Eşref altına koşuyor

Güncelleme Tarihi:

Eşref altına koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2012 01:18

Atina Olimpiyatları’nda kazandığı bronz 8 yıl sonra gümüşe çevrilecek .

Haberin Devamı

2004’teki çekiç atma finalini 4’üncü sırada tamamlayan Eşref Apak, önce Macar rakibinin dopingli çıkmasıyla 3’üncülüğe yükseldi. Şimdi de Belarus sporcunun doping yaptığının anlaşılmasıyla 2’nci oluyor. 

2004 Atina Olimpiyatları’nın bronz madalyalı ismi Eşref Apak, rakibinin doping yaptığının kesinleşmesi ile gümüş madalya alacak. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), dopingli çıkan Belarus Ivan Tsikhon’un gümüş madalyasını geri istedi. Böylece milli sporcumuz da Olimpiyat 2’ncisi ilan edilecek. Bu sevindirici gelişmeyi doğrulayan Türkiye Olimpiyat Komitesi (TMOK) Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, “IOC, Belarus’tan geri aldığı madalyayı bize gönderecek. Yazışmalar da hesap edildiğinde, süreç en az 15 günü bulur” dedi.

TEK RAKİBİ JAPON KOJI KALDI

Haberin Devamı

İŞİN ilginç yanı Eşref Apak, daha önce dördüncülükten bronz madalyaya da Macar Adrian Annus’un dopingli çıkması ile yükselmişti. 8 yıl önce yapılan olimpiyatlar sırasında 79.51 metrelik atışı ile 4’üncü olan çekiççimiz, bir yıl sonra rakibinden alınan madalya ile 3’üncü ilan edilmişti. Bu durum, 2004’te yaptığı atışla 8 yıl içinde 2 sıra birden yükselen Eşref Apak için “altın madalyaya koşuyor” esprisinin yapılmasına yol açtı. Çekiçte Atina 2004’ün altın madalyası ise halen Japon Koji Murofushi’de bulunuyor. 

500 ALTIN DAHA MI ALACAK?

EŞREF Apak, Hürriyet’e, “IOC’nin prosedüre göre gümüş madalyayı bana göndermesi gerek. Ancak şu ana kadar resmi bir yazı gelmedi. Ben de merakla yazıyı bekliyorum” dedi. Öte yandan 2004 Atina’da 3.’lük ödülü olarak bin Cumhuriyet altını kazanan milli sporcumuzun, o yıl 2.’lik ödülü bin 500 Cumhuriyet altını olduğu için devletten 500 altın daha alması gündeme geldi.

Doping nasıl ortaya çıktı

IOC, sporculardan aldığı numuneleri, ileri analiz yöntemleri ile yeniden değerlendirmek veya listeye eklenen yeni yasaklı maddelerle kıyaslamak için 8 yıl boyunca saklıyor. WADA ile işbirliği içinde olan komite, Atina 2004’te madalya kazanan bazı şüpheli sporcuları takip listesine aldı. Bunlardan biri de 2012 Londra Olimpiyatları’nda yasaklı madde kullandığı tespit edilen Ivan Tsikhon’du. Biyolojik pasaportu incelenen Belarus çekiççinin, Atina Olimpiyatları’nda da doping yaptığı saptandı ve Eşref Apak’a gümüş madalya yolu açıldı. Dopingli çıkan diğer 3 atlet ise şunlar oldu: Yuriy Bilonog (Erkekler gülle atma/Altın/Ukrayna), Svetlana Krivelyova (Kadınlar gülle atma/Bronz/Rusya), Iryna Yatchenko (Kadınlar disk atma/Bronz/Belarus).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!