Gıda bankası

Güncelleme Tarihi:

Gıda bankası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2017 22:53

Son kullanma tarihini dolduran veya rafta bozulan gıdaların önüne geçmek için girişimciler harekete geçti. ‘FazlaGıda’ adındaki girişim, marketlerdeki son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri bir gıda bankası oluşturarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

Haberin Devamı

MARKETTE, manavda veya buzdolabımızda son kullanma tarihi geçen veya tüketemeden bozulan gıdalar, dünyanın en önemli sorunlarından. Bunu kanıtlamak için iki veri paylaşalım. İklim değişikliğine sebep olan karbondioksit (CO2) salınımın yüzde 8’i gıda atığından kaynaklanıyor. Aynı zamanda ülkemizde ve dünyada insanların 7’de biri yatağa aç gidiyor. Bu sorunu çözmek için ise girişimciler harekete geçti. Yaklaşık 2 yıllık bir araştırmadan sonra 2017 başında sosyal girişim olarak ‘FazlaGıda’yı kuran Olcay Silahlı ve Arda Eren, fazla gıdaların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamak için yola çıktı.
Amaçlarının iklim değişikliği ile mücadele edecek bir sosyal girişim kurmak olduğunu belirten FazlaGıda Kurucu Ortağı Olcay Silahlı, hedeflerinin gıdaların çevre ve topluma en yüksek fayda ile kazandırılması olduğunu ifade etti. Silahlı, “İşletmelerin de finansal zararlarını azaltmak olup böylece herkesin kazandığı bir model ortaya çıkarttık. Gıda bağışından biyogaz, biodizel elde edimine kadar geniş bir çerçevede fazla gıdaların etkin şekilde yönetilmesini sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İLANLA DAĞITILIYOR

FazlaGıda’nın işletmelere yönelik kapalı devre bir platform olduğunu belirten Silahlı, “İş ortaklarımız mağaza ya da depo bazlı kullanıcı şifreleri ile giriş yapabiliyorlar. FazlaGıda, firmaların ellerindeki atıklarını içinde bulundukları koşullara göre platforma girerek gıda kazanım hiyerarşisine en uygun şekilde yönetmelerini sağlıyor. Gıda bağışı için firmalar satılamadığı için çöpe atılacak fakat son kullanma tarihi gelmemiş ve besin değerleri yerinde olan gıdaları için bağış ilanı oluşturuyor.

Gıda bankası

Ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacı ile kurulmuş olan gıda bankaları ve dernekler ise ilana başvurarak ürünleri teslim alabiliyor. Bağışlanan gıdalar bakanlıkça onaylı, tüzüğünde ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacı ile kurulduğu belirtilen ve uygun koşullarda gıda bankacılığı yapan gıda bankaları ve derneklere gidiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

YÜZDE 70 AZALTACAĞIZ

Platformlarını şu anda Migros ve CarrefourSA’nın aktif olarak kullandığını belirten Silahlı, yakın zamanda yeni firmaların da platforma dahil olmak altyapı hazırlıklarını tamamladıklarını dile getirdi. Silahlı, şunları söyledi: “Oluşan veri setiyle firmalara kendi koşulları ve ürün detaylarına göre özelleşmiş şekilde atıklarını azaltmaları için tavsiyeler veriyor olacağız. Gıda atığının yüzde 70 seviyesinde azaltılabileceğini öngörüyoruz. İş ortaklarımızın gıda atığını yüzde 50 oranında azaltırken yatağa aç giden insanımızın kalmamasını sağlamak.”

500 İSTANBUL YATIRIMIYLA  ALMANYA’YA AÇILIYOR

İLK yatırımlarını 500 İstanbul‘dan alan FazlaGıda, yurtdışı planlarını da devreye alıyor. Silahlı, “Yakın zaman içinde Almanya operasyonlarımız da faaliyete geçiyor olacak. Türkiye’den Avrupa’ya bu alanda teknoloji tabanlı bir çözüm taşıyor olmak bizim için çok heyecan verici. Hedefimiz öncelikle Türkiye ve ardından Dünya’da Gıda Atığı ile mücadeleyi sistematik hale getirerek gıda kaybını, açlık ve iklim değişimi sorunlarında önemli ölçüde etki yaratarak çözmek” dedi.

Haberin Devamı

GİRİŞİMCİLERE ÖNERİLER

Gıda bankası

AHU SERTER’DEN 5 TAVSİYE

TÜRKİYE’deki girişimcilik ekosistemindeki önemli isimler arasında yer alan Ahu Büyükkuşoğlu Serter, hem seri girişimci hem de seri yatırımcı. Fark Holding’in yönetim kurulu başkanı olan Serter, aynı zamanda Endeavor Türkiye ve Galata İş Melekleri (GBA) üyelerinden. Serter’in girişimcilere tavsiyeleri şu şekilde:

1- Kendini DEV aynasında görme: Yaptığın ürüne veya servise aşık olma. Başarıların gözünü kör etmesin, kendini hemen oldum sanma. Bir başarı; diğer başarının endikasyonudur, ama garantisi değildir.

2- Kötü ortak, kötü ekiple çalışma: Startup’larda zaman çok önemli. Yanlış insan vakit kaybettirir. Etrafını akıllı insanlarla çevir. Bir kişinin sana uymadığını düşünüyorsan çok uzatma! “A” tipi insan “A” tipi oyuncuları bulur ve kazanır, “B” tipi insan “C” tipi insanlar işe alır.

Haberin Devamı

3- Başı kesilmiş tavuk gibi olma: İşinin önceliğini tespit et ve peşinden git. Her yaptığını; bunu niye yapıyorum, beni son hedefime götürecek mi diye sorgula! Satışa öncelik ver, satışı olmayan şirket, en fazla iyi bir proje olur.

4- Nakit akışı ile karı karıştırma: İşinden kasana giren para, harcamaya müsait olan, karın değildir, bu yanılgıya düşme. Nakit akışından önce borçlarını öde ve ilk önce devlete olanını öde. Ödenmeyen devlet borcu, en tehlikelisidir, şirketini kapatsan bile yıllarca arkandan gelir!

5- İsmine leke getirme: Küçük şirketin de, büyük şirketin de en büyük sermayesi repütasyondur. Sözünde dur, borcunu öde, yapacağım dediğini yap, yapmayacağın şeyi baştan söyle. Güven zor kazanılır, kolay kaybedilir. Para kazanmak için, önce güven kazanmak şarttır.

Haberin Devamı

YURTDIŞINDAN  BAŞARILI 3 GİRİŞİM

1- ROBOT VALE

Gıda bankası

STAN adındaki robot vale, araçları lastikler üzerinden havaya kaldırarak sürücüsüz olarak park ediyor. Araç sahipleri, araçlarını almak istediklerinde ise kapının önüne kadar getiriyor.

2- VİDEOYU SESLE KIRPIYOR

Gıda bankası

FLO, yapay zekâ ve derin öğrenme sayesinde çekilen videoları inceliyor. Videolardaki sesleri algılayan uygulama, buna göre filtreler ve müzikler kullanıyor.

3- GÜNLÜK SPOR PROGRAMI GÖNDERİYOR

MUSCL adındaki iOS uygulaması, kullanıcılara günlük olarak çalışma programı gönderiyor. Ücretsiz olarak indirilebilen uygulamanın içinde oyunlaştırma öğeleri de yer alıyor.

Gıda bankası

HAFTANIN YATIRIMI

Boğaziçili hocalar 465 bin Euro yatırım aldı

BOĞAZİÇİ Üniversitesi öğretim üyeleri glokom hastalığının teşhisi ve sürekli izlenmesi, kontak lens ile bütünleşen yeni bir biyosensör uygulaması geliştirdi. Proje hocaların GlakoLens adıyla kurdukları şirket aracılığı ile ticari uygulamalara girecek. Projeye teknoloji odaklı risk sermayesi fonu olan ACT VC, 465 bin Euro yatırım yaptı.

Gıda bankası

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Günhan Dündar, Doç. Dr. Arda Deniz Yalçınkaya ve Doç. Dr. Hamdi Torun tarafından geliştirilen biyosensör, glokom hastalığı çok yüksek bir hassasiyetle tespit edilebilecek ve hastaneye gitmeye gerek duymadan hastalığın seyrinin izlenmesi ve kontrol altında tutulabilecek.

GİRİŞİMCİ ETKİNLİĞİ

İLK 100 STARTUP KENDİNİ ANLATACAK

MERCEDES-Benz Türk’ün 50’nci kuruluş yıldönümünde başlattığı “50. Yılda 50 Startup” projesinde ön eleme tamamlandı. Edirne’den Hakkâri’ye kadar 59 ilden 680 startup’ın başvurduğu projede ön eleme yapılarak ilk 100 belirlendi. Bugün düzenlenecek etkinlikte atölye çalışması yapılacak. Bu kapsamda Mercedes-Benz Türk CIO’su Gökçe Bezmez ve Mercedes-Benz Türk Ar-Ge Merkezi Müdürü Mustafa Üstertuna sunum gerçekleştirecek.

Gıda bankası

Daha sonra rol model startupların kurucuları kendilerini anlatacak. Segmentify’ın Kurucu Ortağı Murat Soysal ve Visionteractive Kurucu Ortağı Onur Candan’ın sunumlarından sonra Ertuğrul Belen İletişim becerileri ve networking üzerine bilgi paylaşacak. Daha sonra ise seçilen 100 startup 20’li gruplar haline 2’şer dakika kendilerini anlatacak. Etkinlik İstanbul Starters Hub’ta tüm gün boyunca sürecek.

STARTUP KARNAVALI

GARAJ ve Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi tarafından ilki geçen yıl düzenlenen ‘Startup Carnival’, bu yıl İş Bankası ve Iyzico’nun desteğiyle 20 Mayıs’ta üniversitenin Güney Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte, 60 startup firması ve 2 bine yakın ziyaretçi ağırlandı.

Gıda bankası

Karnavalda başarılı startup temsilcileri ile girişim dünyasına ilgi duyan meraklı üniversite ve lise öğrencileri buluştu.Basketbol Milli Takım Kaptanı Sinan Güler’den liseli girişimcilere renkli katılımcı profiliyle dikkat çeken Startup Carnival, Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Genel Koordinatörü ve İİBF Dekanı Ayşegül Toker’in açılış konuşmasıyla başladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!