Fiyat düşürecek teknoloji

Güncelleme Tarihi:

Fiyat düşürecek teknoloji
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2017 21:39

TELEVİZYON pazarı hararetli bir tartışmanın içinde.

Haberin Devamı

Televizyonlarda yeni bir teknoloji sunan OLED’e yatırım yapan şirketler, uzun vadede hem üretim maliyetlerinin hem de satış fiyatlarının düşmesini bekliyordu. Ancak fiyatlardaki düşüş beklenildiği kadar hızlı olmayınca Samsung harekete geçti ve QLED teknolojisine ağırlık vermeye başladı. Tüketici elektroniği fuarı CES’te üç farklı TV modeli birden tanıtan Samsung’un hedefi, daha fazla renk seçeneği sunan bu teknolojiyi daha ucuz fiyatla üretmek ve tüketiciye sunmak.

DAHA ÇOK RENK

Her iki teknoloji de ilk kez duyulduğunda kulağa benzer gelse de, işin arka planında önemli temel farklılık var. OLED teknolojisi, her bir piksel üzerinden aydınlatma sağlıyor. QLED teknolojisi ise arkadan ve yanlardan aydınlatma sağlıyor. Ancak piksellerin içinde yer alan ve saç telinin 10’da biri kadar olan ‘nanokristaller’ daha fazla renk seçeneği sunuyor. QLED teknolojisi bu farkla sıradan televizyonlara göre 64 kat daha fazlaya denk gelen 1 milyarın üzerinde renk üretebiliyor. Daha iyi anlaşılması için bir örnek paylaşalım. OLED teknolojili televizyonlarda yer alan her bir piksel, hem aydınlatma hem de renk görevi üstleniyor. QLED televizyonlarda yer alan her bir piksel sadece renklere odaklanıyor ve farklı renkleri bir araya getirebiliyor. Bu da QLED’in daha fazla renk sunmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Samsung’un QLED teknolojisine odaklanmasının önemli bir sebebi ise maliyetler. OLED teknolojisinin her bir pikseli aydınlatma olarak kullanması, yani ‘organik’ bir yapıda olması maliyetleri artırıyor. Üretim maliyeti OLED’e göre daha düşük olan QLED teknolojisi ise maliyetleri düşürmeye aday. Maliyetlerin azalması raf fiyatlarını düşürmeye olumlu yansıyacak. QLED televizyon modelleri OLED’lere göre daha düşük fiyatla raflarda yerini alacak. Böylelikle 2 yıl içinde QLED pazarının OLED pazarını yakalaması bekleniyor. 2015 yılında ilk kez tüketicilere sunulmaya başlanan OLED televizyonlar bu yıl 17.3 milyar dolarlık bir pazar oluşturacak. QLED pazarı ise 2017 sonunda yaklaşık 6 milyar dolarlık bir hacme ulaşacak. 2018 yılı sonunda ise QLED pazarının OLED’i geçmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

QLED DAHA UZUN ÖMÜRLÜ MÜ

YENİ televizyon teknolojisi QLED’in daha uzun ömürlü bir yapıya sahip olduğu da tartışılan konuların başında geliyor. OLED teknolojisi her bir pikseli aydınlattığı için, televizyon ekranı üzerinde aynı bölge uzun süre aynı aydınlatma gücü sağlıyor. İddialara göre bu da piksellerin yanmasını sağlıyor. QLED ise arkadan ve yandan aydınlatma sağladığı için piksellerin yanması söz konusu ortadan kalkıyor. Böylece daha uzun süreli bir kullanım sağlıyor.

QLED’İN AVANTAJLARI

- Üretim maliyetlerinin düşmesinden dolayı daha ucuz.

- Saç telinden daha ince olan nanokristaller sayesinde daha geniş renk yelpazesi sağlıyor.

- Her pikselde aydınlatma olmadığı için piksellerde yanma gerçekleşmiyor. Daha uzun kullanım ömrü sunuyor.

Haberin Devamı

OLED’İN AVANTAJLARI

- Şu anda satışta olması.

- LCD ve LED teknolojilere göre daha az enerji harcıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!