Uzaydan büyüleyen görüntüler

Güncelleme Tarihi:

Uzaydan büyüleyen görüntüler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2002 15:30

Hubble Uzay Teleskopu içine yerleştirilen 16 milyon piksellik Geliştirilmiş Araştırma Kamerası (ACS) evrenin bugüne dek ulaşılmış en derin yerlerini görüntüledi.

Yeni Hubble kamerasından alınan ilk fotoğraflar bile araştırmacıları büyüledi: Birkaç hafta önce uzay teleskopuna monte edilen telefon kulübesi boyutundaki kamera nefes kesici görüntüler gönderdi. ‘Evrenin derinliklerinden alınan en iyi fotoğraflar bunlar’ diyor John Hopkins Üniversitesi astronomlarından Holland Ford. Astronomların son gözlem misyonları sırasında Mart başında uzay teleskopuna monte ettikleri 76 milyon dolarlık ‘Advanced Camera for Surveys’ aletinin gönderdiği ve Nasa tarafından basın konferansında sunulan fotoğraflar, spekülatif galaksi patlamaları ve ender rastlanan bir renk cümbüşü içindeki bulutsu bölgelerini gösteriyor.

Söz konusu kamera Mart ayında gerçekleştirilen bir haftalık bir bakım görevi sırasında uzaybilimciler tarafından Hubble teleskobunun göbeğine yerleştirilmişti. Aynı görev sırasında uzaybilimciler NICMOS adıyla bilinen bir kızılötesi kamerayı onardılar. ACS görüntülerinde gözle seçilen en ufak ayrıntıların eni ark saniyenin yaklaşık onda birine eşit. Bu da bir tuz zerresinin 0,8 kilometre uzaklıktan görünmesine denk düşebilir. Daha önceki Hubble kamerasına kıyasla, ACS hem çok daha duyarlı hem de çok daha geniş bir görüş alanına sahip.

Görüntülerdeki eşsiz ayrıntıların televizyon ya da gazetelerde yansıtılamamasından yakınan Ford tüm ayrıntıların görülebilmesi için çok duyarlı ve büyük renkli bir baskıya gerek olduğuna dikkat çekti. ACS görüntüleri arasında en çarpıcı olanı, kızgın, mavi yıldızlardan oluşan dalgalı uzun kuyruğu nedeniyle İribaş (Tad Pole) adı verilen birleşik iki gökadayı yansıtan görüntü. 420 milyon ışık yılı uzaklıkta olan İribaş, Samanyolu’nun en yakın komşusu olan Andromeda gökadasından 200 kat daha uzakta yer alıyor. Gelgelelim, gökadayı oluşturan her bir yıldız görülebiliyor. Dahası, arka planda son derece güçsüz ve uzak sayısız takımada da seçilebiliyor. Ford, ACS’nin ışıklama süresinin 12 kat daha kısa olmasına karşın, bu görüntülerin arka planında daha öncekilerin iki katı kadar gökada olduğunu öne sürüyor.

Uzaybilimciler birkaç hafta içinde bilimsel programlarında ACS kameralarından yararlanmaya başlayıp, yalnızca evrenin en eski ve en uzak yerlerine odaklanacaklar. Bu arada, NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Dave Leckrone NICMOS tarafından çekilecek ilk kızılötesi görüntülerin Haziran başında elde edilmesi için ellerinden geleni yapacaklarına dikkat çekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!