Gol krallığım elimden alındı

Güncelleme Tarihi:

Gol krallığım elimden alındı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 12:50

Beşiktaş'ın efsane oyuncularından olan 'BABA' lakaplı Recep Adanır, yıllar sonra haber1903'e konuştu.

Haberin Devamı

İşte Recep Adanır'dın açıklamaları...

HALEN PARAMI ALAMADIM

1929 yılında Ankara’da doğdum. Futbol hayatıma 1950 yılında Ankaragücü takımında başladım. Ankaragücü'nde şampiyonluk ve Türkiye kupası finalinde Galatasaray'a karşı oynadık ve 4-3 galip gelip kupasını kazandık. 1950'li Dönemin Başbakanı Adnan Menderesin sağ kolu olan Necmettin Önder ile Berber Recep bana Beşiktaş'ta oynamam için teklifte bulundular.O zamanlar Orduspor ile bir hazırlık maçı yapmıştık. Bu karşılamayı seyreden Beşiktaş'ın Başkanı Arap Sadri lakaplı Sabri Usluoğlu bana 3 bin liralık bir teklifte bulundu. Bende Beşiktaş'a bir aşkla bağlı olduğum için hemen bu teklifi kabul ettim.  Uzun bir süre para alamıyordum ve askerlik çağım gelmişti. Askerliğimi bir an önce aradan çıkartıp tekrar takımıma dönmek istiyordum. Bunun için bir akşam kulübümden 50 lira avans alarak askere gitmek için yola çıktım. Fakat bu eylemimden beni Arap Sadri döndürdü. O zamanın parasıyla bana 2.000 liralık bir çek yazdı. 1950 yılından bugüne (2011) kadar tam 61 sene geçmiş olmasına rağmen hala içeride 1.000 lira param bulunuyor. (Gülüyor)

Haberin Devamı

ALMAN MANŞETLERİNDE YER ALDIM

1951 yılında A Milli takımıyla Almanya'ya maça gittim. Rakip kaleciye attığım golü halen bugün gibi hatılıyorum. Kalecinin gözlerinin içine bakmadan topu ağlara göndermiştim. Bu karşılaşmada göstermiş olduğum performanstan ötürü Alman basının manşetlerinde yer aldım.

BABA LAKABI BENİ MUTLU EDİYOR

"Baba" lakabını taraftarın sevgisi ve bağlılığından aldım ve bu lakapla anılmaktan gurur duyuyor.Rakip takım taraftarları bile beni hala tanıyorlar ve ilgilerini eksik bırakmıyorlar.

GOL KRALLIĞIM ELİMDEN ALINDI

Beşiktaş'ta futbol oynarken 13 golle Fenerbahçeli oyuncu Lefter'in arkasından geliyordum. Fenerbahçe ile lig maçında karşı karşıya geldik. Bu karşılaşmada 2 gol atım ve gol krallığına hak kazandım. Fakat Fenerbahçe o karşılaşmada lisansız futbolcu oynattığı için maç iptal edilip sarı lacivertli takım hükmen mağlup sayıldı. Bunun sonucunda benim bu karşılaşmada attığım iki golde sayılmamış oldu ve gol krallığını 1 golle kaybettim.

Haberin Devamı

GALATASARAY - BEŞİKTAŞ MAÇINDA ELİMİ KALBİME KOYDUM

"Beşiktaş'tan ayrıldıktan sonra sırası ile Kasımpaşa'ya ordanda Galatasaray'a gittim. Sarı kırmızılı formayla çıktığım maçta Beşiktaş'a karşı mücadele ettim. O karşılaşma öncesinde Beşiktaş tribünü tarafından çağrıldım ve elimi kalbime götürerek Siyah beyazlı taraftara olan bağlılığımı ifade ettim. Daha sonra Galatasaray tribünleri tarafarından selamlanmak için çağırıldığımda ise sarı kırmızılı tribüne ayağımı gösterdim. Bu demek oluyor ki ben sadece bu kulüpte futbol için varım Beşiktaş'a ise kalbimle bağlıyım. Yaptığım bu hareketten dolayı iki takımın tribünleri ayağa kalkıp beni alkışladılar."

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ KULÜBÜNDEN BENİ BİR TEK SEBA HATIRLADI

"Ağır bir kalp ameliyatı geçirdim. Beni hastanede yattığım süreç boyunca ilk arayan Antalya valisi idi. Beşiktaş kulübünden ise Onursal Başkanımız  Süleyman Seba ve arkadaşları aradı. Bu isimlerin dışında Antaya Futbol Severler Derneği tarafından çok ilgi gördüm."

Bu sıralar eski fubolcularımızdan Fethi Türkeç'i de ziyaret eden Baba Recep bu yaşta olmasına rağmen vefa örneği sergiliyor. Beşiktaş taraftarlarına çıkara, menfaate dayalı olmadan gerçek sevgi ile bağlılığı tavsiye eden Baba Recep 2 bilet için Kulübünü destekleyecek taraftarın Beşiktaş'a yakışmadığını sözlerini ekliyor.

EŞİMİ KISKANDIM

"Evimin her köşesinde 50 yıldır Beşiktaş kulübüne üye olan eşim Nahide Adanır'a verilen altın rozet ve plaketler bulunmaktadır. Bende bu kulübe hizmet verdim ama eşime verilen plaketlerden nasibimi alamadım. Bunun için eşimi bir nebzede olsa kıskandım." diyerek sözlerini tamamladı.

Haberin Devamı

'BABA RECEP' KİMDİR?

Her iki ayağından füze çabukluğu ile çıkan çok sert şutları, top hakimiyetini süsleyen driplingleri ve meşin topu ayakları arasında saklayarak rakip sahada yaptığı kısa deparlarla tanınan Recep Adanır, 1929 yılında Ankara'da doğdu. 1947'de Ankaragücü takımına transfer olan Adanır, attığı gollerle takımının Türkiye Şampiyonluğunu kazanmasına büyük katkı koydu. Adanır'ın, 1950 yılında çocukluğundan beri düşlerinde yer alan siyah-beyaz renklere transfer olmasıyla Türk futbolunda “Baba Recep” devri başladı. Frikikten attığı goller ve futbolculuk yeteneklerine ilaveten, çok iyi bir kaptan olduğu için Türk futbolunda “Baba” lakabı ile anılan birkaç futbolcudan biri olan Adanır, futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük yaptı. 10 yıl taşıdığı Beşiktaş forması altında, biri Türkiye Birinciliği, ikisi Federasyon Kupası olmak üzere 3 Türkiye Şampiyonluğu ve 3 İstanbul Ligi Şampiyonluğu yaşadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!