"Gaziantep satrançla da anılmalı"

Güncelleme Tarihi:

Gaziantep satrançla da anılmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2012 16:52

2012 Avrupa Bireysel Kadınlar Satranç Şampiyonası Gaziantep'te başladı.Avrupa Satranç Birliği Genel Sekreteri Sava Stoisavljevic "Gaziantep satrançla da anılmalı" dedi.

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, turnuvanın başlaması dolayısıyla Zeugma Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, şampiyonanın Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığının desteğiyle organize edildiğini belirtti.

Organizasyon kapsamında Avrupa Hızlı Satranç ve Avrupa Yıldırım şampiyonalarının da gerçekleştirileceğini ve organizasyon süresince 3 Avrupa şampiyonu belirleneceğini ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:
“Dünyanın en güçlü federasyonlarından biriyiz. Ülkemizin turizm altyapısını kullanarak çok sayıda organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. Sadece İstanbul, Ankara ve İzmir'de değil, ülkemizin her köşesinin mükemmel kültürel, tarihi ve turizm altyapısına sahip olduğunu bilerek, farklı şehirlerinde de Avrupa ve dünya şampiyonaları organize ediyoruz.”

2012 Avrupa Bireysel Kadınlar Satranç Şampiyonası'nın 25 ülkeden 105 sporcunun katıldığı bir organizasyon olduğunu, şampiyonanın dünya satranç tarihindeki en büyük ödüllü turnuvalardan biri olacağını dile getiren Başkan Yazıcı, şöyle devam etti:
“Satrançta kadın, erkek ayrımı yok. Genel klasman, kadınların ve erkeklerin birlikte yarıştığı, ayrıca pozitif ayrımcılık yapıldığı için kadınlar klasmanı var. Hemen bu organizasyonun arkasından Avrupa şampiyonası Bulgaristan'da başlayacak. Gaziantep'te bu organizasyona gelen sporcuları kendilerine örnek alarak yetişecek kadın sporcular olacağına inanıyoruz. Organizasyona katılan çok sayıda dünya şampiyonu, Avrupa şampiyonu var. Çok çetin bir turnuva olacak. Satranç dışardan görüldüğü gibi kolay bir spor değil.
Üç turnuvanın toplam ödülü, Avrupa Satranç Birliği payıyla birlikte 150 bin avro. 2012 Avrupa Bireysel Kadınlar Satranç Şampiyonası'nın birincilik ödülü ise 20 bin 500 avro. Bu organizasyonda dereceye giren belirli sayıda sporcu dünya şampiyonasına katılma hakkı kazanacak.”

Ali Nihat Yazıcı, Gaziantep'te yapılacak Avrupa Kadınlar Şampiyonası'nda yetenekli Türk kızlarını, Kübra ve Betül ile diğer başarılı sporcular gibi satranca kazandırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Bu yıl Dünya Satranç Olimpiyatları 40. Satranç Olimpiyatları'nın İstanbul'da, 27 Ağustos-10 Eylül tarihlerinde yapılacağını, 180 ülkeden yaklaşık 2 bin 500 sporcunun 15 gün Türkiye'de olacağını ifade eden Yazıcı, Gaziantep'te yapılan şampiyonaya desteklerinden dolayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve Gaziantep'teki yetkililere teşekkür etti.

“Gaziantep satrançla da anılmalı”

Avrupa Satranç Birliği Genel Sekreteri Sava Stoisavljevic ise turnuvada çok güzel başarılara şahit olunacağına ve yeni satranç dehalarını keşfedeceklerine inandıklarını dile getirdi.

Türkiye Satranç Federasyonu'nun çok daha güzel ve büyük organizasyonlar yapmasını ümit ettiklerini bildiren Stoisavljevic, Gaziantep'in sadece baklavayla değil satrançla da anılmasını istediklerini kaydetti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey de Gaziantep'in en büyük mozaik müzesinde böyle bir etkinliğin gerçekleşmesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.

Sporculara başarılar dileyen Güzelbey, böyle bir organizasyona Gaziantep olarak ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.

Vali Yardımcısı Nihat Kaynar ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim de şampiyonaya ev sahipliği yapmaktan dolayı duydukları mutluluğu dile getirdiler.

Toplantının ardından halk oyunları gösterileri sunuldu ve şampiyonanın sembolik açılış hamlesi yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!