Eyvah enflasyon yükselecek

Güncelleme Tarihi:

Eyvah enflasyon yükselecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2017 22:44

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ilk enflasyon raporu toplantısında mart ayına kadar enflasyonda dalgalanmanın süreceğini, çift haneli enflasyon oranının ise önemli bir risk olduğunu söyledi. Çetinkaya enflasyonun 2019’da yüzde 5’te istikrar kazanacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası, 2017 ve 2018 yılı enflasyon tahminlerini yükseltti. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyon tahminini 2017 yılı için yüzde 6.5’dan 8’e, 2018 yılı enflasyon beklentisini de yüzde 5’den 6’ya çıkardıklarını açıkladı. Çetinkaya, sadeleşmenin rafa kalkıp kalmadığı sorularına teorik yaklaşımlarında değişiklik olmadığı yanıtını verirken, piyasalara da, “Gerekirse ek sıkılaştırma yapılabilir” mesajını iletti. Bu yılın ilk yarısında enflasyonun çift hanelere çıkması elbette önemli bir risk olduğunu belirten Çetinkaya, “Elimizdeki tüm araçları kullanacağız. Mart sonuna kadar enflasyonda dalgalanmanın söz konusu olacak. Yıl içinde dalgalı bir seyir izleyeceğiz” dedi.

NEDEN ARTACAK?

Enflasyon Raporu’nu açıklayan Çetinkaya, 2019’da ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanacağını söyledi. Çetinkaya, enflasyonda yukarı yönlü güncellemenin gerekçelerini de şöyle anlattı:

Haberin Devamı

Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve petrol fiyatlarına bağlı olarak ithalat fiyatında yukarı yönlü güncelleme yapıldı. Bu enflasyon tahminini 1.3 puan yukarı çekti.

2017’de iç talepteki toparlanma öngördüklerinden yavaş olacak. Bu 2017 enflasyon tahminini 0.4 puan düşürücü yönde etki yapacak.

Gıda enflasyonunun yüzde 7’den 9’a çıkarılmasının etkisi 0.4 puan.

Son olarak, çekirdek enflasyon göstergelerindeki yükselişin 2017 enflasyonunu 0.2 puan yukarı çekeceğini değerlendirdiler.

EK SIKILAŞTIRMA MASADA

Çetinkaya, “Ocaktaki Para Politikası Kurulu’nda (PPK) neden politika faizi artışı yerine likidite adımlarını tercih ettiniz” sorusuna da, “Burada öncelikle ilk soru para politikasının duruşudur. Para politikamızın duruşu sıkı. Gerekirse ilave sıkılaştırma da masada” yanıtını verdi. Bundan sonra da fiyat istikrarı çerçevesinde bütün araçları kullanacaklarını kaydeden Çetinkaya, “Ayrıca, döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirleri alacağız” dedi.

Çetinkaya, şunları söyledi: “Ocak ayında farklı bir görünümle karşı karşıya kaldık. Makro çerçeve ve iktisadi temeller değişmediği halde kurlarda gözlenen bir aşırı hareketlilik, tarihsel olarak aşırı volatilite ve sağlıklı bir fiyat oluşumu görülmeye başlandı. Dolayısıyla sadece fiyat istikrarı değil, finansal istikrarı da tehdit edebilecek bir riskle karşı karşıya kaldık.”

Haberin Devamı

ÖNEMLİ OLAN OYNAKLIK

PARASAL sıkılaştırma ve likidite araçlarının devreye sokulduğunu ifade eden Çetinkaya, risk primlerinde azalış görüldüğünde ve oynaklık azaldığında gelecek dönemde sadeleşmenin kendileri için tercih olarak gündemlerinde olacağını belirtti. Mevcut çerçevenin belirli bir süre devam edeceği mesajını veren Çetinkaya, aldıkları önlemlerin de yeterli olduğunu düşündüklerini bildirdi. Çetinkaya, “Tüm araçları dinamik ve etkin biçimde kullanmaya devam edeceklerini” mesajını verdi.

S&P’YE KATILMIYORUM

Çetinkaya, kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği raporları değerlendirirken, S&P’nin raporunda Merkez Bankası’yla ilgili değerlendirmelere katılmadıklarını söyledi. Aceleci bir karar alındığı savunan Çetinkaya, “Biz bu raporları incelediğimizde Türkiye ekonomisine yönelik büyüme senaryoları dahil olmak üzere, yapısal unsurlara yapılan muhtelif atıflar görüyoruz. Bunların tamamında biz önümüzdeki dönem için ülkemizin pozitif bir performans sergileyeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!