Enes Kanter özür dilemeli

Güncelleme Tarihi:

Enes Kanter özür dilemeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2012 19:48

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, CNBC-E’de yayınlanan Finans Cafe Programı’na konuk olurken gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Turgay Demirel, Milli Takım’da bir gençleştirme hareketi olmadığını belirtirken, “Milli Takım’da bir gençleştirme yok. Yaşı dolan oyuncuların bir kısmı zaman içinde Milli Takım’dan ayrılacaklar. Onların yerine gençler gelecek. Bu sene NBA’de oynayan oyuncuların sakatlıkları ve kontrat dönemleri olması nedeniyle izin istediler. Deneyimli oyuncuların sakatlıkları Milli Takımımızda genç oyuncuların oynaması için bir fırsat verdi ve biz de bunu değerlendirdik. Aralarında Doğuş, İlkan, Furkan gibi gençlerimiz önümüzdeki sene A Milli Takımın esas kadrosunda yer alacaklar. Arkadan gelen İzzet, Şafak biraz daha güçlendikleri zaman kadronun değişilmez isimleri olacaklar. Yeni jenerasyonun Milli Takıma katılması planlı bir şekilde ilerliyor. Bir gençleştirme operasyonu değil, Milli Takıma yeni oyuncular kazındırılması operasyonu diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Enes Kanter’in izinsiz olarak Milli Takım kampına katılmadığına da değinen TBF Başkanı Demirel, “Enes Kanter zaten 2010 Dünya Şampiyonası kadrosunda yoktu. Bir tek geçen sene Avrupa Şampiyonası’nda oynadı. Ersan ve Ömer’in hem sakatlıkları hem kontrat sezonunda olmaları nedeniyle kendilerini izin verdik. Çünkü gerçekten yorucu sezonlar geçiriyorlar. Yaz aylarında sadece basketbolla geçirmeleri onlar için bazen yıpratıcı olabiliyor. Biz yeni genç oyuncular da kadroya kazandırılmaları düşüncesiyle kadromuzu belirledik ve izinleri verdik. Enes Kanter katılacaktı ama ciddi bir disiplinsizlik sorunu oldu ve son anda gelemeyeceğini dolaylı olarak bize bildirdi. Önümüzdeki süreçte Enes’in Türk Milli Takımında yer alması hem Türk halkında hem de tüm takım arkadaşlarından özür dilemesi ve bunun kabul edilmesi durumunda olabilir. Şu anda Enes’in Milli Takıma tekrardan dönmesi çok kolay gözükmüyor. Ama Ersan olsun, Ömer olsun, Hidayet olsun, Kerem Görlüm, Ömer Onan’ın önümüzdeki yıl A Milli Takım kadrosunda yer almaları söz konusu… Umarım iyi bir sezon geçirirler ve kadroda yine bir arada oluruz” dedi.

Enes Kanter’e NBA’de oynadığı için herhangi bir yaptırımda bulunulamayacağını dile getiren Demirel, “NBA ile ilgili olarak bir yaptırım kullanma hakkımız sadece bir daha Milli Takıma almamak olabilir. Bizim kendisine NBA’de oynamasına engelleyecek bir ceza vermemiz söz konusu olmuyor. Ama Avrupa takımında oynuyor olsaydı bu cezalar gerçekleşecekti. Onun dışında bu şekilde disiplinsiz davranan kişileri hiçbir şekilde bir daha gerçekten çok hatalı davrandığını kabul etmesi dışında Milli Takım’a almayız. Enes dışındaki oyuncular izin alarak Milli Takım’a katılmadılar, onlar için hiçbir sorun yok” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bir soru üzerine 2010 Dünya Şampiyonası’nda alınan ikinciliğin ardından dağıtılan primlerle ilgili Başkan Demirel, “Sayın Başbakanımızın takdiriyle oyuncu başına 1 buçuk milyon TL prim belirlendi. Bu prim Milli takımımızda 18 kişi olarak hesap edilir. Yani 12 tane oyuncu var ve 1 başantrenör tam prim alır, geride kalan 11-12 kişilik kadro öbür 5 kişilik tam primi bölüşürler. Bunun yüzdeleri vardır. Aynı şekilde 2006 Dünya Şampiyonası’ndan, 2011 Avrupa Şampiyonası’ndan sonra benzer biçimde yaptık. 18 çarpı 1 buçuk milyon 27 milyon TL yapıyor. Prim 27 milyon TL’lik kısım bu 25 kişiye dağıtıldı. Prim 27 milyon olması gerekirken bize 28 milyon olarak söylendi. 27 milyonluk kısmını hem 12 15 sporcuya hem de 12 kişilik, milli takımın otobüsünün şoförü malzemecisine dahil belli bir skala çerçevesinde dağıttık. Para bize gelir gelmez yaptık. Sayın Spor Bakanına ve Spor Genel Müdürümüze rapor verdik. Zaten banka hesaplarını genel müdürlükten canlı takip etme hakkına sahipler. 27 milyon TL’lik bu kısım 25 kişiye dağıtıldığı gibi 1 milyon TL’lik kısım da 2010 Dünya Şampiyonası’nı bugüne kadar en iyisini yapan ekibe dağıtıldı. Biz bu isimleri de toplam dağıtılan vergiyi, kendilerine ödenen parayı da herkese açıkladık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TBF Başkanı Turgay Demirel, Orhun Ene ile uzun yıllar çalışmak istediklerini ancak Ene’nin görevi bıraktığının altını çizdi ve “Geçen dönem kendi içimizden yetişen Orhun Ene 6 yıl Tanjevic’in yardımcılığını yapmıştı. Uzun yıllar devam etmeyi arzuluyorduk. Kendisi Avrupa Şampiyonası neticelerinden sonra bana biraz gecikmeli olarak kendisinin bu sistem içinde başarılı olamayacağını düşündüğünü ve basketbol felsefesinin farklı olduğunu söyleyerek ayrılmak istediğini belirtti. Neden 1 yıl önce söylemediğini sormuştum. Türk hoca seçmiştik ve yola öyle devam etmek istiyorduk ama gelinen noktada elde edilen başarısızlık ve kendisinin bu tercihi bizi yeniden bu sürece Tanjevic’le geçmemizi mecbur kıldı. Önümüzdeki süreç için zaman var ve bunu ciddi biçimde değerlendireceğiz. Dünya ikincisi 12 Dev Adam’ın başına gerçekten onu daha da yukarı götürecek yerli ve yabancı bir teknik hocayı göreve getireceğiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Avrupa Şampiyonası’nda Milli Takım’da deneyimli oyuncuların da forma giyeceğini belirten Turgay Demirel, “Elbette bu kadroya yeni antrenör belirleyecek. Biz hem Hidayet’in hem Kerem’in hem Ömer’in hiçbir şekilde Milli Takımı artık bıraktılar diye bir kararları olduğunu düşünmüyoruz. Sağlıklı ve formda olurlarsa Milli Takım içinde yer alacaklardır. Amaç en iyi 12 oyuncuyu bulmak ve bu oyuncuları bulurken aynı jenerasyondan seçmemek, ileriyle doğru takımı taşıyacak genç arkadaşları da bu ekibin içine sokmak. Milli Takım önümüzdeki Avrupa Şampiyonası’nda bu başarı çizgisini sürdürecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!