G.Saray bu sene daha fazla sakatlık yaşayacak

Güncelleme Tarihi:

G.Saray bu sene daha fazla sakatlık yaşayacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2010 13:48

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda, tarihinde ilk kez yarı finale çıkma başarısını yakalayan Basketbol (A) Milli Erkek Takımı'nın doktoru Adnan Bağrıaçık, sakatlıkların iyileşmesinde hem teknolojinin, hem de ekonomik şartların büyük önem taşıdığını söyledi.

Doktor Bağrıaçık,  sporcu sağlığı için teknolojiye ve ciddi ekonomik desteklere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Sakatlığın iyileşmesinde teknolojiden faydalanmak, biraz da ekonomik şartların iyi olması her zaman için tıbbın ve sağlık ekibinin başarısını artıran bir faktördür” dedi.

Daha önce görev yaptığı futbolda sınırsız imkanların olduğunu, meslek yaşamına başladığı güreşte ise çok zor şartlarda görev yaptıklarını ifade eden Adnan Bağrıaçık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bütün ekonomik ve teknolojik şartlar göz önüne alınırsa tabii ki güreşte bizim imkanlarımız çok kısıtlıydı. Benim spor tıbbına başlamam güreşle oldu. Uzun yıllar Hamza Yerlikaya, Şeref Eroğlu ve Nazmi Avluca'lı bir nesille geçti. İmkansızlıklar içindeydik ve teknolojiden bayağı uzaktık. Ama yine de hem teknik, hem de idari anlamda çok aktif, çok başarılı, çok etkin kadrolarla çalıştığımız için benim için çok iyi bir dönem geçti.”

FUTBOLDA EKONOMİK BOLLUK

Güreş milli takımından sonra futbolda da görev yaptığını anlatan Dr. Adnan Bağrıaçık, “Futbolda Haluk Ulusoy'un federasyon başkanı olduğu dönemde çalıştım. Ümit milli takımın doktorluğunu yaptım. Ünal Karaman, Ümit Davala ve Raşit Çetiner ile uzun yıllar görev yaptım. Futbolda ekonomik anlamdaki bolluğun sağlığa getirdiği faydaları da gördük. Daha Avrupalı bir sağlık sistemi oraya kurulmuş. Üniversitelerle bilimsel anlamda çok iyi çalışılmış, yapılanmış bir milli takım var. Ersun hocanın, Fatih Terim'in zamanında biz de bu işin içindeydik ve çok keyif alarak çalıştık” diye konuştu.

BASKETBOL VE SAĞLIK

Bağrıaçık, futbolun ardından basketbolda, Ülkerspor ile göreve başladığını anımsatarak, şunları kaydetti:
“Ülkerspor'da Ali Doğan kulüp başkanı iken beni çağırdı ve görev teklif etti. O zamanki koç Ergin Ataman'dı. İbrahim Kutluay ve Ömer Onanlı güzel bir kadromuz vardı. Basketbol ile tanışmamız Ülkerspor ile oldu.
Basketbol, dışarıdan sanıldığı kadar sağlık açısından çok ileri düzeyde değildi. Fakat onlar da o yıl çok yeni yapılanmayla işe başladılar. İyi bir sağlık kurulu oluşturdular ve o kurulla koordineli çalıştım. Doping olayını da basketbolun lügatından tamamen sildik. Fizyoterapist, ancak benimle birlikte 4-5 yıl önce basketbol camiasına girdi. Sonuçta istediğimiz kadroyu kurduk. Basketbolda şu anda 1 fizyoterapistim, 2 masörüm var.”

MİLLİ TAKIMDA ÖZVERİLİ ÇALIŞMA

“Milli takımda görev yapan sağlık ekibindekiler, çok özverili ve ciddi şekilde çalışan insanlardır ve büyük paralar karşılığında da görev yapmazlar” diyen Dr. Bağrıaçık, şöyle devam etti:
“Sağlık ekibi olarak buradan herhangi bir şekilde maaş almıyoruz. Kimse çok yüksek paralar kazanıyoruz zannetmesin. Devlet bize harcırah olarak ne veriyorsa, biz onu alıyoruz. Bütün arkadaşlar kulüplerinde para kazanıyorlar, ama onlar da burada bir harcırah karşılığında kamp ortamında kalıyor. Çok cüzi tabii. Devletin bir doktora verdiği 1 aylık maaştan daha aza geliyor bana burada verdikleri 1 aylık ücret. Ama çok zevkle çalışıyoruz. Milli takım, benim için kutsal görev.”

GALATASARAY VE SAĞLIK SORUNLARI

“12 Dev Adam”ın doktoru Adnan Bağrıaçık, Galatasaray futbol takımında yaşanan sağlık sorunlarına ve sağlık ekibinin tasfiye edilmesine de değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Galatasaray futbol takımında geçen sene çok sakatlıklar oluyor dendi. Galatasaray bizim Türkiye'de örnek aldığımız bir sağlık ekibi yapılanmasına sahipti. Tamamen üniversite ile işbirliği içinde, çok uzun 7-8 yıla dayanan bir çalışmaydı. Fatih Terim zamanından beri gelen, Prof. Dr. Mehmet Kurtoğlu önderliğinde gelişen bir sağlık yapılanması vardı.
Geçen sezon birtakım sakatlıklar yaşanıyordu, ancak bunda birkaç kişiyi değiştirerek sonuca varamazsınız. Şimdi Galatasaray doktorunu ve fizyoterapistini değiştirdi. İddia ediyorum, Galatasaray bu sene çok daha fazla sakatlık problemi yaşayacak. Önemli olan o sistemin bozulmaması. O sistem şu anda alaşağı edildi. Bir kenara bırakıldı. Sistem diye bir şey yok artık. Sadece ferdi, bireysel birtakım çalışmalar olacak. Yeni gelen arkadaşlar için de kolay değil.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!