Trump GM'yi uyardı Ford havlu attı

Güncelleme Tarihi:

Trump GMyi uyardı Ford havlu attı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2017 10:09

Donald Trump, son 1 yıldır Amerikan otomotiv devlerinin adeta kabusu oldu. ABD Başkanlık seçimleri sırasında Ford ve General Motors’un(GM) Meksika üretimlerini hedef alıp, ‘Ek gümrük vergisi tehdidinde bulunan Trump,başkan seçildikten sonra bu tutumunu devam ettirinceilk pes eden Ford oldu.

Haberin Devamı

Dün aslında Trump’ın hedefinde GM olmasına rağmen FordMotors Company, teslim bayrağını çekerek Meksika’ya yapacağı 1.6 milyar dolarlık yeni fabrika

Trump GMyi uyardı Ford havlu attı

yatırımı iptal ettiğini açıkladı. Ford, bu yatırımı iptal ederken Amerika’daki Michigan fabrikasına önümüzdeki 4yılda 700 milyon dolar ek yatırım yaparak elektrikli ve sürücüsüz araçlar üreteceğini açıkladı. Bu yeni yatırımla ayrıca ABD’deki fabrikada 700 ek istihdam sağlanacağı da belirtildi.

BÜYÜK SINIR VERGİSİ

20 Ocak’ta Obama’dan Başkanlığı devr alacak Trump dün kişisel twitter hesabından Amerikalı şirketleri tenkit etmeye devam etti. Daha önce ülkenin savunma devleri Lockheed Martin ve Boeing’i hedef alan Trump, seçimler sırasında eleştirdiği GM’yi ise yeniden uyardı.

Haberin Devamı

Trump,paylaşımında, “GeneralMotors, Meksika’da ürettiği Chevy Cruze modelini,ABD’deki otomotiv galerilerine vergi ödemeden gönderiyor. Ya ABD’de üretim yap ya da büyük birsınır vergisi öde” ifadelerini kullandı. GM’nin NewYork borsasında işlem gören hisseleri, Trump’ın borsa açılış saatinden önce yaptığı paylaşımın ardından sınırlı işlemlerde yüzde1’e yakın değer kaybetti.Analistler, bunun şirkete 250 milyon dolara mal olduğu öngörüsünde bulundu.

GM YATIRIM YAPTI

Trump’ın dünkü uyarısının ardından ilk reaksiyonu Ford gösterip Meksika’da küçük otomobil üretimi için planladığı fabrika yatırımını iptal etti ama GM’nin böyle bir şansı şu an için yok. Çünkü Ford’un aksine uzun süredir Meksika’da üretim yapan GM, 2014’te yatırımlarını artırmış geçtiğimiz yıl da Chevrolet Cruze modelini üretmeye başlamıştı. GM,aslında ABD’de 319 bin Cruze üretirken geçtiğimiz yıl Meksika’da banttan indirilen Cruze sayısı sadece 52 bin adetti. Ama buna rağmen Trump’ın eleştiri oklarına hedef oldu.Ford’un yatırım iptalinden sonra GM’nin ne yapacağı merak edilirken, sektör temsilcileri önümüzdeki günlerde Meksika’da üretilip ABD’ye satılan araçlardan vazgeçebileceğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!