Emekliliği olmayan spor

Güncelleme Tarihi:

Emekliliği olmayan spor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 1999 00:00

Engin KRATZER
Haberin Devamı

Geniş boyutları içinde düşünüldüğü zaman sporun yaşı yoktur. Ancak sporu bir gösteri mesleği olarak seçenler için yaş çok önemli bir faktör haline gelmiş bulunuyor. Çünkü spordan büyük paralar kazanacak süre çok kısadır. Otuz yaş civarındaki profesyoneller için ‘‘çok yaşlı’’ denilen bir zamanda yaşıyoruz. Bunlar herkesin bildiği gerçekler. Yine biliniyor ki; profesyoneller faal spor yaşamından sonra, antrenörlük, gazetecilik, TV yorumculuğu gibi mesleklere yönelmektedirler. Büyük çoğunluk ise profesyonellik süresinde kazandıkları paraları çeşitli iş alanlarında değerlendiriyor.

Kısacası ‘‘haydi bakalım sen yaşlandın bu sporu bırak’’ dedikten sonra, aynı sporu yaparak para kazanmak pek mümkün değil. Ancak bunun bir istisnası var. Profesyonel tenisçiler yaş haddi nedeniyle ATP Dünya klasmanından dolayısıyla iş alanı olan turnuva kortlarından çekildikten sonra da en az bir 10-15 yıl yine tenis oynayarak azımsanmayacak bir miktarda para kazanmaya devam ediyorlar. Bunlara ‘‘Masters-Veteran’’ adı veriliyor. İçlerinde Wimbledon'ın efsane şampiyonları Bjorn Borg, Mc Enreo, Jimmy Connors, Nastase, Vilas, Noah, Le Conte gibi bir iki kuşak öncesinin bulunduğu bu ünlü eski yıldızlar turnuvalara renk katıyorlar. Büyük ilgi topluyorlar.

Onlar için özel ödüller konduğu gibi, turnuvaları düzenleyen kulüpler ayrıca gayri resmi bir katılım parası (Pocked Money) cep harçlığı ödüyorlar. Hatırlanacağı gibi bundan 5-6 yıl evvel Nastase, İstanbul'a bir gösteri maçı için gelmiş ve bir gün için o zamanın parasıyla 5 bin dolar almıştı. Yine birkaç yıl önce Abdi İpekçi Spor Salonu'nda bir Master-Veteran gösterisi düzenlenmiş, başta İsveç'in unutulmaz yıldızı Bjorn Borg olmak üzere birçok eski ünlü yıldızı zevkle seyretmek fırsatını bulmuştuk.

Veteran tenisi

Veteran dediğimiz genelde 35 yaşın üzerindeki tenisçiler arasında hala bu işten para kazanmak isteyenler için Almanya'nın bir cennet olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu ülkede teniste en büyük lig sistemi mevcuttur. Her yaşın ligi vardır. Lig takımları 6 tek 3 çift maç yaparlar. Kulüpler çok iddialı olduğu ve çok kaliteli oyuncuya gereksinim olduğu için iyi bir genç veteran (35-45) yaş arası maç başına bin 500 dolar kadar bir ücret alır. Bu ligde Türk Masters Veteranlar ATP (Profesyonel Tenisçiler Birliği) içinde yer almakta ve özel bir statüleri bulunmaktadır. Eurosports TV bu oyuncuların maçlarına devamlı olarak yer vermektedir.

WTA (Kadın Tenisçiler Birliği) içinde henüz böyle bir organizasyon yok. Ancak veteran erkeklerin gördüğü ilgi onları da yeniden kortlara çekebilir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!