En cesur kadınlar

Güncelleme Tarihi:

En cesur kadınlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2015 22:34

Garanti Bankası, Ekonomist Dergisi ve Kagider’in işbirliğiyle yapılan Yılın Kadın Girişimcileri yarışması sonuçlandı. Yılın Kadın Girişimcisi ‘İdil Bebe’ markasının kurucusu Mevlüde Uygun, Yılın Sosyal Girişimcisi ‘Yaşayan Müze’nin kurucusu Zehra Sema Demir, Yılın Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi Kars’taki ‘Kaz Evi’nin sahibi Nuran Özyılmaz, Yılın Gelecek Vaat Eden Girişimcisi de engelli rampaları yapan Melis Tasacı oldu.

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ hafta gerçekleştirilen G-20 Zirvesi’nde gündeme gelen konulardan biri de kadın istihdamıydı. G-20 ülkelerinin kadın istihdam oranı yüzde 58. Türkiye’nin kadın işgücü oranı ise yüzde 32.3. G-20 ülkeleri kadının işgücüne katılımını artırmak için belli hedefler koydular. 10 yılda 100 milyon kadının işgücüne katılımını hedefliyorlar. Bunun için de kadın girişimciliğini destekleyen projeleri gündemlerine alıyorlar. Önceki gün Garanti Bankası, Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) işbirliğiyle 9 yıldır düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması sonuçları açıklandı. Toplantı öncesinde Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ve KAGİDER Başkanı Sanem Oktar ile sohbet ettik. 

Nafiz Karadere, ABD ekonomisinin büyüklüğünün 16 trilyon dolar olduğunu, 2025 yılına kadar kadınların işgücüne katılımında öngörülen oranların tutturulması halinde dünya ekonomisine bir ABD ve Çin’in büyüklüğünde bir katkının olacağını söyledi. Karadere, “TÜİK verilerine göre kadınlarda yüzde 32.3 iken erkeklerde yüzde 71.5. Dünya genelinde 2025 yılına kadar kadın ve erkeklerin işgücüne katılımı arasındaki farkı yüzde 25 azaltma hedefi var. Türkiye’nin de benimsediği bu hedef doğrultusunda özellikle kadın girişimci sayısının artırılması önem taşıyor. Biz de 9 yıldır hem yarışmamızla hem de kadın girişimcilere verdiğimiz krediler ve eğitim programlarımızla kadın girişimci sayısının artması için çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

31 BİN KADIN BAŞVURDU


Türkiye’de son rakamlarla 110 bin kadın girişimci olduğunu söyleyen KAGİDER Başkanı Oktar, “Ben de o kadınlardan biriyim. 9 yıldır bu yarışmaya 30 bin 983 cesur kadın başvurdu. Bir finalistimizin dediği gibi düşü olmayanın işi de olmaz. Bu yüzden girişimci önce hayal kurar, tutkuyla ister ve çok çalışır” dedi.
Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda 4 kategoride kadın girişimciler seçildi. İdil Bebe’nin kurucusu Mevlüde Uygun “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi”, “Yaşayan Müze” projesini hayata geçiren Zehra Sema Demir “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi”, Karslı Nuran Özyılmaz, “Kars Kaz Evi” girişimiyle “Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi”, “Medlis Engelli Yaşam Çözümleri”nin kurucusu Melis Tasacı da “Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi” seçildi.

Haberin Devamı

Kadınların katkısı 28 trilyon $ olur

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar da, Türkiye’de 2025’e kadar 3 milyon kadının istihdama katılması ve kadın istihdamının en az yüzde 41 olmasını hedeflediklerini anlatırken, dünyada kadın istihdamının yüzde 1 artmasının milli gelire 80 milyar dolar artış olarak yansıdığını hatırlatarak, “Kadın istihdamı oranı ile Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında sonuncu sırada. McKinsey Global Institute (MGI) tarafından hazırlanan cinsiyet eşitliği raporuna göre Türkiye’nin listenin alt sıralarında. Rapor, kadınların iş dünyasında erkekler ile eşit hak ve fırsatlara sahip olması durumunda, ülkelerin 2025’te milli gelire 28 trilyon dolar yani yüzde 26 katkıda bulunabileceğini söylüyor. Bu, bugünkü ABD ve Çin’in ekonomilerine eşit” dedi.

Haberin Devamı

Yılın Girişimcisi

İDİL Bebe’nin kurucusu Mevlide Uygun bu yılın Kadın Girişimcisi seçildi. 1984’te aldığı 3 makine ile 50 metrekarelik bir atölyede işini yapan, 1998’e kadar fason iş yaptıktan sonra kendi markası idil Bebe ile markasını yaratan Uygun, 2010’da mağazalarını açmaya başladı. İdil Bebe, ayda 100 bin adedin üzerinde üretim yapıyor. Günümüzde 16 olan mağaza sayısını, 2020’ye kadar 60’a çıkarmayı hedefliyor.

Yılın sosyal Girişimcisi

Stocholm’deki Skansen Açık Hava Müzesi’ni görünce “Yaşayan Müze” fikrini bulan Zehra Sema Demir, 23 Nisan 2007’de Beypazarı’nda “Yaşayan Müze”yi açtı. Demir, 2012 Turizm Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi Mali Destek Programı kapsamında “Sürdürülebilir Bir Turizm İçin Uygulamalı Hamam Müzesi” projesiyle, Türkiye’nin ilk, dünyanın 3. hamam müzesini kurdu.

Haberin Devamı

Yılın Fark Yaratan Girişimcisi


Kars’ın ilk kadın girişimcisi Nuran Özyılmaz, 18 yıl boyunca örgü atölyesi çalıştırdı. Daha sonra Kars’ta yöresel yemekler yapan turistik bir restoran olmadığını fark edip, açmaya karar verdi. Kars’ta, kaz eti satışı yapan “Kars Kaz Evi” adlı ilk restoranı 2008 yılında açtı. Ayrıca, “Kaz Yetiştiriciliği ve Irkını Devam Ettirme Derneği”ni kurarak, 40 kadınla birlikte projeler geliştirdi.

Yılın Gelecek Vaat Eden Girişimcisi

30 yaşındaki Melis Tasacı engelli ürünleri sektöründeki eksiklikleri tespit ederek, bunları Türkiye’ye kazandırmayı amaçladı. Kurduğu şahıs şirketiyle, 2008’de Almanya’ya, 2011’de ise İsveç, Amerika ve Fransa’ya ürünlerin ihracatını yaptı. 2011 yılında Türkiye’de ilk kez portatif engelli rampasını üreterek, pazar liderliğini üstlendi.

Haberin Devamı

En cesur kadınlar

 

2015’te girişimcilik isteği düştü

DÜNYANIN en büyük doğrudan satış pazarlama şirketi olan Amway’in Münih Üniversitesi ve GfK Almanya işbirliğiyle gerçekleştirdiği Girişimcilik Raporu Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Türkiye’de 1235 kişi ile görüşülen araştırma sonuçlarına göre 2015’te 2014’e göre ‘girişimcilik ruhu’nda düşüş yaşandı. Raporu yorumlayan Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Ayşegül Toker, “Girişimciliğe karşı olumlu tutum 2014 bulgularıyla karşılaştırıldığında yüzde 68’den yüzde 58’e düştü. Girişimcilik potansiyeli 2014’e göre azalmış görünüyor” yorumunu yaptı. Amway Avrupa Dış İlişkiler Bölge Müdürü Candan Çorbacıoğlu ise araştırmanın Haziran seçimleri döneminde yapılmasının bu sonuçları etkilediğini söyledi. Araştırma sonuçlarına göre: “Erkek girişimciler kadınlara göre girişimciliğe daha olumlu bakıyorlar. Türkiye’de girişimcilik potansiyeli 2014’e göre düştü. Görüşülenlerin ancak yüzde 34’ü kendi işini kurmayı düşünüyor. 2014’te bu oran yüzde 58’di.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!