Fransa, zenginlerden 7.2 milyar Euro vergi alacak

Güncelleme Tarihi:

Fransa, zenginlerden 7.2  milyar Euro vergi alacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2012 00:00

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, büyüme ve istihdam politikalarını destekleyerek bütçe açığını kapatabilmek için gereken 7.2 milyar Euro’luk ek vergi yükünü, zenginler ve dev şirketlerden alacak.

Haberin Devamı

Ek vergi getiren bütçe tasarısını Meclis’e sevkeden Fransız Hükümeti, yeni tasarıda kişilere yüzde 53, şirketlere yüzde 47 oranında vergi artışı getiriyor. Kamuda tasarruf ve yeni vergilerden oluşan ek düzenlemede, vergi üst gelir grubuna ve şirketlere yükleniyor. O nedenle pakete, zenginden alıp fakire dağıtan roman kahramanı ‘Robin Hood’ vergisi deniliyor. Ek tasarıda, bankalar ve petrol şirketlerinin yanısıra yılda 1.3 milyon Euro’dan fazla kazanan zenginlerden alınan  ISF vergisine ek olarak ‘olağanüstü dayanışma vergisi’ isteniyor. Yeni düzenleme ile bankalara 1.1 milyar Euro, ISF vergilerinde ise 2.3 milyar Euroluk ek gelir hedefleniyor.

Emlak vergisi ağırlaşıyor

Ayrıca, üst gelir grubuna ait kişilerin, sağlığında ya da miras yoluyla çocuklarına bıraktığı mirastan alınan vergi ile, yurt dışındaki Fransızlar’ın Fransa’da kiraya verdikleri evlerinden alınan emlak vergileri de ağırlaştırılıyor. Fransa’da ikinci evi ya da yazlığı olanlardan alınacak vergi ise 2 puan artırılarak 2012 yılında 800 milyon Euro, 2013’te ise 2.6 milyar Euro gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Sarkozy KDV’si iptal

Bir yandan zenginlerden ellerini ceplerine atmalarını isteyen Hollande, kampanyası boyunca söz verdiği orta ve dar gelirliye getirilecek katma değer vergisini de kaldırdı. Hollande, önceki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Ekim 2012’de uygulamaya girmek üzere getirdiği katma değer vergisi artışını iptal etti.

Kamu harcamaları bloke

Hükümet, kamu harcamaları artışını da yüzde 0.8 ile sınırlandırılarak 5 yılda 100 milyar Euro’luk tasarruf edilmesi planlanıyor. Hükümet bu hedefi de, yeni ek vergilerin yanısıra kamu harcamalarını kısarak gerçekleştirmek istiyor. Kamu giderlerinin genel bütçeye yıllık yükü 350 milyar Euro civarında. Hollande planladığı gibi 5 yıllık iktidarının sonunda bütçeyi dengelemeyi başarırsa, Fransa 1974 yılından bu yana ilk kez bütçesini dengelemiş olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!