Futbol krize büyük çalım attı cirosu 6 milyar dolara çıktı

Güncelleme Tarihi:

Futbol krize büyük çalım attı cirosu 6 milyar dolara çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2008 00:00

Fenerbahçe’nin 2007-2008 sezonu Şampiyonlar Ligi’nde elde ettiği başarıya Milli Takım’ın Euro 2008’deki tarihi zaferleri de eklenince Türk futbol endüstrisi 6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Turkcell Süper Lig’de oynayan futbolcuların değeri de 730 milyon Euro’yu geçti.

TÜRKİYE futbol endüstrisi 2008 yılında ekonomik krize rağmen büyümesini sürdürdü. Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe’nin Avrupa’da yakaladığı başarıya Milli Takım’ın Euro 2008’deki tarihi zaferleri de eklenince Turkcell Süper Lig’de mücadele eden futbolcuların değeri 730 milyon Euro’ya çıktı. Araştırmalara göre Türkiye futbol endüstrisinin büyüklüğü de 6 milyar dolara ulaştı. Hazırladığı projelerle futbol ekonomisini büyütmeyi planlayan Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan’ı da Türk futbolu 2008 yılında kaybetti.

Avrupa’dan kazandık

2008 Milli Takım için zaferlerle dolu bir yıl oldu. Yarattığı ekonomik değer açısından dünyanın 5’inci büyük spor organizasyonu olan Euro 2008’de yarı final oynayan Milli Takım, en çok para kazanan 3’üncü takım oldu. 2007-2008 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde tarihi bir başarıya imza atan Fenerbahçe de, Avrupa’nın en çok para kazanan kulüpleri sıralamasında 7’inciliğe yükseldi. Geçen sezon şampiyonluğa ulaşan Galatasaray ise Turkcell Süper Lig’de topladığı puanlar, şampiyonluk primi ve diğer gelirlerle 23 milyon 960 bin YTL’yi kasasına koyarak bu sıralamada liderlik koltuğuna oturdu. Şampiyonluğu son haftalarda kaybeden Sivasspor ise 11 milyon 898 bin YTL kazanarak Anadolu’nun en çok kazanan kulübü oldu.

En pahalısı Gökdeniz

Gökdeniz Karadeniz’i Rusya’nın köklü kulüplerinden Rubin Kazan’a satan Trabzonspor bu transferden 9 milyon Euro’ya yakın gelir elde ederek Türk takımları arasında transferden en çok para kazanan kulüp oldu. Trabzonspor daha önce de Fatih Tekke’yi yine Rus takımlarından Zenit’e 7.5 milyon Euro’ya satmıştı. 2008 yılının en pahalı futbolcusunu ise Fenerbahçe transfer etti. İspanya’nın gol kralı olduktan sonra Euro 2008’de gösterdiği başarılı performansla göz dolduran Daniel Guiza Fenerbahçe’ye 14 milyon Euro’ya mal oldu.
/images/100/0x0/55eb4ba3f018fbb8f8b805d0

120 yabancı futbolcu

2008 yılında Turkcell Süper Lig’de mücadele eden yabancı futbolcuların sayısı da arttı. Süper Lig’de oynayan yabancı futbolcu sayısı 120’yi geçti. Brezilya’dan İtalya’ya, Arjantin’den Çek Cumhuriyeti’ne kadar dünyanın 43 ülkesinden Türkiye’ye gelen futbolcuların değeri de 300 milyon Euro’ya yaklaştı. Turkcell Süper Lig’deki yabancı futbolcular arasında ise Brezilyalıların çokluğu dikkat çekti. 40’a yakın Brezilyalı futbolcu ligde mücadele ediyor.

Hakemlerin maç başı ücret tarifesi

Orta hakem: 1650 YTL

Yan hakem: 935 YTL

4’üncü hakem: 825 YTL

Gözlemci: 660 YTL

Derbi maçı yöneten hakemin ücreti düştü

TÜRKİYE
Futbol Federasyonu, 2008-2009 sezonu için futbol hakemlerinin ücretlerine zam yaptı. Ancak derbi maçı yöneten hakemlere ödenen tazminatı da yarıya indirdi. Derbi yöneten hakeme verilen 3 bin 300 YTL’lik ödeme 1650 YTL’ye indirildi. Böylece derbi dışındaki maçları yöneten hakemlere verilen tazminat ile dört büyüklerin aralarındaki maçlarda görev yapan hakemlerin alacakları eşitlendi.

Euro 2008 başarısı futbol yatırımını hareketlendirdi

2008
yılının özellikle ilk 9 ayının futbol açısından çok hareketli geçtiğini belirten Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mahmut Özgener, şu bilgileri verdi: "Dünyanın en büyük ikinci futbol organizasyonu olan Avrupa Futbol Şampiyonası, Avrupa ekonomisine 2 milyar dolarlık katkı yarattı. Şampiyona nedeniyle ticarette, sponsorluk ve reklam gelirlerindeki artış ekonomiyi de canlandırdı. 6 yıl aradan sonra Milli Takım’ın uluslararası bir turnuvaya katılacak olması ile TFF sponsorları da çeşitli kampanyalara ve iletişim harcamaları ile bu büyük şova ortak oldu. Euro 2008’de tarihinde ilk kez yarı finale yükselmesi de futbol ekonomisine yatırım yapmak isteyen kuruluşları hareketlendirdi. Futbol endüstrileştikçe tribün ve forma gelirine günümüzde naklen yayın gelirleri, sponsorluklar ve ticari haklar gibi endüstriyel kalemler eklendi."

Panzehir gibi

Türk futbol endüstrisinin yaşanan ekonomik kriz nedeniyle duraklamaya girmeyeceğini ifade eden Mahmut Özgener, şu değerlendirmeyi yaptı: "Futbolun bir eğlence olduğunu, günlük sıkıntıları yok ederek krize karşı panzehir görevi yaptığını düşünürsek ekonomik krizde futbola ve maçlara olan ilginin artacağını söyleyebiliriz."

Süper Lig’in marka değeri artacak

FUTBOL
ekonomisinin, TFF’nin mevcut yönetimi için en önem verdiği konulardan biri olduğunu söyleyen Mahmut Özgener, 2009 hedeflerini şöyle sıraladı:

TFF’yi şirket mükemmelliyeti titizliğiyle yönetmek.

Süper Lig’in ve kupanın marka değerinin artırılması.

Türk futbolunun küresel pazarlama ve satışı.

Federasyonun gelirlerinin artırılması.

Naklen yayın gelirlerinin yükseltilip, adaletli dağıtılması.

Kulüpleri döviz kuru sarstı tribün gelirleri etkilenmedi

TÜRKİYE
’de futbol ekonomisinin büyümesi için yeni projelere imza atmak üzere olduklarının altını çizen Kulüpler Birliği Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, 2008 yılı için şu değerlendirmeyi yaptı: "Döviz kurlarının yükselmesi kulüplerin bütçelerini sarstı. Yabancı futbolculara ödenen paralarda etkisi hissedilen kriz tribün ve sponsorluk gelirlerine yansımadı. 2009 yılında da sponsorluk gelirleri etkilenmezse Türk futbolu ekonomik krizden çok büyük yara almadan yoluna devam eder. Yayın hakları ve sponsorluk gelirleri kulüpler için çok önemli. Bu konuda zaman zaman yeni çalışmalar yapıyoruz. Şort sponsorluğu bu yıl yaptığımız önemli bir çalışma olarak dikkat çekti."

2008’in ’en’leri

Daniel Guiza’ya 14 milyon Euro ödeyen Fenerbahçe en pahalı transferi yaptı.

Fenerbahçe’ye yıllık 3 milyon Euro’ya imza atan Aragones en çok kazanan teknik direktör oldu.

Geçen sezon devler Ligi’nde çeyrek final oynayan Fenerbahçe, 12.4 milyon Euro’yla Avrupa’da en çok kazanan Türk takımı oldu.

15 milyon Euro’luk değeriyle Galatasaray’ın genç yıldızı Arda Turan en değerli Türk futbolcusu oldu.

2008’de şampiyon olan Galatasaray da kasasına 23 milyon 960 bin YTL koyarak ligde en çok kazanan takım unvanını elde etti.

Anadolu’da en çok kazanan, 11.8 milyon YTL’lik geliriyle Sivasspor oldu.

29 Mart 2008’de oynanan Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi 600 YTL’lik bilet fiyatıyla yılın en pahalı maçı olarak tarihe geçti.

Galatasaray’ın Aslantepe Stadyumu ve Kayseri Kadir Has Stadyumu projelerinin sona yaklaşması yılın en önemli spor yatırımı olarak dikkat çekti.

En büyük sponsorluk Galatasaray, Türk Telekom arasında gerçekleşti. Telekom, 10 yıllığına 110 milyon dolar taahhüt edip Galatasaray’ın yeni stadyumunun isim hakkını aldı, ana sponsor oldu.

Fenerbahçe’nin piyasa değeri bir ara 2 milyar doları aştı.

Rakamlarla Türk futbolu

225 bin lisanslı futbolcu yeşil sahalarda mücadele ediyor.

14 bin teknik direktör Türk futboluna hizmet veriyor.

Türkiye’de profesyonel olarak 141 futbol takımı var.

Profesyonel anlamda haftada 68 maç oynanıyor.

Türkiye’deki toplam yabancı futbolcu sayısı 140’yi buluyor.

Yabancıların değeri de 300 milyon Euro’yu buluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!