ESpor'u Olimpiyatlarda göreceğiz

Güncelleme Tarihi:

ESporu Olimpiyatlarda göreceğiz
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2017 14:46

Hürriyet Gazetesi eSpor muhabiri Koray Durkal, #muhabirinden programında oldukça çarpıcı açıklamalarda bulundu. eSpor’un inkar edilemeyecek kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Koray Durkal, bu işin Olimpiyatlara kadar gideceğini iddia etti.

Haberin Devamı

İşte Koray Durkal’ın #muhabirinden programında eSpor hakkında yaptığı o açıklamalar…

Öncelikle herkesin merak ettiği soruyla başlayalım. Nedir bu ESpor? Anlayacağımız türden bir tanımı var mı?
Bilgisayar ve konsol üzerinden oynanan çeşitli oyunların, profesyonel olarak düzenlenen lig ve turnuvalarda lisanslı oyuncuların ve kulüplerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen bir spor dalı.

Peki, en popüler oyun hangisi?

Hem izlenilirlik hem de popülasyon açısından baktığımızda ileri düzeyde takım çalışması, strateji ve refleks gerektiren League of Legends diyebilirim. Oyun Amerika, Avrupa, Kore, Çin ve Güneydoğu Asya’da profesyonel ligleri olan, sezon boyunca tüm maçların canlı yayınlandığı, milyonlarca kişinin takip ettiği bir lige dönüştü. Ve bu oyunu aylık aktif 100 milyondan fazla oyuncu oynuyor. Türkiye’de ise bu rakam 4 milyon bandını aşmış durumda. Bunun yanı sıra Dota2, Dark Souls 3, FIFA 17, Overwatch, PES gibi pek çok oyun sayabiliriz.

ESpor nasıl bir ekonomiye hükmediyor?

ESpor dünyada 1 milyar dolarlık bir Pazar hacmine sahip. Bu rakamın 2020 yılına kadar 1,5 milyarı geçmesi bekleniyor. Şu bir gerçek artık sponsorlar sahalardan salonlara geçiş yapmaya başladı. Başlıca sebebiyse izlenilirlik oranları ve daha fazla genç kitle. Bir oyunun finalini 15-20 bin genç izliyor. Hem de salonlarda. Dolayısıyla bu kalabalıklara TV yayıncıları, reklamcılar ve sponsorlar da kayıtsız kalamıyor. Markalar da daha fazla gence ulaşmak için bu işi cazip görüyorlar. Bugün League of Legends’ta mücadele eden takımlara 20’den fazla marka sponsorluk yapıyor. En önemli nedenlerinden biri de bu.

Bu işten çok para kazanılıyor mu?

Dediğim gibi bu oyunlar artık profesyonel bir dünyaya dönüştü. En basit örneği Koreli Lee "Faker" Sang-hyeok. Oyun dünyasının özellikle de League of Legends’ın efsane ismi haline geldi ve sponsor gelirleri hariç bugüne kadar 1 milyon dolardan fazla para kazandı. DotA2’nin en önemli takımlarından Evil Geniuses da bugüne kadar ESpor’dan 15 milyon dolara yakın para kazanan ilk takım oldu.

Üç büyükler Espor takımları kurdular. Dünyada başka hangi takımlar var?

Wolfsburg, Schalke 04, West Ham United, Manchester City, Sporting Lizbon, Valencia, Paris Saint Germain gibi önemli kulüplerin takımları bulunuyor. Bunların dışında NBA ve NHL’de eSpora geçiş yapan diğer sporlar arasında yer alıyor.

Peki, bu işin geleceğini nasıl görüyorsun?

Tüm dünyada Espor gerçeği tartışılan bir konu. Ama kayıtsız kalınamayacak kadar da gerçek. Dünya medyası da yavaş yavaş bu geçişi kabullenmeye başladı. Amerikan, İngiliz ve Fransız basınında bu geçişin sinyallerini görmeye başladık. Türkiye’de Hürriyet bu işte başı çekti.

Espor neden tartışılıyor?

Bunun bir spor olmadığını sadece yarışmalar ve oyunlardan ibaret olduğunu savunanlar bir hayli fazla. Bunun bir spor olduğunu iddia edenler de. Ben bu işin çok daha büyüyeceğini ve Olimpiyatlara kadar gideceğini düşünüyorum. ESpor’u yakında Olimpik bir spor olarak göreceğiz ya da E-Olimpiyat olarak. Bu potansiyeli değerlendirmek isteyeceklerdir. Yeni bir olimpiyat kitlesi, yeni ekonomiler ve beraberinde getireceklerini kimse görmezden gelmeyecektir.

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!