Yeni kanunla kıyılara ibadethane yapılabilecek

Güncelleme Tarihi:

Yeni kanunla kıyılara ibadethane yapılabilecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2013 10:10

MECLİS’e sunulan Orman Kanunu ile kıyılara ibadethane, düzenlemeyle özel orman alanlarına da inşaat yapılmasının önü açılıyor.

Haberin Devamı

Düzenlemeyle özel orman alanlarında yapılacak binaların taban alanı toplamı, özel orman alanının yüzde 6’sını, bina yüksekliği ise en düşük zemin kotundan itibaren 9,5 metreyi geçemeyecek. Ormanlarda fidanlık kurulmasına, define aranmasına, işletilmesinde ağaç kullanılan ocakların açılmasına, balık üretim tesisi kurulmasına 29 yıla kadar izin verilebilecek.

29 YILLIĞINA KİRALAMA HAKKI

Kesinleşen orman alanları içerisinde olup, tarım ve hayvancılık amacıyla fiilen en az 20 yıldır mera, yaylak, kışlak ve bu şekilde kullanılan alanlar, bu amaçlar doğrultusunda kullanılmak kaydıyla 29 yıla kadar kullanıcılarına veya mirasçılarına kiralanabilecek. Orman sınırları içerisinde kaldığı gerekçesiyle tapuları iptal edilen yerler, öncelikle eski sahiplerine, özel ağaçlandırma veya özel imar ihya çalışmaları için bedelsiz verilecek.

Haberin Devamı

İZİNSİZ İTHALE 42 BİN LİRA

Orman Genel Müdürlüğü’nden izin almadan ticari olarak orman bitki türleri tohumluğu üretimi yapanların faaliyetine son verilecek. Bu kişilere 33 bin lira idari para cezası kesilecek ve ürüne el konulacak. İzinli olup da belirlenen esaslara aykırı hareket edenlere 17 bin lira para cezası kesilecek. Orman bitki türleri tohumluğunu izinsiz olarak depolayan, işleyen, yurt içinde ticaretini yapanlara 5 bin lira, orman bitki türleri tohumluğu üretim, depo ve teşhir alanlarında mücadelesi istenen zararlı organizmalarla ilgili mücadeleyi yapmayanlara kesilecek para cezası ise 2 bin lira olacak.

DERE YATAĞINA İNŞAAT YASAĞI

Orman Genel Müdürlüğü’nden izin almadan orman bitki türleri tohumluğu ithal ve ihraç edenlerle, gerçeğe aykırı bilgi ve belge verenler veya belgeler üzerinde tahrifat yaptıkları tespit edilenlere, 42 bin lira idari para cezası verilecek. Fiilin tekrarı halinde bu kişiler 5 yıl süreyle faaliyetten men edilecek. Dere yataklarının üzerinde bina inşa eden, yeraltı sularına izinsiz besleme yapan gerçek kişilere 15 bin lira, tüzel kişilere 50 bin lira idari para cezası kesilecek.

DSİ HER TÜRLÜ VERGİDEN MUAF

DSİ, görev dolayısıyla yapacağı işlemler yönünden her türlü vergiden, yargı harçları dahil her türlü harç ve paydan, Damga Vergisi’nden, bina ve arazi vergisinden, binek araçları hariç ithal edilecek motorlu vasıtalar, motorlu, motorsuz makine, cihaz, araç-gereç her türlü vergi ve harçtan muaf olacak. DSİ, kurumlar vergisinden de istisna tutulacak.

Haberin Devamı

VAKIF TAŞINMAZINA SİGORTA

İhtiyaç duyulması halinde, kıyılarda ibadethane yapılmasına izin verilecek. Kiraya verilen ya da tahsis edilen vakıf taşınmaz malları; yangın, hırsızlık ve doğal afetlere karşı sigortalanacak. Dağıtılan vakıfların hayatta bulunan kurucularının başvurusu üzerine, bin lira ile yeni vakıf kurulabilecek.

 

Yeni kanunla kıyılara ibadethane yapılabilecek
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!