Ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2012 14:48

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul'da yarın başlayacak 11. Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'na ev sahipliği yapmanın heyecan ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Organizasyonunun yapılacağı Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Uluslararası Amatör Yüzme Federasyonu (FINA) Başkanı Dr. Julio C. Maglione, Genel Direktörü Cornel Marculescu, Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Mazhar Bozdoğan ile Başkan Vekili ve Organizasyon Komitesi Başkanı Haşim Onat Yıldırım, şampiyonayla ilgili bilgi verdiler.

Suat Kılıç, organizasyonu ev sahipliği yapan İstanbul'un aynı zamanda 2012 Avrupa Spor Başkenti olmasının da heyecanlarını attırdığını dile getirerek, “İstanbul'un aynı zamanda 2020 olimpiyat adayı bir kent olması, heyecanımızı bin kat daha arttırıyor. Bu coşku ve heyecanı sizlerle paylaşmak isterim. Yıllar önce 11. Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nın İstanbul'da yapılmasına karar veren FINA Başkanı Sayın Maglione ile yönetimindeki çalışma arkadaşlarını, halkım adına kutluyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Şampiyonanın eksiksiz bir şekilde yapılabilmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Türkiye Yüzme Federasyonu'na tahmin edilenin ötesinde çok önemli destekler sağladıklarını anlatan Kılıç, “Diyebilirim ki bu şampiyona tamamen devlet garantisi ve hükümetimizin desteğiyle gerçekleşmektedir. Bu şampiyonanın önemsenen bir yarışma olmasından bizim de beklentilerimiz var. Bu şampiyona sayesinde Türkiye'de dikkatlerin yüzme alanına daha da yoğunlaşmasını diliyor ve temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Suat Kılıç, organizasyonun yapılacağı Sinan Erdem Spor Salonu'nun çok amaçlı olarak kullanılan bir salon olduğunu, iki ay önce teniste TEB-BNP Paribas WTA Championships'e ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“18 bin kişi oturma kapasiteli olan bu salon, dünyanın en büyük raketlerini ağırladı. Daha sonra Sinan Erdem Spor Salonu, Türkiye'nin önemli havuzlarından birine dönüştü. Bu gerçekten sportif bir mucize oldu. Burayı havuz olarak görünce gerçekten ben de şaşırdım. 18 bin olan koltuk kapasitesi 10 bine düştü. Bu arada Sinan Erdem Spor Salonu biri içeride diğeri dışarda olmak üzere iki önemli havuzla birlikte dünyanın rekor sayıdaki ülke ve sporcularına ev sahipliği yapacak.”

Rekor katılım
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, organizasyona rekor bir katılımın olduğunu dile getirerek, şu ana kadar katılımını bildiren ülke sayısının 157, sporcu sayısının da 917 olduğunu ifade etti.
Gösterilen yoğun ilgiyi, Türkiye ve Türkiye Yüzme Federasyonu'nun başarısı olarak gördüklerini anlatan Kılıç, “Gerek katılan ülke sayısı bakımından gerekse katılacağı deklare edilen sporcu sayısı bakımından şampiyona, iki önemli rekoru kayıtlara düşürmüş oldu. Bu salonda tenis şampiyonası yapıldığında da bu branştaki en yüksek sayıda biletli seyircinin katıldığı şampiyona olarak tarihe not düşürülmüştü. Bugün katılan ülke ve katılımcı sporcu sayısı bakımından tarihe not düşürülecek rekorlara ulaşılmış olması, hem Türk tarafının başarısıdır hem de Türkiye Yüzme Federasyonu'nun başarısıdır. Ayrıca bu organizasyona sağladığı destek bakımından FINA'nın önemli bir başarısıdır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Başarı beklentisi
Suat Kılıç, Türk sporcuların 2004 yılından bu yana kısa kulvar şampiyonalarında yarı final ve final yüzemediklerinin dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu bizim kaybımız. Bu kaybın 11. Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda sporcularımız tarafından telafi edileceğine yürekten inanıyorum. En son Paris'te yapılan Avrupa Şampiyonası'nda 25 sporcumuzdan 22 Türkiye rekoru geldi. Bu başlı başına önemli bir başarı. Ama 22 Türkiye rekoru Paris'te ülkemize bir bronz madalya bile kazandıramadı. 22 Türkiye rekorunun kırılması kendi rekorlarımızla yarıştığımızın göstergesi. Sporcularımızın ileriye yönelik iyi adımlar attığının işareti. Umarım buradaki şampiyonada, Paris'te Türkiye rekoru kıran sporcularımız, Avrupa ve dünya rekorlarına ulaşarak madalyaları elde etme başarısını ortaya koyacaklardır.”

Bakan Kılıç, Türkiye'nin şampiyonada 12 erkek ve 14 bayan olmak üzere toplam 26 sporcu ile temsil edileceğini belirterek, “Türk sporculara ve sporun kardeşlik ruhu içerisinde ağırlamakta oldukları dünyanın 157 ülkesinden gelen 917 sporcuya, Gençlik ve Spor Bakanı olarak şahsım ve hükümet başkanımız Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan adına bir kere daha Türkiye hoş geldiniz diyor ve kendilerini yürekten başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

Maglione: “Şu ana kadarki en büyük organizasyona tanıklık edeceğiz”
FINA Başkanı Dr. Julio C. Maglione, 11. Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nı yoğun bir katılımın olduğunu anlatarak, “Şu ana kadarki en büyük organizasyona tanıklık edeceğiz. Bu spor salonunda 109 farklı alanda yarışmalar olacak ve unutulmaz anlara tanıklık edeceğiz. Bunun için emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Maglione, Dünya Kısa Kulvar Şampiyonası'nın 2014 yılında Katar'ın Doha kentinde düzenleneceğini anlatarak, “FINA'nın, organizasyonu, 2016 yılı için Kanada'nın Windsor şehrine verdiğini keyifle açıklamak isterim. 2016 için Windsor, Hong Kong, Abu Dabi ve Aşkabat şehirleri adaydı. Kanada'nın Su Sporları Federasyonu'nu kutlarım. Windsor şehrini de tebrik ederim. Eminim ki orada da muhteşem bir yüzme şampiyonası finali olacak” ifadelerini kullandı.
Genel Direktörü Cornel Marculescu ise Türkiye'den bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını vurgulayarak, “Bütün yüzücülerden ve yetkililerden duyduklarım, burada olmaktan dolayı memnun oldukları yönünde. Herkes tarafından kabul gören ve tanınan Türk misafirperverliği de burada tanık olduğumuz bir diğer güzellik” diye konuştu.

Bozdoğan: “Şampiyona birçok dünya rekoruna sahne olacak”
Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Mazhar Bozdoğan, şampiyona için iki yıl önceden çalışmalara başladıklarını ve her şeyiyle hazır olduklarını kaydederek, “Şampiyonaya rekor sayıda ülke ve sporcu katılmakta. Bu katılım bir çok dünya rekoruna sahne olacak. Türk yüzmesi son zamanlarda Avrupa'da ilerleme sağlamakta. Burada da göreceksiniz sporcularımız üst seviyelerde yarışacaklar. Belki madalya olmayacak ama kıyasıya mücadele verecekler. Belki de madalya çıkabilir. Umarım bu şampiyona küçük çocuklarımızın unutamayacağı hayallerini yaşatacağı, rüyalarına giren bir şampiyona olur. Bütün katılımcıların da hatırasında kalacak bir şampiyona olacağına inanıyorum” şeklinde görüş belirtti.

Şampiyonada yüzecek Türk sporculardan yüksek performans beklediğini aktaran Bozdoğan, “İsim vermenin doğru olacağını sanmıyorum, ama 2,5 yıldır sistemli bir çalışma programına giren 4 tane sporcumuz var. Bunlardan gerçekten final bekliyorum. Bunlar İskender Başlakov, Dilara Buse Gündaydın, Burcu Dolunay ve Kemal Arda Gürdal. Bu sporcularımız hem madalyaya hem de finale, yarı finale çok yakınlar” diye konuştu.

ABD'li efsanevi yüzücü Mark Spitz'in olimpiyat komitesinin davetlisi olarak şampiyonayı takip etmek için İstanbul'a geleceğini belirten Bozdoğan, ABD'li rekortmen yüzücü Michael Phelps'i de davet ettiklerini hatırlatarak, “Bir hafta öncesine kadar yanıt alamadık. Son bir yanıtında yorumcu olarak geleceğini bildirmişti ama şu ana kadar bizim sayfamıza düşen herhangi bir şey yok. Biz defalarca davet ettik sadece gelip, güzel şehrimizde hoş vakit geçirmesi için” ifadelerini kullandı.

Organizasyon Komitesi Başkanı Haşim Onat Yıldırım, şampiyona için her anlamda hazır olduklarını belirterek, “Bu şampiyona olimpiyat yolunda en önemli dönüm noktalarından biri. Birçok organizasyonu Türkiye'de başarıyla gerçekleştirdiğimiz aşikardır. Dileğimiz bu organizasyonu da en iyi şekilde gerçekleştirmek olimpiyat yolunda ülkemiz adına önemli bir başarıya imza atmaktır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!