig Final-Four'unda üçüncülüğü, Bayanlar Ronchetti Kupası'nda Botaş ikinciliği elde etti.

DÜNYA KUPASI BİLETİ

Futbol Milli Takımımız Dünya Kupası'na katılmaya hak kazanarak 47 yıllık özlemi giderdi. F.Bahçe ilk kez yerli teknik adamla (Mustafa Denizli) lig şampiyonu olurken, evinde üstüste 24 maç kazanarak rekor kırdı. F.Bahçe Şampiyonlar Ligi'nde grubu puansız tamamlayan iki takımdan biri olarak Avrupa'da kötü bir grafik çizdi. Fatih Terim, Milan'ın teknik direktörü olurken ligin 9. haftasında görevinden oldu.

LEJYONER ORDUSU

2008 Avrupa Şampiyonası'na ortak evsahipliği için Yunanistan ile protokol imzaladık. 2001 futbolcu ve basketbolcularımızın dünyaya açıldığı yıl oldu. Potada Ergin Ataman (coach) ve Alpay (Siena), İbrahim (Panathiniakos), Mirsad (CSKA Moskova), Hüseyin (Maccabi), Emre (Olympiakos), Tolga (Stockholm), Umut (Bosna), Nevriye (Nirosoft), Gülşah (Panserlakos), Dilek (Elitzar Ramli), futbolda Emre ve Okan (İnter), Ümit (Milan), Orhan (Xanti), Fatih (R.Mallorca)’ya transfer oldu.

Pistin lokomotifi

Elvan, 3000 ve 5000 metrelerde Avrupa'da altın madalyaları topladı. Süreyya Ayhan,Dünya Şampiyonası'nda 8. olurken, yasak aşkıyla gündemden düşmedi.

Türk atletizminin lokomotifi, esmer kızımız Elvan Abeylegessa oldu. İtalya'daki Avrupa Gençler Şampiyonası'nda 5.000 ve 3.000 metrelerde, İsviçre'deki Avrupa Kros Şampiyonası'nda da yine rakiplerini peşine takıp üç altın madalya kazandı. Elvan, 5.000 metrede Çinli rakibini 23 saniye geride bırakarak dünya liderliğinin keyfini sürdürdü. Dünya sıralamasında 3.000 metrede üçüncü, 1500 metrede de dördüncü sırayı aldı.

Süreyya Ayhan Dünya Şampiyonası'nda final koşup 8'nci olurken, evli antrenörü ile yaşadığı aşk ile yıl boyunca gündemde kaldı. Dünya Üniversiteler Yaz Oyunları'nda ise altın madalya kazandı. Ebru Kavaklıoğlu, Nora Güner ile Anjela Knet yıl boyunca Balkan Şampiyonası, Akdeniz Oyunları ve Grand Prix yarışmalarında yükselen bir grafik çizdiler. Atletlerimiz yıl içinde 35 yeni rekora imza attı.

Halterde Mutlu'yuz


2 Dünya, 12 Avrupa, 82 Türkiye rekoruna karşılık 42 altın, 43 gümüş, 28 bronz madalya ile işte 2001 yılında Türk halteri... Ve sahne de yine Halil Mutlu vardı. Halil, takım ikincisi olduğumuz Antalya'daki Dünya Şampiyonası ile Slovakya'daki Avrupa Şampiyonası'nı rekorlu 6 altın madalya ile kapatırken, Reyhan Arabacıoğlu, Bünyamin Sudaş ve Ekrem Celil yılın diğer altın adamları oldular. Antalya'da madalyayı kılpayı kaçıran Emine Bilgin, Avrupa şampiyonası'nda iki altın, bir gümüş madalya aldı.

Altın bilekler

Onbinlere spor imkanı yaratan Herkes İçin Spor Federasyonu ‘‘Demir bilek’’lerle Avrupa ve Dünya Bilek Güreşi şampiyonalarında da hep zirvedeydi. Avrupa şampiyonası'nda 3 altın, 5 gümüş, 6 bronz, Dünya Şampiyonası'nda ise 8 altın, 3 gümüş, 4 bronz madalya ile yılı 29 madalya ile kapayan bilek güreşinde, ‘‘Altın Bilek’’ Engin Terzi ile Nurhan Pehlivan oldu.

Engellilerimiz, madalyaya doydu

Zihinsel Engelliler Federasyonu Tarık Bitlis başkanlığında 2001'i tarihi başarılarla kapadı. İlk kez kurulan Futbol Milli Takımımız, Polonya'da Avrupa şampiyonu oldu. Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda ise altın çocuklar engel tanımadılar. 6 altın, 2 gümüş, 1 bronz madalya kazanan çocuklarımızla gurur duyduk. Uluslararası Özel Olimpiyatlar Organizasyonu Başkanı Timothy Kennedy Shriver, Türkiye'nin Spor Direktörü Ali Üredi'ye ‘‘Olimpik Kahraman’’ ödülü verdi.

DİĞER SPORLAR

GÜREŞTE hüsran yaşadık. Kazanılan 254 madalyaya rağmen grekoromen ve serbest stilde Dünya Şampiyonaları'nda son yılların en kötü sonuçlarını aldık.

VOLEYBOLDA Prof.Dr. Hüsnü Can ile akademik kariyer kazanan genç kızlarımız dünya sekizinciliği elde etti. Akdeniz Oyunları'nda bayanlarda gümüş, erkeklerde bronz madalya kazandık. Eczacıbaşı Şampiyonlar Ligi'nde 4. oldu.

KÜREKTE Haliç'de 3 altın, 5 gümüş, 5 bronz, 13 madalya ile Balkan Şampiyonası tarihinin en çok madalyasını kazandık.

JUDODA Selim Tataroğlu ve Iraklı Uznadze ile dünya ve Avrupa Şampiyonaları’nda madalyaya ulaştık. İstanbul BŞ Bld, Avrupa 3'üncüsü oldu.

BOKSTA yılı 24 altın, 21 gümüş, 33 bronz, 78 madalya ile bitirdik. Hülya Şahin ilk dünya şampiyonu bayan boksörümüz oldu. Kıck Boks Dünya Şampiyonası’nda 14 madalya kazandık.

TEKVANDO Dünya Şampiyonası'nda Kadriye Selimoğlu ile Bahri Tanrıkulu altın madalyayı boyunlarına taktı.

ATICILIKTA yılı 30 madalya, 11 Türkiye rekoru ile geride bıraktık. Avrupa Şampiyonası'nda Oğuzhan Tüzün ile Duygu Mut altına vurdular.

CİMNASTİK, Atilla Örsel federasyonu ile yine altın yılını yaşadı. 45 madalyalık zenginlikte genç kızımız Şükran Taşyuran, 18 madalya ile yılın flaş ismiydi.

BİSİKLETTE pedallar altın madalyaya döndü. Uluslararası turnuvalarda 10 altın, 5 gümüş, 7 bronz madalya kazanırken, Balkan Şampiyonası'nda altın madalyalar tekerlek farkı ile kaçtı.

TENİSTE Avrupa Takım Şampiyonası'nda Duygu Akşit Oal, İpek Şenoğlu ve Pemra Özgen'den kurulu bayan takımımız ilk kez 1. Lig'e çıktı. Yine Duygu Akşit Oal, Merve Asımgil ve Pemra Özgen'den oluşan bayan takımımız FED Cup'da ikinci kez 1.Lig'e yükseldi.

Karatenin Yıldız’ı parladı

Karatecilerimiz kortlarda fırtına gibi esti. 52 altın, 35 gümüş, 51 bronz olmak üzere toplam 138 madalya ile yılı bitiren karatecilerimiz tüm katıldıkları şampiyonalarda başarıdan başarıya koştular. Yıldız Aras, Leyla Coşkun Gedik, Meral Ölmez ve Nurhan Fırat'tan oluşan bayan kumite takımımız Sofya'da Avrupa şampiyonu olurken, Yıldız Aras, Akdeniz Oyunlarındaki ikinci altın madalyasını Tunus'da kazandı.

Balık kız Yasemin

Balık kızımız Yasemin Dalkılıç, serbest dalışta rekorlarla dalga geçti ve gururumuz oldu. Rekortmen kızımız Yasemin Dalkılıç, Mısır'da Hurghada'da Limitli Değişken Ağırlıkla Serbest Dalış'ta 105 metreye inerek kendisine ait rekoru geliştirdi. Yasemin, Yunanistan'ın Kos adasında Sabit Ağırlıkla Serbest Dalış'ta 40 metreye inerek Dünya rekorunu kırdı.

Uluslararası şampiyonalarda rekor sayıya ulaşıp, 1379 madalya kazandık

EN BAŞARILI 10 ERKEK SPORCU

Hidayet TÜRKOĞLU (Basketbol)

Halil MUTLU (Halter)

Rüştü REÇBER (Futbol)

Ramazan PALYANİ (Boks)

Oğuzhan TÜZÜN (Atıcılık)

Bahri TANRIKULU (Tekvando)

Engin TERZİ (Bilek Güreşi)

İlhan ÇITAK (İşitme Eng.)

Selim TATAROĞLU (Judo)

Erol ONBAŞIOĞLU (Zihinsel Eng.)

EN BAŞARILI 10 BAYAN SPORCU

Yasemin DALKILIÇ (Sualtı)

Hülya ŞAHİN (Boks)

Elvan ABEYLEGESSA (Atletizm)

Süreyya AYHAN (Atletizm)

Kadriye SELİMOĞLU (Tekvando)

Emine BİLGİN (Halter)

Yıldız ARAS (Karate)

Nurhan PEHLİVAN (Bilek Güreşi)

Tuğçe SUBAŞI (Yelken)

Duygu MUT (Atıcılık)

YILIN EN BAŞARILI 10 TAKIMI

BASKETBOL MİLLİ TK

A MİLLİ FUTBOL TK

GALATASARAY FUTBOL TK

ECZACIBAŞI VOLEYBOL TK

EFES PİLSEN BASKETBOL TK

BOTAŞ BAYAN BASKETBOL TK

KARATE BAYAN VE GENÇ ERKEK MİLLİ TK

ZİHİNSEL ENGELLİLER FUTBOL MİLLİ TK

TENİS BAYAN MİLLİ TK

İST.B.ŞEHİR KARATE VE JUDO TK

YILIN FEDERASYON BAŞKANLARI

Turgay DEMİREL (Basketbol)

Haluk ULUSOY (Futbol)

Cengiz YAĞIZ (Tekvando)

Kenan NUHUT (Halter)

Kamil KEHALE (HİS)

Tarık BİTLİS (Zihinsel Eng)

Metin SERTOĞLU (Atıcılık)

Ömer ŞAHİN (Bisiklet)

Nazlı İMRE (Yelken)

Çetin ÖZTÜRK (Kürek)

YILIN ANTRENÖRLERİ

Aydın ÖRS (Basketbol)

Şenol GÜNEŞ (Futbol)

Fatih TERİM (Futbol)

Ergin ATAMAN (Basketbol)

Mustafa DENİZLİ (Futbol)

Ali ÜREDİ (Zihinsel Eng)

Adnan KISTAK (Voleybol)

Kemal SONUNUR (Boks)

Rasim KARA (Futbol)

Ceyhun YILDIZOĞLU (Basketbol)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!