Fener mi Aslan’ı kafesleyecek Cimbom mu Kanarya’yı morartacak?

Güncelleme Tarihi:

Fener mi Aslan’ı kafesleyecek Cimbom mu Kanarya’yı morartacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2009 00:00

Ne domuz gribi, ne Azerbaycan krizi... Türkiye bugün ezeli ve ebedi iki rakibin derbi mücadelesine kilitlendi. Bahislerin kapanmasına saatler var. Ev sahibi Sarı Kanarya, 9 yıldır geçit vermediği Aslan’ı bu yıl da kafesleyecek mi, yoksa Aslanlar, şeytanın bacağını kırıp, söyledikleri gibi Kanarya’yı yeni mor formalarının rengine mi boyayacak?

Haberin Devamı

Bu soruyu 1 milyon ödüllü “Devler Ligi” adlı programın devlerine sorduk. Hakem Erman Toroğlu, takım kaptanları Tanju, Boliç ve Hooijdonk’in yanı sıra televizyoncu Acun Ilıcalı zevkle yanıtladı. Fotoğraftaki dördüncü kaptan Sergen’in değerli görüşleri ise “tamamen duygusal” nedenlere takıldı. Programın yorumcusu Şeytan Rıdvan gelmeyince Devler Ligi’ni onun koltuğundan izledim. Ama emekli yıldızların maçı kaç kaç bitti söyleyemiyorum. Üç hafta sonra ekrandan öğreneceksiniz. Şu kadarını söyleyeyim, Darüşşafaka Salonu’ndan çıkarken aklımızda tek soru vardı: Fenerbahçe-Galatasaray derbisi de bu kadar gollü olur mu acaba?

MAÇ KAÇ KAÇ BİTER?

Erman Toroğlu
Gollü geçer çünkü iki taraf da çok açık veriyor. FB daha defansa dönük, GS de çok hücum ediyor. O hücumlarda gol atıp yemezse GS avantajlı, şeytanın bacağını kırabilir. Alex’in nasıl oynayacağı önemli. Skoru değiştirir. İyi bir Alex çıkarsa sahaya, yüzde 50 fark eder.

Hooijdonk

/images/100/0x0/55eb1893f018fbb8f8aac5da

FB iyi başlangıç yaptı. GS de iyi oynuyor, çok iyi hücum oyuncuları var. Müthiş bir düello olacak. FB’nin Alex’le kazanma ihtimali Alex’siz kazanma ihtimalinden daha yüksek. Kontrollü başlayacak, sonra hataları değerlendirmeye çalışacaklar.

Boliç
FB’nin seyirci avantajı var, bu nedenle şanslı görüyorum. Son yıllarda GS’ye karşı daha önde. Daha çok maç kazanıyor, en kötü zamanda bile. Bence sonuç 3-1 olabilir. Ama tabii ki bu tip maçlarda her şey beklenebilir. 2-0 galipken bile kesin kazanmak diye bir şey yok.

Tanju Çolak
9 yıldır Kadıköy’de GS’nin galibiyeti yok. 10’da 10 neden olmasın? Alex oynarsa FB, oynamazsa GS avantajlı. FB’nin Steaua Bükreş maçındaki yorgunluğu da önemli. Bir tarafta defans zaafları olan bir GS, diğer tarafta defansif, orta sahada organize bir FB...

Acun Ilıcalı
GS geçen sene son 10 yılın en kötü FB’sini yakaladı. Ona rağmen 4 gol yedi. Bu sene o kadar favori değil, belki kazanır. Skor tahmini yapmak uğursuz geliyor maçlardan önce. Ama kendim için bir uğur yapacağım: FB kazanabilir.

MAÇIN KİLİT İSMİ KİM OLACAK?

Erman Toroğlu
İki tarafın çift santrforları kilit olur. Çünkü elde bomba oynuyorlar. Santrforlar karı-koca gibidir. Gözünle anlaşacaksın. Bunlar gözü bırak, fiziksel de anlaşamıyorlar. İki taraf da bu zaaflarını kapatmak için büyük ihtimal çift ön libero oynayacak.

Hooijdonk
Büyük maçlarda her zaman büyük oyuncular maçı değiştirir. Forvetlere baktığımızda GS bu konuda daha ağır basıyor. GS’nin hücüm oyuncuları çok iyi. Onlar etkili başlayabilir. GS’nin en güçlü tarafı da bu hücüm oyuncularının iyi olması.

Boliç
Alex’in oynaması FB için tabii ki önem taşıyor. Bence şu an FB’de en iyi futbolcu her zaman skoru değiştirebilir. GS’de birkaç yıldız futbolcu var. Ama FB’de Alex dışında skoru değiştirecek futbolcu çok az. O yüzden Alex’in oynaması önemli. İnşallah oynar.

Tanju Çolak
Maçın kaderini değiştirecek çok adam var. O andaki atmosfer, bir gece önceki hazırlanma, olaya inanmak, moral ve motivasyon her şeyden önemli. Maçın yıldızları Keita, Baros, Alex, Emre olabilir. En zayıf halka ise GS’nin defansı.

Acun Ilıcalı
Alex’in olduğu her maçta FB’nin gücü yüzde 30 artar. Alex’e yardım gelirse maçın adamı Alex olur. Eğer yılda 2-3 kez başına gelen felaketlerden birini yaşamazsa ikinci isim Volkan olur. Çünkü öyle zamanlarda öyle kurtarışlar yapıyor ki takımın direncini çok artırıyor.

KIRMIZI KART ÇIKAR MI?

Erman Toroğlu
Kartı bol bir maç olacak; çünkü adam eksilten, sert oynayan futbolcu fazla. Büyük ihtimalle açık alanda oynanacak, haliyle sinir sistemleri biraz gerilecek.

Hooijdonk
Bu bir şaka mı ? Bilemem ki... Çok heyecanlı bir maç olacağını tahmin ediyorum.

Boliç
Kırmızı kart beklemiyorum. İlk 20 dakika çok önemli. Gol atan havaya girer, farklı da kazanabilir ama her şey de değişebilir.

Tanju Çolak
Bana göre dünyanın ilk üç derbisinden biri. Kırmızı kart çıkma olasılığı diğer maçlara oranla daha fazla. İlk 15 dakika kontrollü olacaktır. Ondan sonra namüsait.

Acun Ilıcalı
Kadıköy’de GS’liler seyirci stresini çok yaşıyor, o yüzden kart çok oluyor. Ancak derbinin ilk yarı olması GS için avantaj, çünkü kader maçı değil, sakin oynayabilirler.

KAMP VE MOTİVASYON DURUMU NE?

Erman Toroğlu
Eğer futbolcu bilinçliyse kamp maçtan sonra doğrudur. Ben olsam maçtan sonraki akşam takımı bırakmam. Maçtan sonra dağılacak bir futbolcu 1-1.5 ayı kaybeder. Yorgunluğun üstüne bir yorgunluk bindiremezsiniz. Seyirci bu tür maçlarda motivasyon yapar.

Hooijdonk
Bu maçta motivasyona ihtiyaçları olduğunu zannetmiyorum. Farklı bir psikolojiye girmezler. Yabancı oyunculara da maç öncesi maçın önemi anlatılır. Bana GS ile oynamadan önce anlatılmıştı.

Boliç
Kampın faydasına inanmıyorum. Avrupa’dan gelenlere de tuhaf geliyor. Ama Türkiye şartlarına ve futbolculara göre belki de lazım. Buradaki insanlar buna alışmış. Profesyonel futbolcu bir maça nasıl hazırlanacağını bilir.

Tanju Çolak
Türk futbolcusu duygusaldır, disiplinli değildir. Bir gün önce kampa girip maçın atmosferini yaşamaya başlamak daha doğru. Hele de derbi maçı... Boru değil! Yabancı oyuncular için önemli değil, yeniyorsa mutlu ama yeniliyorsa da abartılı üzüntü yok.

Acun Ilıcalı
Seyircinin baskısı çok etkiler çünkü Şükrü Saracoğlu Stadı birçok maçta yüzde yüz dolmuyor, o yüzden o baskıyı rakip her zaman hissetmiyor. GS maçına çok ciddi şekilde bağıran ve takımı destekleyen seyirci geliyor. Bu da mutlaka FB’nin artısı.

SON DAKİKA TAKTİKLERİ

Erman Hoca: GS Kadıköy’e rahat çıkar çünkü GS’nin teknik direktörü Rijkaard rahat adam. Akıntıya kürek çekmez. GS iyi hücum ediyor ama geri dönüşü “bayram dönüşü”: 50 ölü 100 yaralı... Para verip maça gidecek olsam GS maçına giderim. Her an korku filmi gibi. FB arka tarafı sağlama alıp sabırlı oynarsa daha doğru yapar.
Tanju: Keita çok rahat gol atabilen, çok çabuk adam ekarte edebilen biri ama şova kaçmaması lazım. 90 dakika aynı disiplin ve duyarlılık olmalı. Milan Baros çok süratli ama bu sezon az pozisyona giriyor. Kewell’ı son 40 dakikada oynatmak lazım. Moral ve motivasyonu yüksek tutmak, stres yapmamak gerek. Çok düşünürsen bu işin sonu çıkmaza girer.

GALATASARAY AŞIRI MOTİVASYONDAN KAYBETTİ

Spor psikoloğu Ceren Tokdemir’e göre derbilerde maçı teknik, taktik ya da fiziksel unsurlar değil psikolojik etkenler kazandırıyor. Tokdemir bu nedenle kendi sahasında FB’yi daha avantajlı buluyor: “Ancak futbolda süreçler çok uzun vadeli olmaz. Normal koşullarda motivasyonu en kolay yapılan maçlar derbilerdir. Çoğu zaman, derbiler için motivasyon yapmaya bile gerek olmadığını düşünüyorum. Ancak, tek bir durumda müdahale etmek lazım, o da aşırı motive olunma durumu. Çünkü futbolda en iyi performans orta düzey streste sağlanıyor. Stresin azı da, fazlası da zarar. Eğer, aşırı motivasyon strese dönerse burada müdahale şart. Önceki maçlara bakınca, GS’nin aşırı motivasyona bağlı stresten de kaybetmiş olduğunu söylemek yanlış olmaz. 9 yıldır kazanamamak GS için ciddi bir psikolojik baskı ama bundan da önemlisi aslında FB’nin bu süreç sonunda kazandığı kendine güven duygusu. Futbolda kendine güvenmek, başarıyı getiren en önemli etkenlerden biri. Kendine güven duygusu sanılanın aksine hep aynı kalmaz, özellikle futbolda duruma göre kendine güven düşer veya yükselir. Bu arada maçtan önceki gece kız arkadaşlarla veya eşlerle geçirilebilir. Kamp, konsantrasyonu sağlamak için önemli ama motivasyon üzerinde sanıldığı kadar etkisi yok. İlle de kamp yapılacaksa maçtan sonra yapılması daha mantıklı. En azından yenilenme etkisi olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!